Skip to content

Hoofddoekenverbod op scholen vergroot ongelijkheid

09/05/2025

Eind april besliste de Oost-Vlaamse provincieraad dat leerlingen in provinciale scholen vanaf 1 september 2025 geen religieuze of politieke symbolen meer mogen dragen. Dat betekent onder andere een verbod op het dragen van een hoofddoek. Deze beslissing staat haaks op een aantal democratische principes, vindt SAAMO Oost-Vlaanderen.

Onderwijs is een grondrecht. Elk kind en elke jongere heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs, ongeacht afkomst, overtuiging, woonplaats of financiële situatie. Het Kinderrechtenverdrag benadrukt het recht van kinderen en jongeren om te leren en zich te ontwikkelen – in alle vrijheid.

Onderwijs heeft ook een emancipatorische rol. In het creëren van kansen, stimuleren van zelfontplooiing en maatschappelijke participatie. Gelijke onderwijskansen ontstaan wanneer jongeren in hun totaliteit erkend worden — inclusief hun achtergrond en overtuigingen.

Deze maatregel van de provincie treft vooral meisjes met een migratieachtergrond en beperkt hun toegang tot onderwijs, hun kansen op de arbeidsmarkt en persoonlijke groei. Dit verbod is geen neutrale maatregel, maar een die disproportioneel meisjes en jonge vrouwen raakt, hun autonomie beperkt en de sociale ongelijkheid versterkt.

Gelijke kansen voor iedereen

Bij SAAMO Oost-Vlaanderen pakken we uitsluiting aan en strijden we voor gelijke kansen. Vanuit ons onderwijsopbouwwerk staan we naast jongeren en gezinnen die dagelijks botsen op structurele drempels. Uitsluiting ontstaat vaak op het kruispunt van afkomst, gender, religie en sociale klasse.

Onze medewerkers zien in hun dagelijkse werking dat jongeren zich sterker voelen wanneer ze zichzelf mogen zijn op school. In steden als Geraardsbergen, Ronse en Zelzate zetten we in op een schoolklimaat waar diversiteit erkend en ondersteund wordt. We begeleiden ouders en jongeren in hun traject doorheen het onderwijs en zien hoe belangrijk het is dat scholen openstaan voor verschil, en werken aan wederzijds vertrouwen.

Onderwijs moet verbinden

Wij roepen beleidsmakers op om deze beslissing te heroverwegen, in dialoog met jongeren, ouders, scholen en middenveldorganisaties. Zet in op ondersteuning en structurele maatregelen voor gelijke kansen. Een inclusief onderwijssysteem bouwt op samenwerking, erkenning en structurele ondersteuning. Onderwijs moet verbinden, niet uitsluiten. Alleen zo zorgen we ervoor dat élke jongere zich kan ontwikkelen, volwaardig kan deelnemen en perspectief heeft op een toekomst.

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Back To Top