Ga naar hoofdinhoud

De Werkplek

Project

0% werkloosheid in Willebroek

Een contract onbepaalde duur. Het brengt zekerheid en stabiliteit, maar vooral ook een vast inkomen. Toch is het voor veel mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie een verre droom. Door mechanismen van discriminatie, gebrek aan kansen of andere tegenslagen stromen enkele groepen zelden door naar duurzaam werk. In Willebroek pakt SAAMO dit probleem aan met ‘De Werkplek’. 

Het Franse model ‘Territoires zéro chômeur de longue durée’ …

‘Territoires zéro chômeur de longue durée’ is een model voor jobcreatie dat zijn werking al bewezen heeft in Frankrijk. Het model bakent een gebied af en streeft binnen dat gebied naar jobcreatie en 0% werkloosheid. Een lokaal werkgelegenheidscomité (comité local pour l’emploi) zet alle mogelijke instrumenten in om dat te bereiken. Hiervoor vertrekken ze vanuit de vaardigheden van de deelnemers, mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. We kunnen hun talenten niet overschatten! Een speciaal opgericht bedrijf (entreprises à but d’emploi (EBE)) vormt het sluitstuk. Daar creëren ze volwaardig werk op maat, waarbij alle geïnteresseerden hun talenten kunnen benutten.

… toegepast in Belgische context

SAAMO wil het succesvolle Franse model ook in een Belgische context toepassen. Het ‘territoire’ van SAAMO is daarvoor Willebroek-Zuid. Binnen deze beperkte regio willen we een brede doelgroep van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aanspreken. We startten het werkgelegenheidscomité op en vroegen aan mensen in een kwetsbare positie welke talenten ze konden inzetten. Met een groep van enthousiaste deelnemers en partners gaan we op zoek naar niches waar we volwaardig werk kunnen creëren. ‘Zero chaumage’ is het doel. Elke stap daar naartoe is mooi mee genomen.

Het project ‘De Werkplek’ is vanaf maart 2021 in werking met ondersteuning van het ESF.

Inspiratiebundel CESEP – Territoires zéro chomeur de longue durée en Belgique

Back To Top