Skip to content

CLTB wint prestigieuze internationale prijs voor huisvesting

06/09/2021

Community Land Trust Brussel (CLTB) krijgt de onderscheiding World Habitats Awards als Europese pionier op het vlak van huisvesting. De organisatie maakt het voor gezinnen met een laag inkomen mogelijk om eigenaar te worden van een woning en biedt een duurzaam antwoord op de wooncrisis.

Een Community Land Trust bouwt woningen op grond die eigendom is van de gemeenschap. De woningen worden gekocht door mensen met een beperkt inkomen. Het model geeft gezinnen toegang tot een betaalbaar en kwaliteitsvol eigen huis en bouwt samen met de bewoners aan een sterke lokale gemeenschap.

Pionier

CLTB is al ruim tien jaar actief in verschillende Brusselse wijken en werd onlangs officieel erkend als huisvestingsoperator door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er werden reeds vijf projecten voltooid (103 woningen). Vier andere projecten zijn in voorbereiding. De organisatie speelt ook een belangrijke rol bij het verspreiden van het model in ons land en over de rest van Europa.

Twee initiatieven liggen aan de basis van de oprichting van CLTB en waren een reactie op de groeiende wooncrisis in de hoofdstad. In 2005 stapten Buurthuis Bonnevie, CIRE, het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 14 gezinnen met een laag inkomen samen in het project ‘L’Espoir’ (Molenbeek) voor een eerste sociale passiefwoning. Vijf jaar later werden de gezinnen eigenaar van een betaalbare, energiezuinige woning. Het ander initiatief waren de solidaire spaargroepen van vluchtelingenvereniging CIRE. Deze twee projecten koppelden met succes een collectieve en solidaire dimensie aan individuele eigendomsverwerving.

Meer partners en toekomstige bewoners gingen daarna samen op zoek naar vernieuwende manieren om dit soort projecten op grotere schaal toe te passen en een meer duurzame basis te geven om het recht op wonen te garanderen. Zij lieten zich inspireren door buitenslandse voorbeelden en kwamen zo bij het CLT-model zoals dat in de VS ontwikkeld werd. Dat was de formule die ze zochten. Het eerste echte CLT-project ‘Le Nid’ werd gerealiseerd in de Verheydenstraat (Anderlecht). SAAMO ondersteunde mee de bewonersgroep ‘Le Nid’ en is stichtend lid van CLTB.

Vandaag is CLTB een zelfstandige organisatie en winnaar van een prestigieuze internationale prijs. Proficiat!

< Lees meer over CLTB

Ontdek ook onze andere realisaties

 

Back To Top