Het onderwijsopbouwwerk in Blankenberge en De Panne werkt samen met de lokale besturen en de scholen aan een sterke leeromgeving voor leerlingen in een kwetsbare situatie.
Lage-inkomensgezinnen komen samen in groep om energie te besparen. Ze ontwerpen een solidaire vorm van zonnedelen, aangepast aan hun noden en behoeften.
De verhuurpromotor gaat actief op zoek naar eigenaars van leegstaande panden om samen meer energiezuinige woningen te creëren.
HuurGoed geeft huurders en verhuurders een stem over de uitdagingen om private huurwoningen voor gezinnen met lage inkomens energetisch te renoveren.
Het project Samen op straat gaat aan de slag met jongeren die geen aansluiting vinden bij jeugdwerk, opleidingen of jobs om samen rond het imago van de de wijk te werken. n 2023 gaat SAAMO Brussel van start met dat project in de wijk Peterbos (Anderlecht).
In 2023 rolt SAAMO Vlaams-Brabant het project Samen op straat uit in Vilvoorde. Dit project gaat intergenerationeel aan de slag met jongeren die geen aansluiting vinden bij jeugdwerk, opleidingen of jobs.
SAAMO De Wijk is je buurtwerk in Antwerpen-Noord. Buurtwerk bouwt mee aan een wijk waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt.
SAAMO Vlaams-Brabant experimenteert in HAL 5 te Kessel-Lo met solidaire activiteiten voor een samenhorige, dichtbevolkte buurt.
SAAMO Borgerbaan is je buurtwerk in Borgerhout. Buurtwerk bouwt mee aan een wijk waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt.
SAAMO Dinamo is je buurtwerk in Deurne-Noord. Buurtwerk bouwt mee aan een wijk waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt.
Met een budget van €200.000 kunnen Krottegemnaren kiezen welk project ze willen realiseren in de buurt.
SAAMO 't Pleintje is je buurtwerk in Deurne-Zuid. Buurtwerk bouwt mee aan een wijk waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt.
Talenten voor meer inclusie en solidariteit” (TIS+) is een nieuw pilootproject van SAAMO Brussel dat zal starten vanaf januari 2023. TIS+ is een project met en voor mensen zonder wettig verblijf in het Brussels Gewest.
SAAMO De Stek is je buurtwerk op het Kiel. Buurtwerk bouwt mee aan een wijk waarin er plaats is voor iedereen en niemand uitgesloten wordt.
SAAMO Vlaams-Brabant wil systemen opzetten om voedseloverschotten te redden van de afvalberg, en de toegang tot gezonde voeding te verhogen voor maatschappelijk kwetsbare groepen.
Wie het meeste nood heeft aan ruimte, heeft vaak de minste ruimte. We pakken publieke ruimte aan of maken ze publiek, samen met wie nu in een kwetsbare positie leeft.
SAAMO onderzoekt de hiaten rond de dienstverlening voor mensen met een migratieachtergrond in Turnhout en omgeving.
In Malle creëren we een Zorgzame Buurt met meer sociale bescherming.
Het project Solidariteit bouwt aan draagvlak voor solidariteit in wijken en een stad waar verschillende vormen van uitsluiting en schaarste polarisatie verhogen.
Onderbescherming aanpakken door contacten, de ontwikkeling van modellen en beleidswerk.
In Willebroek werken we aan een Zorgzame Buurt!
We onderzoeken het grijze wooncircuit in de stadsregio Turnhout.
Je vindt geen antwoord op je vraag? Koffie & formulieren biedt de gezelligheid van een buurtwerk en de hulp van een goede buurman of buurvrouw met de steun van CAW.
Bij De Budgetgidsen gaan individuen of gezinnen samen met hun budgetgids op pad om hun rechten te realiseren. Met De Budgetgidsen ontwikkelt SAAMO een model om de toegang tot hulp- en dienstverlening te verbeteren.
Met het STEK-model zorgen we ook in Kalmthout en Wuustwezel voor meer sociale bescherming
Het project Digitale inclusie verkleint mee de digitale kloof en werkt aan verandering.
