Skip to content

Ontmoetingen in het jobatelier

23/02/2022

Het jobatelier is een laagdrempelige plek waar werkzoekenden vrijblijvend kunnen langs komen. Opbouwwerker Leen helpt hen bij hun zoektocht naar vast werk. Met wat extra hulp maken ze in het jobatelier cv’s en motivatiebrieven, zoeken ze geschikte vacatures en solliciteren ze. Anne, Giselle en Faroedan zijn drie deelnemers met elk hun eigen verhaal en traject bij het jobatelier. Want niet alle wegen naar de arbeidsmarkt zijn hetzelfde. Maak kennis met hen!

Anne

Alleen had ik nooit de job gevonden die ik nu heb én graag doe.

Hoe heb je het jobatelier gevonden?

Via Christine, mijn begeleider bij het OCMW, die mij doorverwees naar het jobatelier. Zij hielp mij al heel goed, maar voor vragen rond werk kon ik beter bij Leen aankloppen volgens haar. Bij Leen kan ik nu altijd terecht met al mijn vragen. Zij helpt mij op mijn eigen voeten te staan. Ik moet in het jobatelier geen afspraak maken. Dat maakt het voor mij ook makkelijker om binnen te springen met mijn vragen!

Hoe heeft Leen je geholpen in je zoektocht naar werk?

We solliciteren samen voor jobs. En wanneer ze een interessante vacature voor mij ziet, stuurt ze me meteen. Ook voor kleinere dingen kan ik bij haar langsgaan: een brief schrijven of een formulier invullen. Leen heeft mij ook gemotiveerd om een opleiding te starten bij de VDAB. Zij luistert naar mij en meer dan dat: ze gelooft in mij. Alleen had ik nooit de job gevonden die ik nu heb én graag doe.

Waar heeft deze zoektocht je gebracht?

Ik werk nu in een woonzorgcentrum. Ik had al ervaring opgedaan in een woonzorgcentrum in Engeland. Dat vind ik nog altijd de beste richting voor mij. In de ochtend ben ik vaak het eerste gezicht dat de bewoners zien. Het is fijn om met hen te babbelen en voor hen te zorgen. In het woonzorgcentrum voel ik mij écht thuis. In deze sfeer blijven werken, zou mij gelukkig maken.

Je werkt in Mechelen en woont in Berlaar. Een uitdaging?

Het is toevallig zo uitgedraaid tijdens mijn sollicitatie. Ik moet dus inderdaad twee bussen nemen om naar mijn werk te gaan. Voor veel mensen zou dit een te grote drempel zijn, maar ik ben super gemotiveerd. In mijn ogen is het werk de pendeltocht waard!

Had je graag zelf nog iets gedeeld?

 

Ik ben super dankbaar voor Leen en hetgeen ze doet in het jobatelier. Zij heeft echt een hart voor mensen. Als ik hier gestresseerd langskom, dan kalmeert Leen me en zegt ze: “Kalm, Anne, rustig, alles komt goed.”.


Giselle

Door het jobatelier durf ik dus ook buiten mijn comfortzone te solliciteren.

Hoe heb je het jobatelier gevonden?

De VDAB verwees mij door naar het jobatelier. Ik ben vorig jaar voor het eerst naar het jobatelier gekomen om ondersteuning te krijgen in mijn zoektocht naar een job.

Naar wat voor job was je op zoek?

Initieel zocht ik naar een job in de verkoop. In Brazilië werkte ik namelijk in de verkoop, samen met mijn mama. Een gelijkaardige job in België zou mij een groot plezier doen. Op aanraden van Leen heb ik uiteindelijk ook naar andere vacatures gekeken. Zo werkte ik een tijdje in een chocoladefabriek. Ondanks mijn oorspronkelijke voorkeur was deze job een fijne en leerrijke ervaring. Door het jobatelier durf ik dus ook buiten mijn comfortzone te solliciteren.

Wat is je ervaring nu?

Momenteel moet ik focussen op mijn gezondheid. Maar in de tussentijd kom ik regelmatig langs bij Leen. Samen kijken we naar toekomstige job opportuniteiten. Ik laat mijn zoektocht dus niet zomaar los. Ik blijf ook contact houden met mijn vorige werkgever en collega’s. Zo blijft ik toch in de gedachten van potentiële werkgevers.

Spreek je soms met andere deelnemers van het jobatelier?

Iedereen is hier druk bezig met het zoeken naar een job. Veel tijd is er dus niet om te babbelen en elkaar te leren kennen. We zijn dan ook niet allemaal hetzelfde, omdat we nu toevallig allemaal naar het jobatelier komen.


Faroedan

Ik zou graag terecht komen op een werkvloer waar iedereen elkaar met respect behandelt.

Wil je jezelf graag voorstellen?

Ik ben Faroedan, geboren in Afghanistan, maar op mijn zevende verhuisde ik naar Iran. Daarna ben ik naar België verhuisd. Ik ben 23 jaar en woon nu in Lier.

Je hebt al grote veranderingen meegemaakt in je leven. Hoe ervaarde je dat?

Toen ik naar België kwam, had ik het moeilijk. De taal leren, de regels leren, … Er blijft maar weinig tijd over om een hobby te hebben. Door een goed betaalde job te hebben, hoop ik me ook te kunnen focussen op rapmuziek maken in mijn vrije tijd. Mijn reis van Afghanistan naar hier is mijn grote verhaal. Dat verhaal zou ik graag delen door mijn rapteksten.

Is dit je eerste keer bij het jobatelier?

Dit is de derde keer dat ik langs kom bij het jobatelier. De vorige keren hielp één van de vrijwilligers mij verder.

Heb je een idee van wat je graag zou doen?

Voor mij geldt: werk = werk. Goed werk is voor mij vooral een job waarmee ik mijn huur en andere rekeningen kan betalen. En waarmee ik hopelijk kan investeren in mijn hobby, rappen.

Heb je nog andere criteria voor je job?

Ik zou elke job aanvaarden, maar een fijne verhouding met collega’s is natuurlijk mooi meegenomen. Ik zou graag terecht komen op een werkvloer waar iedereen elkaar met respect behandelt, zoals ik zelf ook zou doen.

Wat ben je vandaag komen doen in het jobatelier?

Tijdens mijn vorige bezoek aan het jobatelier heb ik samen met een vrijwilliger een interessante job gevonden. Ik solliciteerde er zelfstandig voor, maar dat verliep nog niet heel vlot. Daarom heb ik vandaag aan Leen gevraagd om me te helpen met het maken van een CV en een motivatiebrief. Ik weet namelijk dat als ik hier binnenloop met een vraag dat ik ook buitenloop met een antwoord.

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jobatelier

Jobatelier

SAAMO ontwikkelde het jobatelier als methodiek om langdurig werkzoekenden vooruit te helpen.

Back To Top