Skip to content

Rendez-vous in De Lochting in coronatijden

09/04/2020

Een goed gevoel. Dat is wat je ervaart als je in je ‘lochting’ kan zitten of bezig zijn. Maar wat als je klein behuisd bent, zelf geen tuin hebt en de publieke groene ruimte in de buurt gesloten wordt? Dat is wat de bewoners van de wijk De Prinskouter in Ronse vandaag overkomt door de coronacrisis. Gelukkig kwam opbouwwerker Dries op een goed idee, dat de nood wat kan lenigen: tuinbezoek op afspraak.

 

“De Prinskouter is een volksbuurt in het hart van Ronse”, legt collega Stijn uit. “In de grauwe textielwijk zijn er veel problemen met de woonkwaliteit en is er te weinig groene publieke ruimte. In de oude, kleine arbeiderswoningen huizen vaak grote gezinnen met jonge kinderen. Zij hebben nood aan buitenlucht en een plek waar kinderen zich kunnen uitleven.”

 

“De Lochting biedt een antwoord op die vraag naar speel- en ontmoetingsruimte”, gaat Stijn verder. “Het is een groene ruimte midden in de wijk waar kinderen voetballen, tuinders actief zijn in de sociale moestuin, en bewoners elkaar ontmoeten voor een praatje. We kregen het terrein ter beschikking van de sociale huisvestingsmaatschappij De Nieuwe Haard, in afwachting van een definitieve bestemming.”

 

“In normale tijden zijn hier op woensdag een vijftiental tuinders aan de slag en ravotten buurtkinderen op de speelweide. Omwille van corona moest de tuin midden maart dicht”, vertelt Stijn met spijt. “Een tegenslag voor de wijkbewoners. Vandaag is de situatie voor niemand evident, maar zeker niet voor mensen die het moeilijk hebben. Hun dagelijkse zorgen en problemen worden nog extra uitvergroot. De sociale dienstverlening is tijdelijk gesloten. Kinderen kunnen niet naar school en ook de ouders zitten thuis. In de krappe huizen zitten gezinnen letterlijk op elkaars lip. En dat zorgt voor drukte, stress en ongerustheid over wat nog komen zal.”

 

Op afspraak

En toen kwam opbouwwerker Dries met een alternatief. “Als we ons aan de coronarichtlijnen houden, kunnen we De Lochting toch openhouden”, overtuigde hij zijn collega’s. De politie werd om advies gevraagd. Het stadsbestuur werd op de hoogte gebracht.

 

“Sedert 25 maart stellen we onze lochting dagelijks open tussen 9 en 17 uur, weliswaar op afspraak. Gezinnen met kinderen, personen per twee, en alleenstaanden kunnen intekenen om een uurtje op De Lochting te vertoeven, onder het toeziend oog van een opbouwwerker. Daar kunnen ze hun gedachten eens verzetten, tot rust komen en de batterijen weer opladen. Dat is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid.”

 

Dries houdt de reservaties nauwgezet bij. Elke dag komen grote gezinnen met kinderen. Maar ook duo’s die van de buitenlucht willen genieten, of alleenstaanden op zoek naar een praatje met één van ons”, zegt Stijn. “Het goeie nieuws is dat we ook mensen bereiken die eerder niet naar onze lochting kwamen.”

 

Creatief en solidair

“Wij zijn vandaag met z’n allen hard aan het werk”, gaat Stijn verder. “Nu we onze groepsactiviteiten tijdelijk moeten staken, hebben we ons aangepast. We blijven aanspreekbaar voor wie een vraag of bepaalde noden heeft. Bewoners kunnen ons ook steeds telefonisch bereiken, of per mail of messenger. In de Lochting houden nauwlettend in het oog dat bezoekers voldoende afstand bewaren en zich aan de regels houden. Meer nog, we merken dat mensen die hier langskomen de regels beter begrijpen en ze ook beter gaan toepassen.”

 

In De Prinskouter werken opbouwwerkers samen met de bewoners aan een toekomst voor de wijk waar het goed leven is voor iedereen. Hun uitvalsbasis is Den Botaniek. Een warm onthaalpunt in de wijk waar mensen elkaar op informele wijze ontmoeten en samen dingen doen en leren. De Lochting is een project van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen in Den Botaniek.

 

> Lees ook: Bouwen aan de Prinskouter naar een duurzame wijk

> Bekijk de VRT reportage 

Back To Top