Samen met wie geen werk heeft onderzoekt SAAMO welke modellen hen ondersteunen in de zoektocht naar wat werk in hun leven kan betekenen. SAAMO richt zich tot mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
De wachtrij aan de deur van werk
Werkgevers plaatsen potentiële werknemers in een fictieve wachtrij. Vooraan staan mensen waarvan werkgevers denken dat zij het meest productief zullen zijn (en het snelst op te leiden). Door vooroordelen komen mensen die kortgeschoold zijn, vaak met migratieachtergrond, achteraan in de rij terecht.* De effecten van de coronaperiode zorgen er voor dat er meer mensen met een ‘beter’ profiel vooraan staan, waardoor kortgeschoolde werkzoekenden, vaak met migratieachtergrond, nog meer achteraan in de rij terecht komen.
Te vaak komen mensen in een kwetsbare positie daardoor terecht in situaties van precair werk, zoals uitzendarbeid, onvrijwillig deeltijds werk of platformeconomie. Meer nog: door de doorgedreven flexibilisering dreigt hun situatie te verslechteren, zelfs op momenten dat ze werken. Daardoor hebben ze weinig kansen om hun leven op te bouwen. Probeer maar eens een appartement te huren op basis van een weekcontract.
Twee modellen
In het Antwerpse project Duurzaam Werk focussen de opbouwwerkers op 2 modellen. Het model Urbaan ontwikkelt SAAMO in samenwerking met GATAM en werkzoekenden. Ze werken aan manieren om duurzaam werk te creëren voor mensen in een kwetsbare positie. Daarnaast gaat SAAMO graag aan de slag met het model ‘Ondersteuning jonge ondernemers’. Zo onderzoeken Starterslabo en SAAMO wat ‘zelfstandige worden’ kan betekenen voor jongeren.
SAAMO pakt zaken aan en leert daaruit hoe het anders kan. Met deze kennis en ervaring inspireert ze beleidsmakers, werkgevers en al wie werkzoekenden goede kansen wil bieden.
Duurzaam werk is het antwoord | Urbaan
Samen met GATAM en werkzoekenden ontwikkelt SAAMO het model Urbaan. Doel is duurzaam werk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Onder duurzaam werk begrijpt SAAMO werk:
- met voldoende vastheid van betrekking,
- dat voldoende verloning oplevert om een menswaardig leven te garanderen,
- dat voldoende sociale bescherming biedt,
- met voorspelbare werktijden,
- met voldoende groei- en leermogelijkheden,
- met voldoende toegang tot informatie, overleg en inspraak
- en met gelijke sociale relaties tussen werkgever en werknemer.
Als het nodig is, werkt Urbaan met tussenstappen, zoals werkervaringsstages en andere tewerkstellingsinitiatieven. Belangrijk daarbij is dan dat deze tussenstappen gericht zijn op duurzame jobcreatie.
Ondernemer worden | Ondersteuning jonge ondernemers
SAAMO biedt een opstap om ondernemer te worden
SAAMO stelt vast dat Antwerpse jongeren in een kwetsbare positie geen aansluiting vinden tot de bestaande initiatieven rond ondernemerschap. De bestaande trajecten zijn niet op maat van deze groep jongeren. Samen met Starterslabo zet SAAMO stappen om hier een antwoord op te bieden. Dit doen ze door jongeren te versterken, aandacht te hebben voor welzijn en hen te ondersteunen in hun traject naar een eigen onderneming.
Lees meer over Ondersteuning jonge ondernemers.
Jij kan ons helpen
Wil je als vrijwilliger meewerken in onze groepswerking?
Je kan je altijd als vrijwilliger aanmelden om ons te helpen in onze groepswerking. Jouw engagement en ervaring kunnen motiverend zijn voor mensen die werk zoeken.
Word jij onze buddy theorie rijbewijs B?
Heb je zin om als vrijwilliger werkzoekenden te helpen in het behalen van hun rijbewijs? Dan zijn we op zoek naar jou. We zoeken mensen die willen ondersteunen om de theorie rijbewijs B stapsgewijs door te nemen. Lees er hier meer over. Voor bijkomende praktische info, contacteer Chris.
Lees meer over de vrijwilligers die we zoeken.
*theorie van Thurow, 1975