SAAMO geeft sociale begeleiding aan noodkopers bij hun renovatiewerken.
Samen oefenen met digitale toepassingen in de buurtwerken.
Samen met wie geen werk heeft onderzoekt en ontwikkelt SAAMO modellen die leiden tot duurzaam werk.
Starterslabo en SAAMO werken een model uit om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen om te ondernemen.
Wie zijn de mensen die niet werken en geen werk zoeken? Met de bijdrage van SAAMO aan de samenwerking Bruggen naar werk leren we hen kennen.
Steeds meer mensen bevinden zich in een situatie van onderbescherming op de arbeidsmarkt. De Belangenbond zet zich in voor mensen in precaire arbeidssituaties.
Project Woonlab brengt de uitsluitingsmechanismen die spelen op de Antwerpse woonmarkt in kaart en tracht deze via allerlei wegen aan te pakken: van alternatieve woonmodellen ontwikkelen tot deelnemen aan adviesraden.
Wonen met kansen is een model waarin mensen met een acute woonnood tijdelijk en op een sociaal verantwoorde manier gehuisvest worden in sociale woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie.
Papillon biedt energie-efficiënte huishoudtoestellen aan lage-inkomensgezinnen.
Een praktijkmodel als bovenbouw voor onze projecten en acties over gelijke onderwijskansen.
Het project Samen op straat gaat aan de slag met jongeren die geen aansluiting vinden. Samen op straat vertrekt vanuit hun noden en bouwt bruggen.
'Minder mazen, meer net': een organisatiemodel om te groeien naar zorgzame buurten.
In 2013 kreeg SAAMO Gent een erkenning lokale diensteneconomie. Dit stelt ons enerzijds in staat om een dienstenaanbod uit te bouwen dat aansluit bij maatschappelijke noden die we detecteren in de wijken waar we actief zijn. Anderzijds zorgt het voor tewerkstellingskansen voor mensen die het moeilijk hebben om een duurzame job te vinden op de arbeidsmarkt.
Arbeid is een belangrijke hefboom om deel te nemen aan de samenleving en armoede te bestrijden. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt slaagt een grote groep mensen er niet in om een duurzame job te vinden dat aansluit bij zijn of haar vaardigheden en talenten. Zo ontstond de idee om een onderneming op te richten met een dubbel doel: creëren van duurzame tewerkstelling én antwoorden bieden op niet ingevulde noden in de Rabotwijk.
Een campagne om te voorkomen dat er straks meer maatregelen komen die ons opdelen tussen A- en B-burgers.
Sinds 2021 bouwen we een STEK werking uit vanuit de Broederij in Ledeberg. De Broederij, een buurthuis voor en door de buurt, is er mede gekomen dankzij de inzet van SAAMO. Hierop willen we verder bouwen door te werken aan een toegankelijk aanbod van hulp- en dienstverlening voor de bewoners van Ledeberg.
Met de Experten bundelt SAAMO ervaringsexpertise van mensen in energiearmoede.
De buurt Meulestede kampte al lang met een gebrek aan diensteverlening. De komst van de solidaire buurtwinkel Supermerkade bracht daar in 2021 verandering in. Op dat elan gaan we de komende jaren verder.
Kwaliteitsvolle sociale begeleiding op maat van leefloongerechtigden.
De bewoners van de Waterportbaan moeten het stellen zonder aangepaste ontmoetingsruimte. Met de STEK willen we daar verandering in brengen. Naast een ontmoetingsplek willen we ook alle bewoners ondersteunen die soms verdwalen in het doolhof van de hulp- en dienstverlening.
Betaalbaar wonen is voor steeds meer mensen niet haalbaar en ‘delen’ is in. Waarom zouden we dan de grond onder onze woningen niet delen? Door te wonen op gemeenschapsgrond wil CLT Gent wonen voor mensen met een laag inkomen meer betaalbaar maken.
Met het project Sociale Huurders aan de Slag slaan opbouwwerkers, sociale huurders, woningmaatschappijen en stedelijke diensten uit de Watersportbaan de handen in elkaar om collectieve problemen rond hun woonsituatie aan te pakken.
