De kracht van Solidair Samenhuizen in Ronse
Ben je eigenaar van een woning?
Heb jij een hart voor anderen?
Heb je een kamer vrij om te verhuren?
Dat kan met Solidair Samenhuizen!
In Vlaanderen is het mogelijk om een kamer in jouw eigen woning te verhuren aan een erkend vluchteling. Door een melding bij je gemeente in te dienen kan je op een voordelige manier een kamer openstellen.
De ‘Melding Tijdelijk Wonen’ en de ‘Melding Zorgwonen’ creëren een ondergeschikt adres waarop erkende vluchtelingen zich als apart gezin of persoon bij jou domiciliëren. Je kan ervoor kiezen om een huurprijs te vragen.
De voorwaarden voor het maken van een ‘Melding Tijdelijk Wonen’ zijn relatief eenvoudig:
- Je mag naast je eigen gezin maar één extra alleenstaande of gezin in je woning huisvesten.
- De nieuwe inwoners beschikken minstens over een privékamer. De keuken, badkamer en andere ruimtes mag je delen.
- De privékamer maakt fysiek deel uit van de woning. Een vrijstaand tuinhuis of een vrijstaande garage mogen dus niet ingericht worden als woongelegenheid voor tijdelijk wonen.
- De privékamer beslaat maximaal 1/3 van je volledige woning.
- Je mag je woning maximaal 3 jaar delen vanaf het maken van de melding. Het betreft dus uitdrukkelijk een tijdelijke woonsituatie.
- De inwoner diende de asielopvang te verlaten wegens een erkenning als vluchtelingen of subsidiair beschermde.
We noemen de ‘Melding Tijdelijk Wonen’ en de ‘Melding Zorgwonen’ meestal in één adem, omdat het aanvraagformulier gelijklopend is. Maar er zijn ook enkele verschillen:
- De ‘Melding Zorgwonen’ zich richt tot een specifieke doelgroep, de eigenaar of erkende vluchteling moet zorgbehoevend of 65+ zijn.
- ‘Zorgwonen’ niet beperkt is in tijd, zoals bij de ‘Melding Tijdelijk Wonen’ het geval is.
- De ondergeschikte wooneenheid bij de ‘Melding Zorgwonen’ moet niet één fysiek geheel vormen met de hoofdwooneenheid, kan zich dus bijvoorbeeld in de tuin bevinden.
Hoe?
Hier vind je alvast de stap-voor-stap handleiding voor het indienen van een melding bij jouw gemeente. We werken samen met Orbit vzw. Zij bieden gratis, persoonlijke en professionele ondersteuning bij het indienen van de melding. Na de melding helpen wij je een geschikte huurder te vinden en volgen we jullie samenhuizen op, zodat het een positief, verrijkend verhaal wordt voor jezelf en jouw huurders.
Voorbeeld? Voorbeeld!
Lieve en Marcel uit Herent besloten om hun huis te delen met Rochehate, een vluchteling uit Syrië. Ze aarzelden geen moment, vulden een melding in en gingen ervoor. Rochehate, een getalenteerde grafisch ontwerper uit Aleppo, woont nu samen met hen onder één dak. Hij werd niet zomaar een huisgenoot, maar een onderdeel van hun leven. Hun huis is niet langer gewoon een plek met lege kamers, maar een ruimte voor verbinding, begrip en groei.
Ook de Gentse Jozefien en Ruben doen aan Solidair Samenhuizen met de jonge Berhan, uit Eritrea. Dankzij een dak boven zijn hoofd kan Berhan zijn toekomst plannen. Ruben en Jozefien hebben er een nieuwe vriend bij die deel is geworden van hun gezin en een nieuwe grote broer is voor hun kinderen.
In Limburg wonen Hedwig en Wilfried sinds kort samen met Zahraa en Luay, een koppel uit Irak. “Het is toch te gek om met ons twee in zo’n groot huis te wonen, terwijl er zoveel krapte heerst op de Vlaamse woonmarkt?”, verzucht Hedwig. Dankzij de relatief soepele voorwaarden van de ‘Melding Tijdelijk Wonen’ zijn beide gezinnen wettelijk goed beschermd.
En dit is niet enkel het verhaal van Lieve, Marcel, Rochehate, Jozefien, Ruben, Hedwig, Wilfried, Zahraa, Luay … – het zou ook jouw verhaal kunnen zijn!
Contactformulier - Solidair Samenhuizen
Geïnteresseerd in Solidair Samenhuizen? Laat jouw contactgegevens achter. Wij nemen vrijblijvend contact met jou op om meer informatie te geven. Daarna enkel enthousiaster geworden? Dan komen wij graag bij je langs.