Een samenleving is pas democratisch wanneer mensen gelijk worden behandeld en hun rechten gerespecteerd zien, door de overheid en door hun medemensen. Concreet: het maakt niet uit van wie je houdt en welk geslacht die persoon heeft. Je kiest waarin je gelooft. Je jobkansen hangen niet af van je afkomst. Je krijgt onderwijs van vrije leerkrachten,… Socio-economische rechten – zoals het recht op duurzaam werk, op sociale zekerheid en sociale bijstand of op behoorlijke huisvesting – worden gegarandeerd door de sociale welvaartsstaat en herverdeling.
Daarnaast is er in een sterke democratie een balans tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht, die onafhankelijk is. Er zijn onafhankelijke media en er is een kritisch middenveld, dat het onder andere opneemt voor minderheden.
Wereldwijd – ook in België – zien we meer en meer aanvallen op mensen met een migratie-achtergrond, op mensen in een socio-economisch kwetsbare positie. Op rechters, op journalisten en op middenveldorganisaties. De afbraak van onze sociale welvaartsstaat is al even ingezet.
We leggen ons niet neer bij aanvallen op onze democratie, op menselijke waardigheid, op mensen. We verzetten ons in het verleden, we verzetten ons nu en we zullen ons blijven verzetten. Daarom liepen we op 22 september mee in de Parade van het Groot Verzet.
Meer over Het Groot Verzet, een campagne van Hart boven Hard.
Foto’s: © Geertje Franssen