Het is vijf voor twaalf voor een woonbeleid met voldoende maatregelen die woonzekerheid en betaalbaarheid garanderen. De impact van slecht wonen wordt vaak onderschat. Onder meer op kinderen in volle ontwikkeling.
Slecht wonen geeft chronische stress en dwingt tot leven in een ongezonde omgeving. Dat heeft een grote impact op de gezondheid, ontwikkelingskansen en onderwijsprestaties van kinderen en jongeren.
Lees de open brief hierover die Woonzaak – waar SAAMO lid van is – met 300 personen en instellingen uit de onderwijs-, medische en sociale sector tot beleidsmakers richtte.
De open brief werd tijdens een persconferentie toegelicht door Woonzaak-woordvoerder Hugo Beersmans, directeur-generaal van de katholieke onderwijskoepel Bruno Vanobbegen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds Noël Slangen en huisarts Lowie De Loose.
Enorme stress van slecht wonen zet schoolcarrière onder druk
Ook Lisa, ervaringsdeskundige bij armoedevereniging STA-AN vzw nam het woord. Zij getuigde over de impact van haar onstabiele huisvesting op haar onderwijskansen. De enorme stress die Lisa moest ervaren door geen plek te hebben om echt thuis te komen, zette haar schoolcarrière stevig onder druk.
De Loose sprak niet louter over de lichamelijke impact van een slechte woning op kinderen, maar ook over de psychische gevolgen. Het frustreert zorgverstrekkers dat ze opgeleid zijn om te zorgen, te begeleiden en te ondersteunen, maar veel te vaak geconfronteerd worden met patiënten in moeilijke woonsituaties, waar ze geen antwoord op hebben. We hebben nochtans als maatschappij een verantwoordelijkheid om onze kinderen te beschermen. Zonder kwalitatieve huisvesting is dat niet mogelijk.
Onder meer VRT nws besteedde aandacht aan het onderwerp.
Stroomversnelling van degelijk aanbod nodig
Er kwam ook een parlementaire vraag over het onderwerp, die in de Commissie Wonen werd beantwoord door minister Melissa Depraetere: “We moeten niet enkel voor nieuw aanbod zorgen, we moeten ook zorgen dat de kwaliteit van het bestaande aanbod beter is. We gaan dat doen door voor de meest kwetsbaren fors in te zetten op woningrenovaties en te ondersteunen.”
Binnenkort uitspraak door Europees Comité voor Sociale Rechten?
We verwachten binnenkort een uitspraak over de klacht over het Vlaamse woonbeleid, die we met Woonzaak neerlegden bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. We rekenen erop dat het Comité de Vlaamse overheid met een positieve uitspraak zal wijzen op haar verantwoordelijkheid, wat een belangrijke hefboom zou zijn voor de nieuwe minister om daadwerkelijk werk te maken van een sterk en rechtvaardig woonbeleid.