Ga naar hoofdinhoud

Maak kennis met Shalini van Dooren | opbouwwerker Woonlab in SAAMO ‘t Pleintje

18/03/2022

Hoe zou jij het vinden als iemand je bij je aanwerving zegt: “Je hoort bij de organisatie en de organisatie hoort bij jou.”? Dat is wat onze collega Shalini te horen kreeg toen ze bij ons startte. Zelf schreef ze daarover op haar LinkedIn: “Niet-witte werkvloeren, ze bestaan! Het voelt als thuiskomen en jezelf kunnen zijn. Willen we dat niet allemaal, dat we er graag bijhoren, onze talenten inzetten en in ons werk kunnen schitteren?” Shalini werkt in Buurtwerk ’t Pleintje in Deurne-Zuid voor het project Woonlab. Een kennismaking.

Naam: Shalini van Dooren

Woonplaats: Antwerpen

Opleiding: Master Sociaal Werk

Lees/kijktip: Ik vind Trevor Noah (The Daily Show) wel een aanrader. Hij brengt actualiteit met humor zonder de maatschappijkritische boodschap uit het oog te verliezen. En qua boeken heb ik ‘Brieven aan Cooper en de wereld’ (Dalilla Hermans) en ‘Mijn ontelbare identiteiten’ van Sinan Çankaya (lees ook dit interview op Sociaal.net) erg graag gelezen. Ervaringskennis wordt nog te veel ondergewaardeerd, samen met onderzoek is dat toch een gouden combo?

De droom van Shalini: Ik droom er van om dat kleine stukje bij te dragen aan een mooiere en betere wereld. Het gevoel dat je de wereld in al haar hardheid en droefheid een beetje mooier kan maken. Dat iedereen een plekje kan hebben. Ik zoek dat ook. Iedereen zoekt dat. Mensen in kwetsbare posities moeten soms zo hard knokken om een klein plekje te mogen hebben. Het is belangrijk dat mensen zeggen: “Dat plekje, dat is van u.”

Dag Shalini, hoe lang ben je nu aan de slag in ’t Pleintje en wat doe je daar?

“Ik ben de voorlaatste dag van november 2021 gestart in Buurtwerk ’t Pleintje. Deurne-Zuid is een nieuwe wijk voor mij. In het verleden ben ik 8 jaar straathoekwerker geweest, dus ik weet wel wat het is om me in een wijk onder te dompelen. Ik wil de wijk goed leren kennen en ik focus vooral op de woonsituatie van wie hier privaat huurt. In Deurne-Zuid zijn er heel verschillende wijken. Ik richt me nu op de Herentalsebaan. Dus als er mensen zijn die me op sleeptouw willen nemen in Deurne-Zuid en in contact kunnen brengen met wie hier privaat huurt en uitsluiting ervaart, dan hoor ik het graag.”

Waarom focus je op mensen die privaat huren in Deurne-Zuid?

“De crisis op de Antwerpse woonmarkt is ontzettend groot. Iedereen die de afgelopen maanden en jaren een betaalbaar, kwalitatief en aangepast appartement zocht, weet dat dit een bijna onmogelijke zoektocht is. Daarom wonen veel mensen in slechte, te dure, te kleine of onzekere woningen. Wonen in een erbarmelijke staat, heeft een grote invloed op alle andere aspecten van je leven: je gezondheid, de schoolresultaten van je kinderen of de ruimte in je hoofd om een opleiding te volgen of werk te vinden. Wonen is het fundament van je leven. Het bepaalt zoveel.”

“Wonen in een erbarmelijke staat, heeft een grote invloed op alle andere aspecten van je leven.”

“Daarom gaan we vanuit het project Woonlab op zoek naar manieren om meer betaalbare en kwalitatieve woningen op de huurmarkt te krijgen. Specifiek in Borgerhout en in Deurne willen we mensen leren kennen die daar nu privaat huren. We willen naar hen luisteren. Wat zijn hun grootste bezorgdheden? Wat kan er verbeteren? We willen met hen – en hopelijk op termijn ook met verhuurders – zoeken naar manieren om de kwaliteit van woningen te verbeteren. We denken nu aan goedkopere manieren om energiezuinig te renoveren door samen te werken tussen verhuurders of doorschuifsystemen van woningen zodat mensen tijdens een renovatie tijdelijk elders wonen. Maar er ligt nog heel veel open, het kan zeker nog alle richtingen uit.”

Waarom is het interessant voor mensen om jou te leren kennen?

