Skip to content

Sociale bescherming: in welke wereld wil jij wakker worden?

12/12/2024

“In welke wereld wil jij wakker worden als er met jou iets gebeurt?”, vraagt Lynn zich af. Ze werkt halftijds en heeft door chronische ziekte een aanvullende uitkering nodig. Nurhayat moest na haar scheiding als alleenstaande mama steunen op een leefloon. Beiden vertellen over hoe belangrijk een sterk systeem van sociale bescherming is voor ons allemaal. Bekijk de video.

Krijg je hier geen video te zien? Probeer dan een andere browser of check Facebook, Instagram en LinkedIn.

“Dankzij sociale bescherming kan ik mijn gezondheidskosten betalen”

Bij Lynn begonnen de problemen met een grillige gezondheid. Na haar studies begon ze te werken, maar al snel bleek een voltijdse job niet haalbaar door een auto-immuunziekte. Die ziekte zorgt voor chronische pijn en vermoeidheid. “Ik heb nog het geluk dat ik universitaire studies kon volgen, zodat halftijds werken een oké loon geeft. En ik heb een partner die voltijds werkt. Maar toch zou het zonder mijn aanvullende invaliditeitsuitkering moeilijk zijn om mijn gezondheidskosten te betalen.”

Sociale bescherming helpt om stappen vooruit te zetten

Nurhayat benadrukt dat het voor haar en haar kinderen rampzalig zou zijn geweest, mocht ze geen leefloon hebben gehad. Na haar scheiding had ze verschillende jobs, maar toen Corona uitbrak raakte ze werkloos. Documenten die ze bij de vakbond in de brievenbus stak raakten verloren, waardoor ze plots geen werkloosheidsuitkering meer had.

“Ik ben iemand die altijd mijn plan trekt”, vertelt Nurhayat. “Ik had nooit gedacht dat ik naar het OCMW zou moeten stappen.” Maar het was nodig en dankzij het leefloon kon ze stappen vooruit zetten. Ze volgde een opleiding en haalt haar inkomen momenteel uit werk via een werkervaringstraject.

Weg met vooroordelen over sociale bescherming

Lynn had het lange tijd erg moeilijk met het stigma dat op een uitkering rust. “Ik denk dat veel mensen dat foute beeld internaliseren. Ook ik heb dat gedaan. In het begin durfde ik amper vrolijk in het park te gaan wandelen, omdat ik te ziek was om te gaan werken.”

Nurhayat geeft toe dat ze vroeger zelf vooroordelen had over mensen die een uitkering krijgen. “Maar nu besef ik dat iedereen in een situatie kan belanden waardoor ze sociale bescherming nodig hebben. Ik vind het ook heel belangrijk om die boodschap mee te geven aan mensen die hulp nodig hebben: zet de stap. Je zal er sterker door worden.”

“Ik ken niemand die graag een uitkering krijgt”, zegt Lynn. “Als je aan mensen vraagt of ze liever zouden werken, dan zegt iedereen: ‘ja, mocht ik kunnen, ik zou zo graag gaan werken’.”

“Het kan iedereen overkomen” 

Van een sterk systeem van sociale bescherming, worden we allemaal sterker. Het zou een evidentie moeten zijn om iedereen een menswaardig leven te gunnen en om daartoe de nodige solidariteit te organiseren. Het is trouwens een mensenrecht.

Daarnaast kan wie mee kan in de samenleving er ook aan bijdragen. En op een gegeven moment belanden we allemaal in een situatie waardoor we beroep moeten doen op sociale bescherming.

Lynn: “Vraag je aan mensen of ze voor pensioenen zijn, dan twijfelt niemand aan het antwoord. Maar als het gaat over ziekte- en invaliditeitsuitkeringen, dan klinkt het antwoord al anders. Nochtans kan iedereen ziek worden. Je moet je de vraag stellen: als het mij overkomt, in welke wereld wil ik dan wakker worden?

Tien richtlijnen voor sterke sociale bescherming

SAAMO ontwikkelde tien richtlijnen voor sterke sociale bescherming. Het gaat om criteria waar ons systeem van sociale bescherming aan moet voldoen, willen we dat het iedereen een menswaardig bestaan helpt te garanderen.

Ontdek de tien richtlijnen voor sterke sociale bescherming

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Back To Top