Samen met partners verwerken we groente- en fruitoverschotten tot kwaliteitsvolle voedingsproducten. Zo vergemakkelijken we toegang tot duurzame, gezonde voeding.
Loop met je vragen binnen in het Open leersalon van Ligo Antwerpen in de buurtwerken.
The 18 in Vilvoorde wil een nieuw lokaal partnerschap voor jongeren realiseren, waarbij drempels in regels en procedures worden weggenomen. Dit om jongeren te helpen werk te vinden.
Deze Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen in Halle versterkt de maatschappelijke positie van mensen in armoede.
We helpen Mechelse jongeren om een bewustere school- en studiekeuze te maken.
Om het recht op water te vrijwaren, onderzoekt SAAMO enkele vernieuwingen bij de Vlaamse watermaatschappijen, zoals de digitale watermeters en debietbegrenzers.
We geven de tijd, de ruimte en het woord aan mensen in armoede. Wat hebben zij nodig om mee te zijn met de klimaattransitie?
We bieden een ontzorgingstraject aan voor eigenaars met een huurwoning. Zo maken we beetje bij beetje huurwoningen meer kwalitatief en energiezuinig!
Deze Vereniging waar Armen het Woord Nemen is expert in armoedeproblematiek. Ze versterkt de positie van mensen in armoede, en heeft daarmee een belangrijke plaats in het Tiense armoedebeleid.
In Lier introduceerden we de woonmeter: een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels voor correct verwarmen en verluchten.
Met informatie, begeleiding en kleine, goedkope ingrepen helpen we Turnhoutse huishoudens gezond en warm te wonen voor minder geld.
SAAMO Vlaams-Brabant slaat met dit project bruggen tussen de klimaatbeweging, klimaatinspanningen, klimaatplannen en maatschappelijk kwetsbare groepen.
Ieders Stem Telt is een participatief project dat een stem geeft aan maatschappelijk kwetsbare groepen tijdens verkiezingen in België.
SAAMO streeft naar 0% werkloosheid in Willebroek.
Via Wonen op Maat ontwikkelt SAAMO Vlaams-Brabant bruikbare modellen en innovatieve woonvormen om het aanbod op de private huur- en koopmarkt te verruimen.
SAAMO Vlaams-Brabant ondersteunt en ontzorgt noodkopers in Vilvoorde en Grimbergen, die beroep doen op leningen of premies voor renovaties. Zo kunnen ze hun noodkoopwoning veiliger en energiezuiniger maken.
SAAMO helpt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie in hun zoektocht naar werk in Boom.
SAAMO biedt jongeren met een migratieachtergrond in Willebroek via Back On Track II laagdrempelige, maar ook intensieve, begeleiding richting de arbeidsmarkt aan.
SAAMO biedt ex-gedetineerden in Mechelen en Turnhout via Back On Track II laagdrempelige, maar ook intensieve, begeleiding richting de arbeidsmarkt aan.
SAAMO biedt jonge vrouwen met een migratieachtergrond in Mechelen via Back On Track II laagdrempelige, maar ook intensieve, begeleiding richting de arbeidsmarkt aan.
Met het Huis aan huis-project brengen we een moeilijk bereikbare groep terug dichter bij de Mechelse hulp- en dienstverlening en samenleving.
Met het project Broek – ZenneLab zet SAAMO-Vlaams-Brabant in op goed en aangenaam wonen voor de kwetsbare bewoners van wijk Broek in Vilvoorde.
Met het STEK-model zorgen we in Zwijndrecht voor meer sociale bescherming.
Met het STEK-model zorgen we in Borsbeek voor meer sociale bescherming.
Eigenaars met een laag inkomen krijgen financiële steun om hun woning gezond, veilig en energiezuinig te maken.
Een buurtwerking zonder drempels, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en waar de dienstverlening dicht bij de mensen staat. Dat is Buurthuis Mozaïek in Zaventem.
