Skip to content

Project | STEK Harelbeke

BuurtwerkProject

STEK Harelbeke organiseert verbindende initiatieven in de centrumbuurt van Harelbeke. De aandacht gaat daarbij vooral naar mensen die zich in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevinden, zodat ook zij kunnen deelnemen of vormgeven aan activiteiten in de buurt. Door vertrouwde plekken te creëren waar mensen elkaar beter leren kennen, verkleint SAAMO West-Vlaanderen ook de drempel naar hulp-of dienstverlening.

Verder bouwen op ervaring buurtopbouwwerk

De buurtwerking van SAAMO West-Vlaanderen is niet nieuw in deze wijk. Sinds 2013 werken zij er wijkgericht, samen met het Huis van Welzijn, én met resultaat: de sociale kruidenier en het naaiatelier zijn intussen uitgegroeid tot laagdrempelige ontmoetingsplekken. Momenteel past SAAMO West-Vlaanderen de werking aan volgens het praktijkmodel de STEK. Naast mensen ontmoeten kan je in een STEK ook iets bijleren, kan je er terecht met vragen, wordt je er wegwijs gemaakt in dienstverlening en krijg je er inzicht in hoe de samenleving werkt. Met deze aanpak en door samenwerkingen met tal van partners krijgen mensen meer greep op hun leven en kunnen ze aan structurele oplossingen werken.

Méérdere trefplekken

SAAMO West-Vlaanderen werkt bewust vanuit verschillende standplaatsen en niet vanuit één vaste locatie, om een zo breed en divers mogelijk publiek te bereiken en dynamiek te verzekeren. Naast de sociale kruidenier en het naaiatelier, zijn er ook ontmoetingsmomenten voor jonge gezinnen in samenwerking met Huis van het Kind of kunnen inwoners wekelijks terecht in het Digipunt voor gratis hulp en ondersteuning bij het gebruik van hun computer, smartphone, internet, sociale media, enzovoort.

 “Mensen ontmoeten elkaar niet vanzelf. We willen mensen via een gemeenschappelijke vraag of interesse bij elkaar brengen. Zulke kleine contacten lijken misschien soms banaal, maar wij zijn ervan overtuigd dat ze ervoor zorgen dat mensen zich meer thuis voelen in hun buurt.”

– Opbouwwerker, Katrien

Spring eens binnen in GS9

De sociale kruidenier in Harelbeke in de Gentsestraat 9 (GS9) draait volledig op een ploeg  van vrijwilligers van vzw de Oever en het Huis van Welzijn. Een opbouwwerker van SAAMO West-Vlaanderen spreekt er bezoekers aan om te horen hoe het met hen gaat en peilt naar vragen of bekommernissen.

Op maandagnamiddag is er op dezelfde locatie “Spring eens binnen”, dan is iedereen met of zonder vraag welkom voor een babbel, een luisterend oor of om even op adem te komen. Dit moment is er niet alleen voor bezoekers van de sociale kruidenier, maar ook voor buurtbewoners.

Naast de activiteiten in eigen huis zijn er ook regelmatig  uitstapjes, bezoeken aan diensten, info- of vormingsmomenten, buurtbabbels en groepsactiviteiten binnen het socio-culturele aanbod van de stad.

In gesprek met het stadsbestuur en dienstverlening

Vanuit deze contacten bundelt SAAMO West-Vlaanderen hulpvragen en signalen om in gesprek te gaan met het bestuur of de betrokken diensten. SAAMO West-Vlaanderen neemt ook actief deel aan het teamoverleg ‘Opstap’ waar de verschillende partners van het Huis van Welzijn samen beleidsvoorstellen formuleren.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

De STEK, Sterke Zet Voor Sociale Bescherming

de STEK, sterke zet voor sociale bescherming

In deze publicatie leer je de kracht van het model de STEK kennen. Wie zelf aan de slag wil vindt er veel praktische illustraties.

Op de agenda

De kracht van nabijheid en samenwerking | Inspiratiedag model De STEK

16/02/2023

  De kracht van nabijheid en samenwerking Inspiratiedag model De STEK Donderdag 16 februari 2023 9u30 – 15u30 Brussel |…

Nieuws & verhalen

Katrien Laga

Opbouwwerker Katrien Laga blikt terug op 9 jaar buurtopbouwwerk in Harelbeke

Ontdek in woord en beeld de realisaties van SAAMO in Harelbeke zoals de sociale kruidenier, het naaiatelier, de praattafels, het Digipunt, …

Back To Top