Skip to content

De StadsAkker

Project
Werken Op De StadsAkker In Maart 2023
Werken Op De StadsAkker In Maart 2023

© ISO800 voor SAAMO

Groenten Van De StadsAkker

Merk jij ook dat gezonde en duurzaam geproduceerde voeding duurder is? Dat korte keten initiatieven weinig mensen in armoede aantrekken? Met de StadsAkker, een zelfpluktuin in Tienen, pakt SAAMO Vlaams-Brabant beide problemen aan en vergemakkelijken ze de toegang tot gezonde voeding.

Mensen in maatschappelijk kwetsbare posities hebben vaker gezondheidsproblemen. Naast een schadelijke leefomgeving, is vooral ongezonde voeding de boosdoener.

De StadsAkker biedt een alternatief. Boer Wannes teelt een grote diversiteit aan gewassen. De leden oogsten hun kraakverse groenten zelf. -Opbouwwerker, Iris

Solidair tarief

Leden van de StadsAkker betalen volgens hun inkomen. Voor bepaalde groepen geldt het sociale tarief. Solidaire leden betalen wat meer. Organisaties zoals het OCMW leggen bij voor hun cliënten. Zo verhoogt het beschikbare budget voor gezinnen met lage inkomens. De StadsAkker draagt bij tot een solidaire en duurzame samenleving, ontmoeting en een verhoging van het beschikbaar budget voor gezinnen met lage inkomens.

Geen 100 km van veld tot bord

Tussen het oogsten door, maakt de StadsAkker mensen bewust van ecologische uitdagingen en oplossingen. Vervoer met de fiets en altijd zonder verpakking, zo spaart de StadsAkker elk jaar 30 ton CO2-uitstoot uit.

Met de handen in de grond, krijg je letterlijk opnieuw contact met de oorsprong van je eten. -Boer Wannes

SAAMO Vlaams-Brabant bundelt de opgedane kennis over gezonde voeding, lokale voedselproductie en duurzaamheid in een educatief aanbod voor scholen.

Bewegen op de StadsAkker

De StadsAkker zet ook in op beweging. Samen met Logo Oost-Brabant ontwikkelde SAAMO Vlaams-Brabant een bewegingsroute op de akker. De StadsAkker is een mooi voorbeeld van een gezonde leefomgeving.

De site is niet alleen toegankelijk voor oogsters, maar voor het brede publiek, met picknickbanken, een openbare BBQ, een speeltuin, bloemenweides,… -Opbouwwerker, Iris

Vriendenwerking StadsRakkers

StadsRakkers hebben een warm hart voor de StadsAkker: ze zijn vanaf 2023 de vriendenwerking van de StadsAkker. StadsRakkers steunen ons project en in ruil ontvangen ze verschillende voordelen, zoals gratis deelname aan buitenactiviteiten, tips van boer Wannes en nog veel meer. Meer weten?

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Cover Toegang Tot Gezonde Voeding

Toegang tot voeding

In deze brochure stellen we kort onze huidige projecten binnen de thematiek recht op gezonde voeding voor.

Nieuws & verhalen

De StadsAkker, Meer Dan Een Zelfplukboerderij

De StadsAkker, meer dan een zelfplukboerderij

Hoe hoger iemand op de sociale ladder staat, hoe langer zijn levensverwachting. In Tienen vergemakkelijken we met de ecologische zelfoogstboerderij…

Back To Top