Skip to content

Klimaatmars: naar een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid

28/11/2023

Willen we onze planeet leefbaar houden, dan moeten we met z’n allen de klimaatcrisis aanpakken. Mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie worden trouwens het eerst en het hardst getroffen. Daarom roept SAAMO op om deel te nemen aan de klimaatmars op zondag 3/12.

Elke tiende van een graad minder betekent een beter leven: voor ons, voor onze kinderen en alle volgende generaties. Gezondere lucht maakt minder ziek. De natuur wordt weer een bondgenoot, met minder risico op droogte en overstromingen, enzovoort.

Mensen in armoede liggen wakker van de klimaatcrisis

Mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie worden het eerst en het hardst getroffen door de klimaatcrisis. Zo wonen mensen in armoede vaker in slechte huizen in overstromingsgevoelig gebied. En ze zijn oververtegenwoordigd in stadsdelen met slechte luchtkwaliteit.

Klimaatmaatregelen houden met hen ook te weinig rekening. Mensen met weinig financiële middelen kunnen hun woning bijvoorbeeld niet renoveren, want subsidies kunnen ze niet voorfinancieren.

En dat terwijl zij de kleinste ecologische voetafdruk hebben. Opbouwwerker Stefan Goemaere: “Veel mensen in armoede leven heel klimaatvriendelijk, al dan niet bewust. Velen onder hen zijn kampioenen in circulair hergebruik: ze gaan naar tweedehandswinkels, nemen vaker het openbaar vervoer of zijn gebruikers van voedseloverschotten. En ze rijden niet met een SUV en gaan niet jaarlijks op skireis.”

Opbouwwerker Leen Smets: “Dikwijls willen mensen zich ook voor het klimaat inzetten, maar kunnen ze niet. Dan voelen ze zich machteloos. Ze willen bijvoorbeeld energiezuiniger wonen, maar als huurder van een sociale woning kan je zelf niets doen. En op de private woonmarkt ben je afhankelijk van de eigenaar. Of ze willen wel wonen dichtbij alles om zich niet met de auto te moeten verplaatsen, maar ze wonen afgelegen omdat het alleen daar betaalbaar is.”

Natuurlijk liggen mensen in armoede dus wakker van de klimaatcrisis en van hoe onze beleidsmakers ermee omgaan.

Klimaatmaatregelen moeten sociaal zijn

Wie de klimaatcrisis minimaliseert of beweert dat overheden niet massaal moeten inzetten op de aanpak van die crisis, heeft het slecht voor met ons allen. Wie mensen die het moeilijk hebben bang maakt voor de nodige investeringen, heeft het met hen slecht voor.

Klimaatmaatregelen zijn noodzakelijk. Maar onze overheden moeten wel de keuze maken om die maatregelen sociaal te maken. Zet massaal in op voldoende energiezuinige sociale woningen, pak verduurzaming van huisvesting collectief op wijkniveau aan en laat de rijkste 1% die de meeste koolstof uitstoot meer bijdragen.

Stap mee in de klimaatmars op 3 december

De Klimaatmars op zondag 3 december start om 13u aan het Noordstation in Brussel. Meer info vind je op www.klimaatmars.be. Op die website vind je ook een uitgebreid overzicht van sociaal rechtvaardige klimaatmaatregelen die werken.

Meer over een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid

Interview met onderzoeker Josefine Vanhille en opbouwwerker Leen Smets

Interview met opbouwwerkers Leen Smets en Stefan Goemaere

Recent opiniestuk “Een rechtvaardig klimaatbeleid ontneemt extreemrechts de brandstof” van Tine Hens en Christijn Terlingen in De Morgen

 

 

 

 

Back To Top