Door het bos de bomen niet meer zien. Het is een ellendig, en helaas herkenbaar, gevoel voor mensen in kwetsbare posities. Voor hen creëren we laagdrempelige, veilige plekken, oftewel een STEK. Waar er ruimte is voor ontmoeting, vragen, vorming en ondersteuning. En waar mensen die uitsluiting ervaren zich welkom voelen. Van daaruit zoeken we samen naar structurele oplossingen voor meer welzijn en welvaart.
Tot voor kort werd model de STEK voornamelijk toegepast in stedelijke contexten. SAAMO provincie Antwerpen ging de uitdaging aan om met dit model in landelijke gemeenten aan de slag te gaan. In januari 2022 gingen we vol energie van start in Kalmthout en Wuustwezel, waar een opbouwwerker het STEK-model koppelde aan de lokale sociale kruidenier. Het enthousiasme en de samenwerkingsbereidheid was er groot. Het project bloeide, en de resultaten spraken boekdelen.
Om andere kleine(re) gemeenten te inspireren brachten we het verloop van het project in beeld: het verhaal achter het project, de sleutelmomenten, de opstartcontext, de ontwikkelingen van het vaste aanbod in slechts anderhalf jaar, en onze toekomstplannen in Kalmthout en Wuustwezel. Ten slotte geven we de lezer een aantal tips, tricks en uitdagingen mee die we ontdekten terwijl we – met vallen en opstaan – op beide plekken een STEK-werking realiseerden.
Blader door onze inspiratiebundel
Zie jij ook wel iets in een STEK-werking in je gemeente? Contacteer dan Anita Rimaux – 0491/61 92 92 of anita.rimaux@saamo.be. We delen graag onze ervaringen en wisselen graag kennis uit!