Ga naar hoofdinhoud

Solikoop

Project
Winkelen In Het Perron, Leuven

© ISO800 voor SAAMO

© iso800 voor SAAMO

Winkelen En Papieren Samenwerking Met CAW

© ISO800 voor SAAMO

SOLIKOOP (de commerciële naam voor Sociale kruidenier Vlaams-Brabant) is een netwerk van solidaire winkels voor wie het financieel moeilijk heeft. Het doel is het garanderen van betaalbare, gezonde en kwalitatieve voeding en basisproducten voor iedereen. In de winkels Het Perron in Kessel-Lo en De Savooi in Bierbeek kan iedereen winkelen. Er zijn ook twee mobiele kruideniers in Leuven en Heverlee. In deze winkels is een prijs voor wie het financieel moeilijk heeft, en een marktconforme prijs voor andere, solidaire klanten.

Prijsverschil voor meer gelijkheid

Steeds meer mensen doen beroep op voedselbanken. Onze samenleving slaagt er niet in om voor iedereen een menswaardig inkomen te voorzien om voeding en basisproducten te kopen. Gezonde voeding is niet voor iedereen toegankelijk.

Om de strijd voor keuzevrijheid en recht op kwaliteitsvolle voeding aan te gaan, bundelde SAAMO Vlaams-Brabant de krachten met De RuimteVaart, CAW Oost-Brabant, ’t Lampeke en de provincie Vlaams-Brabant in de sociale onderneming CVBA-SO Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant.

Via lokale partnerschappen zetten zij solidaire winkels op, zoals Het Perron in Kessel-Lo en De Savooi in Bierbeek. Die winkels draaien op een verdienmodel waar de solidaire klant het mogelijk maakt om lagere prijzen aan te bieden aan klanten met een laag inkomen. Mensen met een kortingskaart, die o.a. via doorverwijzing door het OCMW in de winkel terecht komen, genieten van een prijsvermindering van -40% op groenten en fruit. Ook op de andere producten krijgen zij prijskortingen. De slogan “Prijsverschil voor meer gelijkheid!” vat het doel goed samen. Voedseloverschotten behoren eveneens tot het assortiment.

Lees het verhaal In solidaire winkel ‘Het Perron’ winkelt iedereen aan een rechtvaardige prijs op sociaal.net.

Meer dan een winkel

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van de winkels. Mensen met en zonder armoede-ervaring kunnen er vrijwilligerswerk doen. Als ambassadeurs van de werking, bieden zij een warm onthaal, een kopje koffie of thee. Je kan er andere klanten of buurtbewoners ontmoeten in deze winkels, die fungeren als laagdrempelige en warme plekken.
Tijdens het wekelijkse ‘Winkelen en Papieren’ worden klanten door SAAMO Vlaams-Brabant en CAW Oost-Brabant ondersteund bij administratieve vragen allerlei.

Mobiele kruideniers

Naast de vaste vestigingen in Bierbeek en Kessel-Lo, stallen één keer per week mobiele kruideniers hun waren uit. In Heverlee is dat Sociokoop, die je op dinsdagnamiddag vindt in de ontmoetingsruimte van het Woonzorgcentrum Annuntiaten. Bij de Mobiele kruidenier Fabota kan je op woensdagochtend boodschappen doen op de binnenplaats van kinderwerking Fabota in de Ridderstraat.

Voor doorverwijzers

Werk jij met mensen die het financieel moeilijk hebben? Neem contact met ons op en word ook doorverwijzer naar Het Perron!

Meer uitleg vind je in de Folder Doorverwijzer.

Overeenkomst tussen klant en doorverwijzer
Nieuwe Aanvraag Of Verlenging
Solikoop Het Perron Voorstellingsfolder (in verschillende talen)
Bekijk vlug alle openingsuren van de verschillende winkels

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Nieuws & verhalen

Vrijwilliger Laadt En Lost Goederen Voor Buurtwinkel Het Perron

Gezocht: vrijwilligers buurtwinkel Het Perron in Leuven

Kom jij het team van buurtwinkel Het Perron versterken? Met een warm hart voor mensen en een paar uur engagement per week maak jij mee het verschil. Uren bespreekbaar.

Vanaf Nu Koop Je Ook Solidair In Sociokoop

Vanaf nu koop je ook solidair in Sociokoop

Een nieuwe mobiele solidaire buurtwinkel in Heverlee. Vanaf 14 juni kan iedereen zijn boodschappen doen in Het Woonzorgcentrum Annuntiaten, dat…

Zanger Tom Helsen Achter De Kassa Van Mobiele Kruidenier

Zanger Tom Helsen achter de kassa van mobiele kruidenier

Vrijwilligers vormen het kloppend hart van de solidaire buurtwinkels van ons Solikoop-netwerk. Zonder hen geen producten, geen warm onthaal, geen…

Back To Top