Skip to content

Circulaire voedselhub

Project
Levering Voedseloverschotten Aan Hal 5
Levering Voedseloverschotten Aan Hal 5

© iso800 voor SAAMO

Elke dag belandt er eten in de vuilbak. Tegelijkertijd deden nog nooit zoveel mensen in Vlaanderen en Brussel een beroep op de Voedselbanken als nu. Te veel Vlaamse gezinnen hebben onvoldoende toegang tot voeding. Lokale besturen en organisaties schieten in actie, maar vaak zoekt iedereen apart naar een oplossing. Wat kunnen we hieraan doen?

Via het vormgeven van een circulaire voedselhub zetten we efficiënte systemen op om overschotten te redden van de afvalberg. Zo leveren we een bijdrage aan de sociale circulaire economie van morgen, en willen we de toegang tot voeding voor maatschappelijk kwetsbare groepen verhogen op een menswaardige manier.

Hoe zien wij zo een circulaire voedselhub?

Dat is een fysieke en digitale plek voor voedselinitiatieven, met optimale herwaardering van voedseloverschotten en nevenstromen, met focus op sociale herverdeling binnen de provincie Vlaams-Brabant.

Bouwstenen voor een circulaire voedselhub

  • Participatieve aanpak en efficiënte samenwerking met bestaande relevante actoren/organisaties
  • Efficiënte en menswaardige herbestemming van voedseloverschotten naar sociale organisaties: overschotten worden zoveel mogelijk verdeeld volgens het principe van keuzevrijheid.
  • De circulaire voedselhub dient o.a. als ondersteuning voor sociale organisaties en tackelt gedeelde drempels en noden (bv. logistiek, digitale tools, centralisatie van aanbod,…)
  • We streven naar duurzaam vervoer van de overschotten naar de eindgebruiker
  • Sociale doelstelling in alle lagen van de circulaire voedselhub (bv. sociale tewerkstelling, sociale verdeling, maatschappelijk kwetsbaren worden betrokken in debat rond voedseloverschot, ..)
  • Voedseloverschotten en reststromen worden optimaal verwerkt tot nieuwe, al dan niet eetbare, producten (prioriteit is maximaal beschikbaar maken voor menselijke consumptie indien dit niet meer kan, wordt er verder gekeken)
  • Tenslotte kunnen sensibilisering, preventie én structureel werken rond voedseloverschotten en gezonde voeding ook deel uitmaken hiervan

Concreet

Concreet zetten we op enkele plaatsen in de provincie een fysieke hub op. Dit doen we in Leuven, samen met stad Leuven en vele partners. Maar ook in Vilvoorde, Halle en in het Hageland onderzoeken we deze mogelijkheden. Via het olievleksysteem betrekken we stilaan de andere gemeenten bij deze hubs. Ook werken we samen met de Voedselbank Vlaams-Brabant voor bevoorrading, transport en logistiek.

Naast de fysieke hubs, bouwen we ook digitale systemen uit om voedseloverschotten op een zo efficiënt mogelijke manier bij sociale organisaties en uiteindelijk bij mensen in armoede te krijgen. We vertrekken hierbij van bestaande digitale systemen.

 

Timing en financiering

Dit project wordt grotendeels gefinancierd door Vlaanderen (oproep sociale distributieplatformen naar voedselhubs 2021) en gebruikt daarnaast extra subsidies, zoals van de Provincie Vlaams-Brabant (Smartloops), Europa (Feast, mogelijk Interreg). We streven ook naar een bijdrage van lokale besturen.

Het project loopt van 2022 tot 2025.

Logo Vlaanderen Duurzaam Ondernemen

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Cover Toegang Tot Gezonde Voeding

Toegang tot voeding

In deze brochure stellen we kort onze huidige projecten binnen de thematiek recht op gezonde voeding voor.

Back To Top