Begin januari kwam in het nieuws dat Bewegen Op Verwijzing – vandaag een initiatief van de Vlaamse overheid – wegens succes meer middelen krijgt. Ook psychologen of maatschappelijk werkers mogen voortaan mensen doorverwijzen naar een bewegingscoach. De eerste stappen naar deze vorm van preventieve gezondheidszorg werden gezet binnen het opbouwwerk, met het project ‘Bewegen Op Voorschrift’.
Bewegen Op Verwijzing houdt in dat een professionele coach mensen op weg helpt naar een actiever leven door een beweegplan op maat op te stellen. De coach gaat samen met de patiënt op zoek naar bewegingsmogelijkheden thuis, in de vrije tijd, op het werk of via actieve verplaatsingen.
Aan de basis daarvan ligt het model Bewegen op Voorschrift, dat ontstond vanuit het opbouwwerk. In 2009 startten opbouwwerkers met een participatief traject in Leuven. Dat kwam er vanuit de bevinding dat mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie een hoger gezondheidsrisico lopen en dat ze op meerdere drempels botsen om gezond te bewegen in het dagelijkse leven. Tussen 2010 en 2014 werkte SAAMO (toen Riso/Samenlevingsopbouw) samen met partners het model verder uit.
Van Bewegen op Voorschrift naar Bewegen op Verwijzing
In 2015 besliste toenmalig minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen om het model onder de noemer Bewegen Op Verwijzing over heel Vlaanderen uit te rollen. Huidig minister Hilde Crevits besliste begin dit jaar om 4,5 miljoen euro in Bewegen op Verwijzing te investeren. Het blijft de bedoeling om een sterke focus te leggen op mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie.
Maatschappelijk werker Joost Bonte is één van de nieuwe ambassadeurs van Bewegen op Verwijzing. Hij is grote voorstander van het initiatief: “Er zijn een aantal factoren die maken dat het voor mensen in kwetsbare situaties heel wat moeilijker is om veel te bewegen. De grootste drempel om niet te bewegen is trots en schaamte. Veel mensen ontzien het zich om te bewegen omdat ze geen andere mensen willen tegenkomen, omdat ze niet geconfronteerd willen worden met hun situatie, maar ook omdat ze soms gewoon de centen niet hebben om boodschappen te doen. Als je kijkt naar het feit dat bijna alles in onze maatschappij gericht is op consumeren, en als je daar zelf de centen niet voor hebt, dan heb je snel de neiging om binnen te blijven.”
Joost benadrukt dan ook graag de lage kost van een Bewegen Op Verwijzing-coach: “Het kost weinig, in bepaalde gemeenten is het zelfs volledig gratis voor mensen in armoede, en de coaches gaan op zoek naar beweging die weinig of zelfs niets hoeft te kosten.”
Ontdek onze andere realisaties