Skip to content

Symposium – Publieke ruimte

06/07/2022

Voor iedereen geïnteresseerd in publieke ruimte

Opbouwwerkers Annelien en Hanne vertellen op 8 september tijdens het Symposium ‘Gezonde publieke ruimte voor iedereen’ over hun project ‘Gezond wonen in de Debbautshoek’ in Zelzate. Naast hun project worden vele andere inspirerende voorbeelden uit de regio voorgesteld.
Wil je weten hoe de omgeving onze fysieke, mentale en sociale gezondheid én ons gedrag kan beïnvloeden? Hoe je met een gezondheidsbril naar de omgeving kan leren kijken? En hoe Logo Gezond+ je hierbij kan ondersteunen?

Kom dan naar het symposium van Logo Gezond+ aan het tijdelijk ingerichte plein van De Bouwdoos in Velzeke. Inschrijven voor het netwerkevent kan je (voor 1 september) via deze link. Hieronder vind je het programma.


Programma

12u00 – 13u00 | Onthaal en broodjeslunch

 

13u00 – 13u15 | Welkomstwoord door schepen Lieselot De Roover

 

13u15 – 14u00 | ‘Gezonde Publieke Ruimte voor Iedereen’ door de medisch milieukundigen (Logo Gezond+) 

De publieke ruimte is vaak schaars en hem gezond inplannen en inrichten met aandacht voor ieders noden een grote uitdaging. De omgeving heeft een invloed op ons mentaal bevinden, obesitas, onze graad van activiteit, hittestress, luchtkwaliteit, geluidshinder, roken en voeding. De verschillende gezondheidsthema’s komen hier aan bod en tevens hoe die gelinkt zijn aan beleidsdomeinen zoals mobiliteit, kernversterking, vrije tijd, ruimtelijk voedingsbeleid, klimaat- en groenbeleid. Tot slot geven we je een idee hoe we je vanuit Logo Gezond+ kunnen ondersteunen richting een gezondere publieke ruimte.

 

14u00 – 14u30 | ‘Generatie Rookvrij in onze regio’ door Lieselot Geeraert (Logo Gezond+) 

Niet roken in de buurt van kinderen zou de norm moeten worden. Zien roken doet roken, kinderen kopiëren gedrag. Bovendien gebeurt onvrijwillig meeroken of passief roken ook in de buitenlucht. Heel wat gemeenten gingen in ons werkingsgebied reeds aan de slag met het rookvrij maken van speel- en sportterreinen. We geven een overzicht hoe het gesteld is met rookvrije terreinen voor kinderen in onze regio, wat succesverhalen zijn en aandachtspunten, hoe het project levend gehouden kan worden, en hoe je kan meewerken aan een eerste generatie waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

 

14u30 – 14u50 | Bewegingstussendoortje en pauze

 

14u50 – 15u15 | ‘Deinze Fietsstad’ door Jan Vermeulen (Burgemeester van Deinze)  

Deinze staat bekend om haar fietsvriendelijkheid en kreeg niet voor niets driemaal op rij de titel Fietsstad. De investering in fietsvriendelijke infrastructuur, fietsbruggen, fietstunnels en samenwerkingsverbanden met heel wat verschillende organisaties en vindingrijke ideeën en initiatieven hebben ervoor gezorgd dat Deinze zowel op nationaal als internationaal vlak een voorbeeldrol speelt.

15u15 – 15u45 | Toelichting ‘De Bouwdoos’ door het projectteam

Met het project De Bouwdoos worden In de Vlaamse Ardennen 5 dorpspleinen tijdelijk heringericht om er het kloppend hart van de buurt van te maken. In de Bouwdoos zitten zowel zit-, speel- als groenelementen. Het plein zelf krijgt vorm door middel van een participatietraject met de projectpartners, de gemeente en de inwoners van de gemeenten.
De Bouwdoos is een project van SOLVA, Avansa Vlaamse Ardennen – Dender vzw en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Logo Gezond+ vzw. 

15u45 – 17u15:  Sessies per doelgroep (ouderen, kinderen, jongeren, iedereen)

 

15u45 – 16u15: Sessie ouderen

  • De Zilverroute door Christine Bax (Schepen van Wachtebeke)
    De Schepen van Sociale zaken, Gezondheid en Wonen zal je inspireren met haar verhaal over de aanleg van de Zilverroute in Wachtebeke. Een interessant project dat uitgewerkt is om wandelen voor minder mobiele personen ook mogelijk en aangenaam te maken.
  • Het vernieuwde park aan woonzorgcentrum De Vijvers door Celien Scheire (psycholoog bij WZC De Vijvers)
    De buurt en de bewoners van het woonzorgcentrum komen door de herinrichting van het park dichter bij elkaar en op die manier kunnen verschillende generaties elkaar ontmoeten. Er werd ook een troostplek ingericht met bijhorende troostwandeling. De bedoeling van een troostplek is dat bezoekers er bewust kunnen stilstaan bij verdriet en verliest.

