Back on Track ondersteunt jonge vrouwen met een migratieachtergrond naar werk of een opleiding. Een ondersteuning start van de interesses en talenten van de vrouwen. Lees hier hoe Fatiha haar Back on Tracktraject ervaarde.
‘Dankzij Back on Track vond ik mijn droomjob’ Fatiha
Dag Fatiha, hoe ben je bij Back on Track terecht gekomen?
Vrienden van mij kenden het project. Toen ik hen vertelde dat ik een andere job zocht, hebben ze me uitgelegd waar ik hulp kon krijgen. Zo ben ik bij Magda terechtgekomen.
Met welke vraag ben jij naar Back on Track gekomen?
Ik heb 3 kinderen waarvoor ik alleen zorg. Enkele maanden geleden werd ik ziek. Ik was bang dat ik niet meer zou kunnen werken. Tegelijkertijd wist ik dat de job die ik deed – huishoudhulp bij gezinnen – me enorme stress bezorgde omwille van de steeds wisselende plaatsen die soms moeilijk bereikbaar waren. De adressen waren niet altijd met openbaar vervoer te bereiken. Ik verplaatste me met de bus, mijn fiets of step. Zowel in de winter als de zomer, zette ik door weer en wind de kinderen vroeg af aan de school. Om dan vlug de bus te halen en nadien me met de step te haasten naar mijn eerste plaats. Het werd teveel. Ik wou een andere job. Eentje die me niet ziek maakt. Toch poets ik graag. Een proper huis maakt me blij. Dat heb ik meegekregen van mijn mama. Zij poetste ook iedere dag thuis. In mijn thuisland is dat ook heel belangrijk. Het zit in mijn cultuur.
Waarom heb je beslist om Back on Track je te laten helpen?
Het klikte. Magda gaf me tijd om mijn verhaal te doen. Ze luisterde naar me en stelde me gerust. Ik had het gevoel dat ze echt in mij geïnteresseerd was en me kon helpen. Ik had vertrouwen in haar. Ik kreeg duidelijke informatie over wat Back on Track doet. Iedere twee weken zagen we mekaar op het kantoor van Back on Track in de Kroonstraat 66. In’ t begin had ik vooral nood aan iemand die luisterde, die begreep dat ik me zorgen maakte. Ik wilde werken, maar het lukte niet. Ik begon aan mezelf te twijfelen. Magda gaf me de tijd die ik nodig had. Ik kon praten vanuit mijn hart. Ze liet me vertellen wat me energie geeft en vroeg me wat mijn droomjob is.
En wat is jouw droomjob?
Daar moest ik niet hard over nadenken: ik hou van oude mensen en wil iets voor hen doen. Mijn vier grootouders zijn vroeg gestorven. Ik heb hen nooit gekend. Dat vind ik nog steeds enorm spijtig. Toen ik in 2014 in België aankwam, ben ik direct gestart met Nederlandse lessen. Ik vond het belangrijk voor mezelf en mijn kinderen de Belgische mensen te verstaan. De sociaal assistente van het OCMW waar ik toen woonde, stelde voor om vrijwilligerswerk te doen bij de seniorenclub. Dat viel enorm mee. Ik genoot van de contacten, ik praatte graag met de mensen en leerde veel bij over de Vlaamse cultuur. Ik kon ook mijn Nederlands verder oefenen. Het ging goed. Ook met de kinderen op school ging het goed. Ik voelde me steeds meer thuis en mijn zelfvertrouwen groeide dankzij de kansen die ik kreeg en de mensen die in mij geloofden.
Ik zocht werk en kon starten in een dienstenchequebedrijf. Ik heb daar vier jaar gewerkt bij families thuis. De oude mensen waar ik poetste waren blij me te zien en tevreden over mijn werk. Vaak wisselden de plaatsen, maar bij sommigen van hen heb ik meerdere jaren gewerkt en ken ik ook hun kleine en grote zorgen. Aan hen hou ik mooie herinneringen over.
Ik wou het liefste werken met oude mensen. Een job op één vaste plaats zodat ik geen stress meer heb om op tijd op de plaatsen te komen. Omdat ik ook graag poets, leek een job als poetsvrouw ideaal. Maar het moest ook een job zijn die combineerbaar was met de kinderen. Anders zou ik het niet volhouden. Poetsvrouw in een rusthuis leek me daarom ideaal.
En toen?
