Ga naar hoofdinhoud

Grijze woonvormen

Project

De vraag naar betaalbare en kwalitatieve woningen overtreft ruimschoots het aanbod. De druk op de onderste lagen van de private huurmarkt neemt jaar na jaar toe. Daardoor ontstaat, naast de reguliere huurmarkt, ook het grijze wooncircuit. Daar komen reeds kwetsbare groepen vaak in niet-duurzame en onzekere woonsituaties terecht. Voor dit project zal SAAMO eerst en vooral inzetten op een terreinverkenning van een problematiek die vaak onder de radar blijft.

Wat zijn grijze woonvormen?

Het grijze wooncircuit. De meest kwetsbaren moeten er vaak noodgedwongen hun toevlucht zoeken en beschikken er over weinig verweer. Sommige grijze woonvormen kunnen gerekend worden tot de eigendomsmarkt, andere leunen aan bij de huurmarkt of hebben geen of een onduidelijk statuut (bv. inwonen bij kennissen, sofasurfen). Het grijze wooncircuit neemt meerdere verschijningsvormen aan:

  • Permanent bewoonde caravans
  • Gemeubelde kamers
  • Krakers
  • Huisjesmelkerij
  • Ernstige overbewoning
  • Dak- en thuisloosheid

Een aantal van deze woonvormen zijn niet-officiële woonsituaties waardoor deze weinig of niet voorkomen in de statistieken. Daardoor blijven ze ten dele onder de radar van de officiële instanties.

Fase 1: terreinverkenning van stadsregio Turnhout

Voor de terreinverkenning bakenden we stadsregio Turnhout als werkingsgebied af. De doelstellingen van dit project zullen pas geformuleerd kunnen worden na de projectvoorbereiding en de terreinverkenning (o.a. analyse van de problematiek met organisaties en mensen die ‘grijs’ wonen).

Back To Top