“Samen met mijn collega Esma Uçan in ’t Pleintje en collega’s in Deurne-Noord en Borgerhout verzamelen we informatie die interessant is voor wie huurt. Hoe kan ik mijn energiekosten verminderen? Of wat kan ik doen als mensen mij weigeren omdat ik een migratieachtergrond heb? Met al die informatie organiseren we elke maand een wooncafé in ’t Pleintje. Op die wooncafés krijg je dan informatie over één van die thema’s. Het is tegelijk ook een gezellig moment waarop je andere mensen kan leren kennen.”

“Op 16 maart hadden we een wooncafé over racisme en discriminatie op de huurmarkt. Het blijft extra moeilijk voor mensen met een migratieachtergrond om een woning te vinden. Wat moet je zeggen als een woning altijd ‘toevallig’ vlak voor jou verhuurd is? We hopen dan ook veel mensen te zien op de manifestatie tegen racisme op zondag 20 maart. “

“Er zijn teveel mensen op zoek en er zijn veel te weinig woningen.”

“De volgende wooncafés gaan door op dinsdag 26 april (avond), dinsdag 17 mei (14u00) en dinsdag 21 juni (14u00). Als mensen interesse hebben in bepaalde thema’s dan horen we dat graag. Het is wel belangrijk om te vermelden dat we niet mee kunnen zoeken naar huurwoningen. Er zijn teveel mensen op zoek en er zijn veel te weinig woningen. Dus proberen we te zoeken naar oplossingen zodat er meer en betere woningen op de woonmarkt komen. En daar hebben we alle tijd voor nodig.”

Heb je nog andere zaken gepland met het ’t Pleintje in Deurne-Zuid?

“Na corona is het niet meer makkelijk om het echt gezellig te maken. Maar ’t Pleintje heeft een lange traditie van gezelligheid en activiteiten in de wijk. Het is mijn ambitie om die gezelligheid samen met mijn collega’s en de vrijwilligers helemaal terug te brengen. In april begint de maand ramadan. Dat is een goede periode om bij elkaar te zijn. Op donderdagavond willen we samen het vasten verbreken. Iedereen is welkom of je nu vast of niet. We voorzien hapjes en drankjes. Maar je mag ook zelf iets meebrengen. En ook het einde van het vasten, Eid El Fitr, vieren we samen op dinsdag 10 mei.”

“Na corona is het niet meer makkelijk om het echt gezellig te maken. Maar ’t Pleintje heeft een lange traditie van gezelligheid en activiteiten in de wijk.”

“In de zomermaanden kijk ik er erg naar uit om de prachtige binnentuin van ’t Pleintje vol te zien lopen met mensen. We willen 4 donderdagavonden een gezellige zomerbar organiseren waar je iets kan eten en drinken. We noemen onze zomerbar ‘Bar Ihna’, dat betekent ‘wij’ in Arabisch. Iedereen die daaraan wil meehelpen is van harte welkom. We starten op 23 juni. Deurne-Zuid mag best een beetje meer aandacht krijgen. We gaan het hier samen echt tof maken.”

Na je sollicitatie zei iemand je dat je echt bij SAAMO past en dat SAAMO bij jou past. Voel je dat zelf ook zo? En weet je hoe dat komt?

“Het was voor mij bij SAAMO Antwerpen een beetje thuis komen, ook al had ik hier nog nooit gewerkt. Ik heb in mijn vorige jobs wel altijd veel contacten gehad met mensen van SAAMO. Zo werkte ik samen met Chris Haesendonckx in haar project buddyproject Mix & Match, nam Driss Bidane mij mee naar mijn eerste vastenverbrekingsmaaltijd en organiseerde ik met Marion Vanbossel een participatietafel in Antwerpen-Noord.”

“Het is belangrijk dat mensen zeggen: “Dat plekje, dat is van u.”

“Ik ben iemand die veel energie krijgt van ontmoetingen zowel privé als professioneel. Al in de eerste dagen dat ik hier werkte waren er collega’s die mij hun verhaal vertelden zoals onze collega Zahid Ghaida die uit Syrië komt of Rayan Awad met haar Palestijns-Libanese achtergrond. Het is fijn om ergens niet op te vallen. Ik heb het gevoel dat ik hier mag zijn wie ik ben en dat dat geapprecieerd wordt. Je authentieke zelf mogen zijn en van daaruit creëren. Dat zou een evidentie moeten zijn maar dat is niet overal zo. Daarom is het fijn dat ik hier eindelijk terecht gekomen ben.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top