Na enkele gesprekken op het bureau in de Kroonstraat, voelde ik me wat beter. Ik was enorm content dat ik Back on Track heb leren kennen. Teruggaan naar mijn vorige job maakte me wel bang. Ik had schrik om te hervallen. Magda stelde voor om mee te gaan naar mijn werkgever om samen met hen te bekijken hoe ik opnieuw rustig kun starten. Het was een goed gesprek en er werden enkele aanpassingen in mijn werkrooster gemaakt. Dat hielp wel, maar toch verlangde ik naar een goede job op één vaste plaats.
Een bijkomende opleiding volgen zit er niet in: ik moet er zijn voor de kinderen en op ‘t einde van de maand moet er geld zijn om de huur en de facturen te betalen. Ik wil dat mijn kinderen niets tekort komen. Ik ben streng voor hen en wil dat ze goed hun best doen op school zodat ze later een goede job hebben. Mijn zoon van 13 droomt ervan om politieagent te worden.
Wat heeft Back on Track voor jou gedaan?
We stelden samen een cv op waarin ik benoemde welke job ik zocht. Een aantrekkelijk cv met goede informatie is belangrijk. Ik vertelde wat me aantrekt in de job, in welke taken ik goed ben en dat ik graag wil bijleren. En vooral waarom ik een geschikte kandidaat zou zijn. Met mijn cv op zak stelde ik me voor bij interimbureaus. Ondertussen zocht Magda mee naar geschikte vacatures. Ze geloofde in mij en daardoor geloofde ik ook meer en meer in mezelf. Ik ben enkele keren uitgenodigd bij werkgevers om me voor te stellen. Ik herinner me nog hoe we oefenden voor een sollicitatiegesprek. Wat zou ik antwoorden op vragen als: Wat trekt jou aan in de job? Waarom zouden wij jou moeten kiezen? Waarom wil je bij ons werken? Ik leerde ook dat ik zelf vragen mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek! Bv. over het team waarin ik terechtkom, over de concrete taken, over de mogelijkheid om verlof te nemen tijdens de schoolvakantie, over het loon dat ik zou verdienen, …
Heb je jouw droomjob gevonden?
En of. Op een bepaald moment mocht ik zowel gaan solliciteren om dagelijks een grote winkel te poetsen of om te poetsen in een woonzorgcentrum in de buurt waar ik woonde. Ik kon starten op beide plaatsen. Maar ik moest niet hard nadenken: mijn hart vertelde me direct welke job ik zou aannemen. Ondertussen werk ik meer dan twee maanden in een woonzorgcentrum en ben ik iedere dag blij. Ik kreeg een goede uitleg over wat ik moet doen en kan met mijn vragen bij de directeur terecht. Ik vind het een mirakel dat ik deze job gevonden heb. Zonder jullie hulp zou ik deze job niet gevonden hebben. Echt waar. ’s Morgens sta ik blij op, kan ik rustig mijn kinderen naar school brengen en haast me dan naar het rusthuis. Daar poets ik de gangen, de toiletten en de kamers. Ik zie dat een propere kamer de mensen blij maakt. Soms doe ik ook iets extra: de bloemen vers water geven of iets extra’s schoonmaken. Dat wordt gewaardeerd. Ik wil daar blijven werken tot ik gepensioneerd ben.
Welke zaken in de ondersteuning maakten voor jou een verschil?
Magda luisterde naar mij. Door de tweewekelijkse contacten wist ze wat ik nodig had en volgde ze dat op. Tussendoor belde ze om te vragen hoe het met me was. Ze heeft heel veel voor mij gedaan: ze vulde papieren in voor de ziekenkas of de dokter, is meegegaan naar mijn vroegere werkgever, heeft afspraken gemaakt bij diensten en mee gezocht naar een oplossing voor de problemen die ik had. Ze geloofde in mij, zelfs op momenten dat ik niet meer in mezelf geloofde. Ze zei dat ik een sterke vrouw ben met heel veel talenten die er wel zou komen. Dat we stap voor stap er samen voor gaan. Ik kon op haar rekenen. Ze stelde vacatures voor die paste bij wat ik zocht. Ik ben enorm dankbaar dat Back on Track bestaat en dat ik het heb leren kennen. Ik heb geluk gehad. Het project zou meer bekend moeten zijn. Waar ik kan, vertel ik het door aan andere vrouwen. Zodat ook zij hun droomjob kunnen vinden.
Bedankt Fatiha voor het vertrouwen dat je in ons hebt en we wensen jou heel veel geluk met jouw job.