In 2009 legde SAAMO Vlaams-Brabant, toen nog RISO, de eerste fundamenten van Erm ’n Erm in Tienen. Sinds 2012 is Erm ’n Erm officieel erkend als Vereniging waar Armen het Woord Nemen. De vereniging is expert in armoedeproblematiek, versterkt de positie van mensen in armoede en heeft daarmee een belangrijke plaats in het Tiense armoedebeleid.
In Tienen leven heel wat mensen in armoede. Erm ’n Erm, een Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen, brengt hen samen en geeft hen een stem, zowel in het beleid als in de publieke opinie. Want echte armoedebestrijding heeft nood aan dialoog: een rechtstreeks gesprek tussen beleid en mensen in armoede, om samen op zoek te gaan naar oplossingen.
Laagdrempelig bereik
Erm ’n Erm brengt mensen samen en nodigt hen uit om mee na te denken over structurele en lokale problemen. Om meer mensen in armoede te bereiken, zoekt Erm ’n Erm hen gericht op, onder meer via diverse wijkinitiatieven. In het praatcafé komen wekelijks mensen met een armoede-achtergrond samen om te verbroederen, te ontspannen en samen na te denken over armoede en uitsluiting. Het praatcafé is een ontmoetingsplaats waar veel kan en weinig moet.
Problemen bespreekbaar maken
Erm ’n Erm zoekt mensen in armoede op om problemen en drempels bespreekbaar te maken. Hiervoor organiseert Erm ’n Erm ontmoetingsmomenten, theater- en muziekrepetities, vormingen, activiteiten rond het gebruik van computers, enzovoort.
In het hart van de samenleving
Mensen in armoede moeten aanwezig zijn in het hart van de samenleving. Opbouwwerkers van SAAMO Vlaams-Brabant realiseren dit via de opstart en verdere uitbouw van verschillende sociale projecten, zoals projecten rond de Werelddag van Verzet tegen Armoede 17/10, de STEK Tienen en artistieke werking Binnenstebuiten Ensemble.
Samen tegen armoede
Via de denktafels brengt Erm ’n Erm mensen samen die drempels, valkuilen of andere problemen ervaren binnen Tienen. Tijdens deze denktafels organiseren opbouwwerkers – samen met de werkgroep 17/10 (Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede) – verschillende vormingen, infosessies en activiteiten. Steeds rond thema’s die van belang zijn voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. De deelnemers beslissen zelf over de jaarlijkse thema’s van deze denktafels. Zo bogen ze zich de afgelopen jaren over thema’s als:
- Wat is de perceptie van vrijetijd bij mensen in armoede?
- Hoe ervaren mensen in een kwetsbare positie digitale uitsluiting?
- Hoe maken we deze ervaringen zichtbaar voor en bespreekbaar met het beleid?
- Op welke manier kunnen we ieders stem laten horen?
Samen met de deelnemers werken de leden van werkgroep 17/10 elke jaar toe richting een grootschalige bewustwordingsactie op lokaal niveau.
Tegen digitale uitsluiting
Naast denktafels met vormingen en activiteiten rond digitale inclusie, hielpen opbouwwerkers van Erm ’n Erm ook mee aan de uitbouw van 10 Digipunten Zuidoost Hageland, waaronder 3 Digipunten in Tienen. Dat zijn locaties waar alle inwoners gratis welkom zijn met hun digitale vragen. De Digipunten worden bemand door vrijwilligers die met bezoekers aan de slag gaan om een oplossing te vinden voor hun digitale probleem. Dat kunnen vragen zijn over smartphones, tablets, laptop, applicaties, …