Skip to content

Week van Verbondenheid in Tienen, Zaventem en Leuven

07/06/2022

SAAMO en Bond zonder Naam organiseerden opnieuw de jaarlijkse campagne, de Week van Verbondenheid. Van 27 mei tot 5 juni kon je ook in onze projecten terecht aan een langste eettafel.  Niet zelden het vertrekpunt van kleine en grote verhalen over menselijke warmte en elkaar niet loslaten, wanneer het moeilijk gaat. Zo bouwen we samen aan een zorgzame en solidaire samenleving in de strijd tegen eenzaamheid en uitsluiting.

Copyright Philippe Van den PanhuyzenTalk of the town Tienen

Het openingsweekend van de foto- en podcastwandeling ‘Talk of the Town Tienen’ viel samen met het openingsweekend van De Week van Verbondenheid. Op zaterdag 28 mei werd de expo gelanceerd met gratis pannenkoeken, volksspelen en een optreden van de band ‘Hopers’. Het startschot om verhalen uit de buurt te ontdekken. Twaalf Tienenaars lieten zich portretteren en vertellen hun verhaal over ‘hoop’ in deze gratis buitenexpo in het Stadspark van Tienen.

“Met dit project wil Tienen Curieus, samen met SAAMO Vlaams-Brabant en Bpost, de Tiense buurtbewoners dichter bij elkaar brengen en ze laten kennismaken met de diversiteit van de stad. De verhalenroute is een mooie combinatie van verschillende artistieke disciplines: vertellende portretten en beeldende podcasts”, zegt Philippe Boone, opbouwwerker bij SAAMO Vlaams-Brabant. “

De expo ‘Talk of the Town Tienen’ omvat levensgrote portretten en QR-codes waarmee je de podcasts kan beluisteren. Nog tot het einde van de zomer kunnen bezoekers deze verhalen uit hun buurt ontdekken. Spijtig genoeg werden tijdens het openingsweekend enkele foto’s beschadigd. De organisatoren zoeken momenteel naar een oplossing.

 

Kom dichter Kessel-Lo

De Week van Verbondenheid werd rond Hal 5 in Kessel-Lo ingezet met het opmerkelijk initiatief ‘Kom Dichter’, een poëtische wandeling langs charmante plekken waar lokale dichters en muzikanten de wandelaars verblijden met tekst en muziek rond het thema solidariteit. De wandelaars deelden hun verhalen, leerden elkaar kennen en op het einde waren ze dichter bij elkaar gekomen. Meteen ook het opzet van ‘Kom dichter’.

Het project kwam tot stand dankzij de input van buren. Die suggereerden locaties, brachten dichters aan, stelden mee het programma samen en gingen samen van deur tot deur flyeren. Voor het onthaal van de wandelaars werd beroep gedaan op Refu Interim. Dat is geen echt interimkantoor. Ze zoeken vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België. Zo kunnen ze hun Nederlands oefenen en hun netwerk uitbreiden.

SAAMO Vlaams-Brabant doet in en rond Hal 5 vaker beroep op Refu Interim voor vrijwilligerswerk. Sinds een paar maanden draaien de nieuwkomers bijvoorbeeld ook mee tijdens de wekelijkse buurtbar die buren er elke donderdag runnen. Als vrijwilliger staan ze samen achter de tap en bedienen de klanten aan tafel.

’s Avonds was er in het nabijgelegen ‘weikcafé’ Het Groot Ongelijk een avondprogramma met bekendere namen als Jeroen Olyslaegers en Didi de Paris. Dat café is een initiatief van buren die het in augustus vorig jaar hebben overgenomen. Ook daarin speelt het opbouwwerk van SAAMO een faciliterende rol.

 

Week van Verbondenheid in Zaventem

Ook in Zaventem werd de Week van Verbondenheid afgetrapt tijdens een heus buurtfeest. Verhalen over verbondenheid werden naast zelfgemaakte traktaties doorgegeven aan een langste tafel.

Zoals het verhaal van Ibtissam en Renée. Wat begon als een schoonmaakklus bij de één, evolueerde tot een stevige vriendschap tussen beiden. Renée nam Ibtissam mee op sleeptouw wanneer die het moeilijk had en introduceerde haar in ons Buurthuis Mozaïek.

Back To Top