Skip to content

Urbaan werkt en vertelt | Sana

19/01/2022

Met Urbaan werken SAAMO en GATAM een model uit dat mensen ondersteunt om op termijn duurzaam werk te vinden. Deze nieuwe vorm van dienstverlening omschrijven we als ‘makelaar naar werk’. Elke maand laat een opbouwwerker van Urbaan iemand aan het woord die werk zoekt. Een persoon die vertelt over wat werk in zijn of haar leven betekent. Vandaag vertelt Sana.

Sana is 58 jaar en komt uit Syrië. Ze volgde daar een bacheloropleiding in de economie. Daarnaast rondde ze ook een kappersopleiding af, omdat dit haar grote passie is. Ze vindt het leuk om met mensen te praten. In 2015 moest ze vanwege de oorlog vluchten uit Syrië. Ze mist haar zussen en broer die nog in Syrië zijn, heel erg. Door de schrijnende omstandigheden in haar thuisland kan ze haar familie moeilijk bereiken. Ze hebben nauwelijks toegang tot wifi en andere basisvoorzieningen. Dit doet haar ontzettend pijn. Haar broer heeft sinds kort ook problemen aan zijn hart. Hij is 64 en Sana weet niet of ze hem ooit nog kan zien. Ze kan ook niet naar Syrië terugkeren om begrijpelijke redenen. Ze kwam naar België voor een beter leven en zodat ze haar familie kan ondersteunen.

 

Hoe zou jij jezelf omschrijven? 

“Ik ben een heel sociaal persoon. Ik leer graag nieuwe mensen kennen en sta altijd klaar om anderen te helpen. Mensen die mij kennen weten dat ik altijd een luisterend oor bied. Ik hou niet van ruzie. Als ik voel dat er geen leuke sfeer is, dan durf ik wel eens te dansen (lacht). Ik dans graag dabka (een traditionele dans) of maak ik een heerlijk gerecht.  Ik ben niet graag alleen. Toen ik hier vanuit Syrië kwam, had ik het wel moeilijk. België is heel anders dan Syrië. Hier zijn mensen wat meer op zichzelf. Gelukkig heb ik ondertussen vrienden gemaakt en probeer ik anderen, die in gelijkaardige situaties zitten, wegwijs te maken.”

“Als ik voel dat er geen leuke sfeer is, dan durf ik wel eens te dansen (lacht).”

Waarom zoek je werk? 

“Ik krijg momenteel een werkloosheidsuitkering, maar ik wil niet op deze manier leven. Ik wil een stabiel inkomen zodat ik verder kan in mijn leven. Met een goed inkomen kan ik een auto kopen, zo kan ik ook werken op moeilijk bereikbare plaatsen. Daarnaast wil ik mijn familie ondersteunen in Syrië. Mijn zus vraagt mij om geld maar ik kan haar helaas niet helpen, omdat ik zelf moeilijk rondkom. Mijn droom is om later een huis te kopen met een winkelpand waar ik mijn eigen kapsalon kan runnen. Ik heb al een naam in gedachten ‘Kapper Damas’ met rood, bruin en zilver als basiskleuren. Ik heb vroeger één jaar in Dubai gewerkt in kapsalon ‘Damas’. Ik heb hier ontzettend fijne herinneringen aan overgehouden. In mijn kapsalon zal iedereen welkom zijn wat hun afkomst ook is. Ik ga daar ook een luisterend oor bieden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Op welke manier zoek jij werk? 

“Ik zoek via het internet, via de VDAB. Ik ga ook naar interims. Ik ben bij jullie terecht gekomen via Rayan van SAAMO Borgerbaan ze verwees mij door naar jullie. Momenteel heb ik al enkele groepsmomenten gevolgd binnen jullie project. Zo hebben de infosessies van de vakbonden mij veel nieuwe inzichten gegeven over mijn rechten. Ik hoop dat ik via ‘Urbaan’ aan (duurzaam) werk kan geraken.”

Welke moeilijkheden kwam je tegen in je zoektocht naar werk?

“De taal is een grote drempel in mijn zoektocht naar werk. Ik neem nu altijd mijn vriendinnen mee, om voor mij te vertalen. Ik doe zoveel mogelijk mijn best om mijn kennis van het Nederlands te verbeteren. Helaas legt men erg vaak de nadruk op kennis van het Nederlands, maar op de werkvloer is dezelfde kennis vaak niet nodig. Je moet vooral geschikt zijn om de opdrachten te kunnen uitvoeren. In dat opzicht mag het Nederlands niet doorslaggevend zijn.”

“In mijn kapsalon zal iedereen welkom zijn, wat hun afkomst ook is. Ik ga daar ook een luisterend oor bieden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Wat doe jij om je jobkansen te vergroten?

“Ik check elke dag of er vacatures zijn in de omgeving van Antwerpen. Helaas lukt het maar niet om sneller werk te vinden. Ik wil nu ook jobs aannemen die minder binnen mijn interesses liggen, zoals schoonmaak. Zo kan ik geld sparen om mijn droom als kapster ooit te kunnen waarmaken.”

Wat ging er goed? 

“Wat er goed gaat, is dat ik bij jullie ben geraakt via Rayan. Voor de rest heb ik geen goede ervaringen in mijn zoektocht naar werk. Ik ben momenteel nog steeds werkloos. Ik heb onlangs gesolliciteerd bij een interim, hopelijk laten zij mij nog iets weten.”

Wat vind je belangrijk in een job?

“Ik wil dat mensen mij accepteren en respecteren. Dat we niet kijken naar de verschillen, maar naar de zaken die ons verbinden. Op die manier creëren wij een ideale werkomgeving waar iedereen zich goed voelt. Daarnaast vind ik een contract onbepaalde duur belangrijk zodat ik zekerheid heb en plannen kan maken voor de toekomst.”

Wat kan het model Urbaan voor jou betekenen?

“Ik wil meer in contact komen met Nederlandstaligen om mijn taal te oefenen. Bijvoorbeeld een vriendin die in België geboren is die met mij wil afspreken om te oefenen. Ik heb helaas geen vriendin die zeer goed Nederlands spreekt. Ik wil dat jullie samen met mij op zoek gaan naar werk. Ik wil deelnemen aan groepsactiviteiten om mijn netwerk te verbreden.”

“Ik vind een contract van onbepaalde duur belangrijk zodat ik zekerheid heb en plannen kan maken voor de toekomst.”

Hoe kan jij ons in de juiste richting helpen? 

“Ik wil mij inzetten om te werken aan oplossingen. Ik doe mee aan deze campagne omdat ik een spreekbuis wil zijn voor zij die niet voor zichzelf kunnen spreken. Ook al ervaar ik zelf problemen, toch wil ik mij beschikbaar stellen om met jullie na te denken over oplossingen.”

Lees meer over het model Urbaan.

Lees meer over het project Duurzaam werk.

Back To Top