Solikoop garandeert betaalbare, gezonde en kwalitatieve voeding en basisproducten voor iedereen. In de solidaire kruideniers kan iedereen winkelen aan een eerlijk tweeprijzensysteem. Mobiele kruideniers bereiken wie slecht ter been is.
SAAMO Vlaams-Brabant brengt sterke en vernieuwende onderwijspraktijken over gelijke kansen in binnen- en buitenland in kaart.
Brugfiguren vormen in Tienen en Landen de schakel tussen scholen en ouders, en zijn belangrijke vertrouwenspersonen voor veel anderstalige gezinnen.
In duo praten en Nederlands oefenen in de buurtwerken van SAAMO.
SAAMO Vlaams-Brabant werkt aan het verlagen van drempels in de communicatie tussen ouders en scholen. Ook helpen we om de participatie van maatschappelijk kwetsbare gezinnen aan een inclusiever schoolbeleid te verhogen.
Onze opbouwwerkers vormen een aanspreekpunt voor kwetsbare gezinnen in scholen. Ze luisteren en verwijzen door naar de juiste hulp- of dienstverlening. Ook werken ze samen aan oplossingen om die diensten toegankelijker te maken.
Via Sterk Werk wil SAAMO-Vlaams-Brabant mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie helpen om duurzame jobs op maat te vinden.
SAAMO en de sociale huisvestigingsmaatschappij De Ideale Woning bouwen met de buurtbewoners aan een leefbare buurt!
Ons Gedacht is een vereniging in Lier die strijdt tegen armoede.
Onder het Europese VRAC-project werken we in Mechelen aan een sterke leeromgeving.
Met het traject signalendetectie zorgt SAAMO voor extra voelsprieten in de school om sneller en gerichter signalen van maatschappelijke kwetsbaarheid op te vangen.
Kinderen uit kwetsbare gezinnen ondervinden tijdens hun schoolloopbaan vaak extra drempels en uitdagingen. SAAMO wil de factoren die daarin een rol spelen in kaart brengen en samen aanpakken. Zo bevorderen we de onderwijskansen van kinderen in Hemiksem.
Schoolstart werkt voorschools met maatschappelijk kwetsbare gezinnen aan een sterke start in de kleuterschool.
We organiseren laagdrempelige initiatieven die digitale uitsluiting tegengaan, zoals de Digipunten.
Met de zelfpluktuin Stadsakker vergemakkelijken we in Tienen de toegang tot gezonde, duurzaam geproduceerde voeding voor mensen in maatschappelijk kwetsbare posities.
Het model STEK helpt om lokaal in te zetten op sterkere netwerken en op betere sociale bescherming.
SAAMO en Zorgnetwerk Ieper experimenteren met een mobiele dienstencentrumwerking in deelgemeente Zillebeke.
De Wijkfabriek creëert jobs en biedt kostenbesparende diensten aan de bewoners van de Nieuwe Stad in Oostende.
Kom-Af @ RSL Op Post is een laagdrempelige ontmoetingsplek in het écocafé van RSL Op Post in Roeselare.
De Familiesalons organiseren wekelijks ontmoeting en opvoedingsondersteuning voor ouders en hun kinderen in drie wijken van Oostende.
In sociale woonwijk De Nieuwe Stad in Oostende creëren we een netwerk van groepjes burgers die iets delen met andere wijkbewoners. Bedoeling is dat ze iets ‘Nieuw’ opzetten voor de wijk wat het samenleven en de solidariteit onder elkaar bevordert.
SAAMO biedt ondersteuning aan basisscholen die werk willen maken van gelijke ontwikkelingskansen.
Opbouwwerkers van SAAMO inspireren gemeentebesturen bij de ontwikkeling van Zorgzame Buurten.
De Sociale Kruidenier Rabot is een buurtwinkel die een basisaanbod aan voeding, onderhouds- en verzorgingsproducten verkoopt aan mensen met een beperkt inkomen.
Het Digipunt in Roeselare wil iedereen helpen zijn weg te vinden in de digitale wereld.
Maakt de wooncrisis zichtbaar en roept via een Europese klachtenprocedure de Vlaamse overheid ter verantwoording.