Skip to content

Jobatelier

Project

Een duurzame job. Een vast inkomen. Een opstap naar betere leefomstandigheden. Het zou haalbaar moeten zijn voor iedereen. Maar vooral nieuwkomers ervaren extra veel moeilijkheden bij het vinden van vast werk. SAAMO ontwikkelde daarom het jobatelier als methodiek om hen vooruit te helpen.

Praktische hulp bij het solliciteren

Het jobatelier is een laagdrempelige plek waar werkzoekenden vrijblijvend kunnen langs komen. We helpen hen bij hun zoektocht naar vast werk. Samen zoeken we naar geschikte vacatures, passen we hun cv aan en solliciteren we online. We bereiden het sollicitatiegesprek voor en zorgen voor een nabespreking. Het jobatelier biedt praktische hulp, begeleiding en antwoorden op alle vragen omtrent de arbeidsmarkt.

De doelgroep van het jobatelier

De deuren van het jobatelier staan voornamelijk open voor langdurig werkzoekenden, kort- of ongeschoolden en mensen met een migratieachtergrond. Iedereen die omwille van een beperkte kennis van het Nederlands of beperkte digitale kennis moeite heeft met solliciteren.

Uitrol en verduurzaming van de methodiek

Het traject begon in Mechelen, waar het jobatelier reeds verzelfstandigd is. Een toekomst die we ook zien voor de huidige jobateliers in Lier en Heist op den Berg en de opstartende jobateliers in Berlaar en Nijlen. Voor die laatsten ontwikkelen we een aanpak op maat van kleine gemeentes. In Nijlen en Berlaar ontwikkelen we samen met Ensure project een aanpak op maat van deze gemeenten en stippelen we samen het INFOPUNT WERK uit. Dit fungeert als een eerstehulpzone met een doorverwijzingsfunctie. Het Ensure project continueert de opvolging binnen de gemeenten Nijlen en Berlaar. Eens de jobateliers in Lier en Heist-op-den-Berg operationeel zijn en voldoende bereik heeft, overhandigt SAAMO de werking aan de VDAB.

 

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Draaiboek Jobatelier En Jobatelier Plus

Draaiboek Jobatelier en Jobatelier Plus

Deze brochure biedt ondersteuning om kort- en ongeschoolde werkzoekenden – vooral met een migratieachtergrond – efficiënt te ondersteunen in hun…

Nieuws & verhalen

Het Jobatelier: Van Model Tot Concrete Toepassing

Het Jobatelier: van model tot concrete toepassing

Vanaf 2023 laten we het Jobatelier los, maar we laten het in goede handen achter.

Ontmoetingen In Het Jobatelier

Ontmoetingen in het jobatelier

Ontmoet Giselle, Faroedan en Anne: deelnemers van het jobatelier in Lier!

Back To Top