skip to Main Content

De Zwiermeulen

ActiviteitProject

Elke dinsdag en donderdag kunnen wijkbewoners wassen of drogen aan democratische prijs

Vrijwilligers Van Oranje Richten Sociale Miniwasserette De Zwiermeulen In.

De vrijwilligers van vzw Oranje richten de ontmoetingsruimte bij de wasserette in.

SAAMO West-Vlaanderen opent De Zwiermeulen, een sociale wasserette in de Sint-Pietersmolenwijk in Brugge. De Zwiermeulen levert een nuttige en betaalbare dienst, is een nieuwe ontmoetingsplek voor buurtbewoners en is bovenal een experiment rond gedeeld materiaalgebruik.

Grote wasjes, kleine wasjes

In De Zwiermeulen kunnen buurtbewoners elke dinsdag en donderdag hun was doen aan een democratische prijs. Bovendien is er ruimte voor een gezellige babbel en een kopje koffie. Met de mini-wasserette stimuleert SAAMO West-Vlaanderen het delen van materialen, goed voor het klimaat en de portemonnee. Buurtbewoners krijgen bij hun bezoek ook energietips.

“We zijn het zo gewoon om onze eigen grasmaaier of wasmachine te kopen, terwijl dat niet voor iedereen financieel haalbaar is.”

-Opbouwwerker, Jan

Sint-Pieters deelt het klimaat

Dit proefproject is onderdeel van “Sint-Pieters deelt het klimaat”, een initiatief van de stad Brugge.

Brugge heeft de ambitie om tegen 2030, 40% minder CO2 uit te stoten. Om die doelstelling te realiseren wil de stad het draagvlak voor klimaatengagement vergroten. SAAMO West-Vlaanderen werkt intensief mee rond het thema energie. De oprichting van De Zwiermeulen kadert in deze samenwerking.

Samen met lokale diensten en de sociale huisvestingsmaatschappij onderzoekt SAAMO West-Vlaanderen hoe zo een initiatieven in de toekomst een vaste plek kunnen krijgen in de wijk Sint-Pieters.

Bij succes wordt De Zwiermeulen later geïntegreerd in de wijk en in het eco-sociaal deelhuis De Pastorie.

Back To Top