skip to Main Content

Het WoonBox-model

Model

WOONBOX: een tijdelijke, modulaire woonunit in leegstaande gebouwen voor mensen met een laag inkomen

Het vinden van een betaalbare kwalitatieve woning in Brussel is vandaag heel moeilijk. Mensen met een laag inkomen krijgen te maken met panden van slechte kwaliteit, hoge huurprijzen en ellenlange wachtlijsten voor sociale huisvesting. Momenteel staan er zo’n 50.000 gezinnen op die wachtlijst en zoekt 60% van de Brusselse huurders een woning binnen het aanbod van de 10% goedkoopste woningen op de huurmarkt. Ondertussen staat er minstens 1.000.000 m² aan kantoorruimte leeg.

SAAMO Brussel vormt, met hun modulair bouwsysteem, deze beschikbare ruimte om tot betaalbare en kwaliteitsvolle wooneenheden voor mensen met een laag inkomen. SAAMO biedt een intensieve sociale ondersteuning aan aan zijn bewoners. Ze begeleiden bewoners daarbij op collectief en individueel vlak. Zo krijgen bewoners een echte time-out op de reguliere woningmarkt.

 

Modulair bouwsysteem

Het modulair bouwsysteem van standaardpanelen met voorbekabelde panelenbibliotheek maakt verschillende configuraties mogelijk, van een appartement met 1 kamer tot een grotere familiewoning met 3 tot 4 slaapkamers. Het systeem is energiezuinig, brandveilig en voldoet aan alle normen. Bovendien is het herbruikbaar en zowel tijdelijk als permanent inzetbaar.

 

Zelfs al weet ik dat het maar tijdelijk is, kunnen terugvallen op een betaalbare woning heeft heel veel rust gebracht.

-Deelnemer, Claudia

 

Sociale begeleiding en spaarsysteem

Een goede woning is de basis voor een stabiel leven. Bij WOONBOX kunnen deelnemers minstens 3 jaar goedkoop wonen en krijgen ze tegelijkertijd begeleiding rond opleiding, tewerkstelling, schuldbemiddeling, enzovoort. SAAMO Brussel werkt samen met de deelnemers een persoonlijk traject uit en creëert een aanbod op maat. Door deelname aan een spaarsysteem, staan de bewoners nadien ook financieel sterker en is doorstroming naar de reguliere woonmarkt, een sociaal verhuurkantoor, een project van Community Land Trust Brussel of een sociale woning mogelijk.

SAAMO Brussel zet ook in op de kracht van het collectief. Aangezien WOONBOX vaak verschillende woningen in één leegstaand gebouw plaatst, is de groepsdynamiek erg belangrijk. Via collectieve momenten en vormingen legt de groep een intens traject af. Dat zorgt voor solidariteit onder de bewoners en versterkt hun sociaal netwerk.

 

Ruimte, letterlijk en figuurlijk

WOONBOX biedt gezinnen die het moeilijk hebben een time-out op de huisvestingsmarkt. Op die manier krijgen zij weer mentale ruimte om in te zetten op andere levensdomeinen. Het project sterkt hen om de nodige stappen te zetten in hun persoonlijk levenstraject en weer aansluiting te vinden bij de reguliere woonmarkt en de stad in zijn geheel.

 

WOONBOX is voor M. (31) in de eerste plaats een grote hulp op financieel gebied. Verhuizen naar WOONBOX, een lage huurprijs betalen én tegelijkertijd kunnen sparen, betekent voor haar een eerste stap naar een betere toekomst. Het geeft haar ademruimte om stil te kunnen staan bij andere doelen, waar we nu samen aan kunnen werken.

- Jolien, begeleidster van M. bij AprèsToe vzw

 

WoonBox in de pers:

 

BX1: Projet pilote : le lancement de constructions modulaires dans un bâtiment vide à Molenbeek

RTBF: Woonbox: un projet pilote de logements temporaires à Molenbeek

Innovatief dorp van Woonboxen ziet het licht in Molenbeek

Reportage van Bruzz over het WoonBoxdorp in Cinoco

De Tijd: “Een houten huis om 5 keer te hergebruiken”

MO* Magazine: Tijdelijk bezet: hier woont (even) een dak- of thuisloze”

De Standaard: “Een klein appartementje in het centrum kost me dubbel zoveel”

Woonwoord: “Leegstand aanpakken met tijdelijke woningen” (woonwoord.be)

Nieuwe Feiten (Radio 1): Houten woningen in leegstaande kantoorgebouwen – Luister Select | Radio 1

Kwaliteitsvolle, modulaire en herbruikbare woningen in leegstand | Voka

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Casa Viva. Een intergenerationeel woonproject

Download

Wonen in tussentijd. Project tijdelijk gebruik in de Frankrijkstraat

Download

Van leegstand tot leeggoed. Een solidair woonproject in leegstaande gebouwen

Download

Nieuws & verhalen

Back To Top