16u15 – 16u45: Sessie kinderen en (kwetsbare) jongeren

  • Ontmoetingsruimte E17 door Sam Bruynooghe (PROFO vzw)
    Kwetsbare jongeren van PROFO vzw vormden in Ename (Oudenaarde) een oude school om tot een ontmoetingsplek voor jong en oud.
  • De herbestemming van de pastorietuin door Buurtbewerking drOOmbergen
    De verwilderde pastorietuin van Oombergen (Zottegem) werd omgevormd tot speelnatuur met het speelbos ‘Droombergen’.

 

16u45-17u15: Sessie iedereen (inclusief kwetsbare groepen)

  • Dorp-Kern-Gezond door Jana Sleeckx (Logo Gezond+)
    Met dit project worden 3 onderbenutte pleinen in het Meetjesland heringericht. Deze herinrichting komt tot stand via een participatietraject met het lokaal bestuur en de inwoners van de gemeenten. Op deze heringerichte pleinen kunnen inwoners, jong en oud, komen ontspannen, bewegen of gezellig met elkaar een babbeltje slaan.
    Dorp-Kern-Gezond is een project van Logo Gezond+, Regionaal Landschap Meetjesland en BOS+. 
  • Pleintjes vol gezondheid in de Debbautshoek door Annelies Colson en Hanne Couckuyt (SAAMO Oost-Vlaanderen en gemeente Zelzate)
    Twee opbouwwerkers van SAAMO Oost-Vlaanderen zijn in het kader van het project ‘Gezond Wonen in Zelzate’ i.s.m. gemeente Zelzate aan de slag gegaan met de methodiek ‘Plein Vol Gezondheid’. Zij laten je zien hoe de pleintjes in de Debbautshoek met heel wat samenwerkingen en participatie werden heringericht tot pleintjes waar de fysieke en mentale gezondheid van de inwoners gestimuleerd wordt.

 

17u15: Netwerkreceptie

Rondleidingen op het plein van De Bouwdoos (start 15u45, 16u15 of 16u45)

Tijdens de rondleiding neemt het projectteam van De Bouwdoos je graag mee om zelf het plein te ontdekken.

Praktisch 

Inschrijven voor het netwerkevent kan je (voor 1 september) via deze link. Het aantal plaatsen is beperkt.


Locatie

Penitentenlaan 7 | 9620 Zottegem (Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello)

Bereikbaarheid

Om een gezonde mobiliteit volgens het STOP-principe aan te moedigen, geven we jullie de vervoersopties in volgorde van Stappen, Trappen, Openbaar en Particulier vervoer.


Met de fiets  

Voor wie zijn steentje wil bijdragen aan het milieu en een frisse neus wil halen, kan zijn fiets nemen naar het plein. Op het plein zelf zal fietsenparking voorzien zijn.

Met het openbaar vervoer  

Als je met de trein naar het plein komt dan kan je afstappen aan het station van Zottegem. Vanaf het station is het nog zo’n 40 minuten wandelen (3,3 km), wat goed is voor ongeveer 4700 stappen.
Het Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello is bereikbaar met De Lijn via buslijn 81 (Zottegem – Gavere – Deinze). De halte ‘Velzeke dorp’ ligt op 7 minuten (650m) wandelen naar het Psychiatrisch Ziekenhuis en het plein. Voor de juiste vertrekuren kan je altijd de website van De Lijn raadplegen.

Met de auto 

Het PZ is makkelijker te bereiken met de auto. Je kan gratis parkeren op de Parking Sint-Martinuskerk (5 minuten wandelen).
Heb je nog een plekje over in je auto? Of zoek je nog een plaats? Neem dan zeker eens een kijkje op https://www.carpool.be/nl.

Prijs

25 euro

Betalingsgegevens

Logo Gezond+ vzw,
Groot Begijnhof 24 | 9040 Sint-Amandsberg
BE0817842830

Aanwezigheidsattest

Op 8 september te verkrijgen aan het onthaal.

Vragen?

Heb je nog een vraag of wil je graag iets kwijt over het symposium? Je mag altijd mailen naar jana.sleeckx@gezondplus.be.

Een organisatie van Logo Gezond+ vzw, met dank aan het projectteam van De Bouwdoos, Stad Zottegem en Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello. 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gezond wonen in de Debbautshoek

Gezond wonen in de Debbautshoek

In januari 2020  startte SAAMO Oost-Vlaanderen in Zelzate met het project Gezond Wonen in de wijk ‘Tseppetsoeke’ (Zelzaats voor Debbautshoek).…

Back To Top