Een duurzame job. Een vast inkomen. Een opstap naar betere leefomstandigheden. Het zou haalbaar moeten zijn voor iedereen. Maar vooral nieuwkomers ervaren extra veel moeilijkheden bij het vinden van vast werk. SAAMO ontwikkelde daarom het jobatelier als methodiek om hen vooruit te helpen.
Praktische hulp bij het solliciteren
Het jobatelier is een laagdrempelige plek waar werkzoekenden vrijblijvend kunnen langs komen. We helpen hen bij hun zoektocht naar vast werk. Samen zoeken we naar geschikte vacatures, passen we hun cv aan en solliciteren we online. We bereiden het sollicitatiegesprek voor en zorgen voor een nabespreking. Het jobatelier biedt praktische hulp, begeleiding en antwoorden op alle vragen omtrent de arbeidsmarkt.
De doelgroep van het jobatelier
De deuren van het jobatelier staan voornamelijk open voor langdurig werkzoekenden, kort- of ongeschoolden en mensen met een migratieachtergrond. Iedereen die omwille van een beperkte kennis van het Nederlands of beperkte digitale kennis moeite heeft met solliciteren.
Uitrol en verduurzaming van de methodiek
Het traject begon in Mechelen, waar het jobatelier reeds verzelfstandigd is. Een toekomst die we ook zien voor de huidige jobateliers in Lier en Heist op den Berg en de opstartende jobateliers in Berlaar en Nijlen. Voor die laatsten ontwikkelen we een aanpak op maat van kleine gemeentes. In Nijlen en Berlaar ontwikkelen we samen met Ensure project een aanpak op maat van deze gemeenten en stippelen we samen het INFOPUNT WERK uit. Dit fungeert als een eerstehulpzone met een doorverwijzingsfunctie. Het Ensure project continueert de opvolging binnen de gemeenten Nijlen en Berlaar. Eens de jobateliers in Lier en Heist-op-den-Berg operationeel zijn en voldoende bereik heeft, overhandigt SAAMO de werking aan de VDAB.