Opbouwwerker Tineke Decroos van SAAMO West-Vlaanderen ging in De Ochtend van Radio 1 (VRT) in gesprek over het project De Wijkfabriek in De Nieuwe Stad in Oostende. Zoals ook op andere plaatsen in Vlaanderen experimenteert SAAMO er met het creëren van haalbare jobs in de wijk voor kwetsbare werkzoekenden die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Een passend statuut dat hen ook correct verloont, daar knelt het schoentje.
Beluister het volledige interview
De kansen op duurzaam werk liggen niet voor het rapen
Een job biedt mensen bestaanszekerheid en laat hen toe een nuttige bijdrage te leveren aan de samenleving. Werk biedt waardevolle en emanciperende kansen aan iedereen. Hoewel er heel wat mensen heel graag aan de slag willen, is de arbeidsmarkt voor hen vaak te ver verwijderd.
Mensen willen heel graag werken, willen heel graag een job, maar zijn kwetsbaar omwille van armoede, fysieke of psychische problemen. Zij kunnen slechts een aantal uur in de week werken. Voor hen is een voltijdse of deeltijdse job op de reguliere arbeidsmarkt of zelfs de sociale economie geen optie.
Vele mensen blijven ook vastzitten in een verplicht activeringstraject (met vrijwilligerswerk, taallessen, enz.) zonder perspectief op duurzame tewerkstelling. Enorm veel talent blijft zo onbenut.
“Kleine” jobs met een grote meerwaarde
Willen we deze talenten niet verloren laten gaan, zijn duurzame jobs op maat nodig, met een voldoende hoog inkomen en met opbouw van sociale rechten. Met jobs op maat bedoelen we dat deze personen een beperkt volume kunnen werken: “kleine jobs” met grote meerwaarde die een match vormen met hun vaardigheden en capaciteiten.
In de Nieuwe Stad hebben we van onvervulde noden jobs gemaakt. Bij ons gaat dat om onderhoud van de tuin, klusjes in huis, hulp bij opruimen, verhuis, vervoer naar containerpark, … Op die manier kunnen mensen op hun ritme aan de slag. We houden sterk rekening met de omstandigheden waarin mensen leven, met de beperkingen waarmee ze te maken hebben. We stemmen de jobs af op hun maat.
Die nieuwe jobs in de Nieuwe Stad zijn niet alleen een meerwaarde voor de werkers van de Wijkfabriek zelf, maar ook voor de klanten. In de wijk wonen veel oudere mensen en alleenstaanden. Er is eenzaamheid. De Wijkfabriek haalt mensen ook uit hun sociaal isolement.
SAAMO experimenteert momenteel op vijf plaatsen in Vlaanderen met laagdrempelige jobcreatie op wijkniveau. In een afgebakende wijk wordt outreachend onderzocht wat de onvervulde noden zijn, wie er onvrijwillig werkloos is en wat voor werk mensen zichzelf zien doen. In die overlap wordt dan een wijkonderneming opgericht met als doel mensen lokaal en duurzaam werk aan te bieden.
Nood aan correcte verloning met (deels) behoud van uitkering
De Wijkfabriek in Oostende werkt nauw samen met Perspectief en het instrument Wijk-werken als middel om klanten die geholpen worden te laten betalen voor de dienstverlening van De Wijkfabriek, bij gebrek aan een helder beleidskader en een passend statuut om mensen een volwaardige verloning voor het geleverde werk te geven.
Onze werkers krijgen momenteel een beperkte verloning voor de geleverde prestaties bovenop hun uitkering. Maar daar knelt het schoentje. Op vandaag is er geen wettelijk kader om initiatieven zoals de Wijkfabriek een plek te geven en om mensen een deftige verloning te geven voor elk uur dat ze werken. En als ze langer dan 2 jaar werkloos zijn dreigen sommigen dus met het nieuwe beleid van de federale regering hun uitkering te verliezen.
De huidige regering maakt de verkeerde analyse. De mismatch tussen de groep werkzoekenden en de openstaande vacatures heeft niet te maken met werkonwilligheid, maar met een gebrek aan haalbare jobs op maat van die werkzoekenden.
We weten uit onze praktijkervaring en trouwens ook uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen willen werken. Voorzie een passend kader, met goede verloning, voor onze Sterk Werk-projecten en we zijn met SAAMO klaar om onze experimenten verder uit te rollen over steden en gemeenten over gans Vlaanderen.
Lees het achtergrondverhaal over Sterk Werk op Sociaal.net.
Ontdek onze projecten in Antwerpen, Gent, Leuven, Willebroek en Oostende