Skip to content

Solidariteit in HAL 5

Project
Boetiek Sympathiek Opening
Boetiek Sympathiek Opening
Samen Tuinieren_buurttuin HAL 5
Buurtbar HAL 5
HAL 5 Zingt

HAL 5 in de Locomotievenstraat is als oude spoorweghal tijdelijk ingericht met een activiteitenaanbod voor en door buurtbewoners. SAAMO experimenteert er met solidaire activiteiten voor een samenhorige, dichtbevolkte buurt. Zo organiseren we in HAL 5 samen met buurtbewoners en verschillende partners een buurtbar, -tuin en -keuken, en een tweedehands kledingwinkel.

We betrekken een gemengd publiek en sporen actieve betrokkenheid van de buurt aan: de concrete impact van buren en gebruikers moet voelbaar zijn. Het is tenslotte ook hun hal.

Buurtbar, -tuin en -keuken

De bar in HAL 5 is een ontmoetingsplek waar op donderdagen de buren achter de bar staan. Doordat zij als vrijwilligers de bar mee open houden, blijven de prijzen laag. We organiseren die dagen samen verschillende partners laagdrempelige activiteiten: afwisselend HAL 5 Zingt, Open Dansvloer of het Repair Café.

Naast HAL 5 ligt een stuk grond van één hectare. Wat door samenwerking met FoodHub en Velt vzw begon als een buurttuin, hebben tuiniers inmiddels omgezet naar een voedselbos. Een deel van de oogst nemen de tuiniers zelf mee, een ander deel wordt gebruikt door de horeca in de hal, door solidaire kruidenier Het Perron, of door onze buurtkeuken.

Twee- tot driemaal per jaar organiseren we een grote buurtkeuken in HAL 5. Dit doen we met de Heilig Hartschool Kessel-Lo, met buren zelf, en met de steun van lokale handelaars. Een wekelijkse buurtkeuken start vanaf oktober 2022 opnieuw op in samenwerking met de mensen van het Herstelhuis van het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC).

Boetiek Sympathiek

Personeel, vrijwilligers en andere patiënten van het Herstelhuis verzamelen tweedehandskleding. Deze kleding kan je elke eerste donderdag van de maand aan zeer lage prijzen kopen in winkel Boetiek Sympathiek in HAL 5. De mensen van het Herstelhuis helpen de winkel runnen. We hanteren hier het systeem van twee prijzen: 1 euro per kledingstuk voor de houders van een klantenkaart van Het Perron en de mensen van het Herstelhuis. Andere bezoekers betalen een solidaire 3 euro. Met de opbrengst organiseert het Herstelhuis uitstappen of activiteiten.

Baas in eigen buurt

Via de huidige initiatieven krijgen buurtbewoners meer betrokkenheid en inspraak in het toekomstige beheer van HAL 5 en HAL 4. SAAMO wil de buurt van HAL 5 helpen aan een permanent solidaire toekomst voor en door de buurt.

Nieuws & verhalen

Boetiek Sympathiek Opent De Deuren In Hal5

Boetiek Sympathiek opent de deuren in Hal5

Vanaf donderdag 7 april kan je in Hal5 in Leuven terecht in Boetiek Sympathiek, een project van SAAMO, het Herstelhuis…

Back To Top