Ook gezinnen in een kwetsbare positie moeten kunnen meegenieten van duurzame en betaalbare energie. SAAMO-SOL onderzoekt samen met lokale besturen, energieleveranciers en andere partners hoe een solidaire vorm van energiedelen georganiseerd kan worden, aangepast aan de noden en behoeften van lage-inkomensgezinnen.
Mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie hebben vaak zelf niet de middelen om keuzes te maken die een duurzamere levensstijl garanderen. Integendeel, ze dreigen zelfs het slachtoffer te worden van maatregelen afgestemd op sterkere groepen en van een beleid dat klimaatonvriendelijke keuzes afstraft. Om te komen tot een klimaattransitie moet het huidig gebruik van fossiele brandstoffen afgebouwd worden en moeten er meer hernieuwbare, duurzame alternatieven beschikbaar zijn. SAAMO ijvert voor een sociaalrechtvaardige transitie. Als we willen komen tot werkbare oplossingen voor de samenleving dan mag niemand achterwege gelaten worden.
Solidair energiedelen
SAAMO SOL experimenteert in samenwerking met een West-Vlaams lokaal bestuur op stads-of gemeenteniveau met de bedoeling om bij succes verder op te schalen naar andere steden of gemeenten. Dienen alvast als inspiratiebron: het Power-Up project van gemeente Eeklo en Ecopower, de energiegemeenschap in sociale woonwijk Otterbeek in Mechelen en het Zonnebouwers+ project van ECoOB.
SAAMO ziet alvast een belangrijke rol voor zichzelf in het toeleiden, informeren en ontzorgen van toekomstige gebruikers in een kwetsbare situatie.
Als gezinnen in een kwetsbare situatie mee kunnen genieten van duurzame, betaalbare energie zullen hun energiefactuur en eventuele energieschulden dalen, wat bijdraagt aan de bestrijding van energiearmoede. Met dit project willen we dus een sociale winst boeken, naast de klimaatwinst.