M’hamed El Ouali, opbouwwerker Samen op Straat bij SAAMO Brussel in Peterbos werd geselecteerd voor de campagne “Sociaal werk doet ertoe” van de Vlaamse Overheid ter gelegenheid van World Social Work Day. Daarvoor werd hij uitgebreid geïnterviewd over zijn visie op sociaal werk en het project Samen op Straat.
Je bekijkt en leest het interview hieronder:
25 vaders en jongeren werken met mij aan een betere wijk
Het verhaal van M’hamed El Ouali, opbouwwerker bij SAAMO Brussel.
“Sociaal werk draait altijd om gemeenschapsvorming.”
Peterbos is een wijk met 18 verouderde sociale woonblokken in Anderlecht. De buurt verarmde jaar na jaar en drugsproblemen deden de onveiligheid toenemen. Met het project ‘Samen op Straat’ pakt M’hamed met de bewoners knelpunten in de wijk aan.
“Het project in Peterbos wordt in de eerste plaats getrokken door een groep van 25 vaders en jongeren. Zoals Mohammed, die altijd voor iedereen klaarstaat. Hij organiseert sportactiviteiten, doet aan huiswerkbegeleiding en is geëngageerd in de naschoolse opvang. Echt een gouden mens!”
“Fabrice is vooral bezig met de tieners. Hij organiseert voor hen een voetbalacademie en kan heel goed de gemoederen bedaren als er conflicten zijn. De andere vaders organiseren het buurtfeest, culturele activiteiten en vormingen. Door mensen bij elkaar te brengen, versterken ze het sociale weefsel en de positieve sociale controle in de wijk.”
“Pas als er vertrouwen is, kunnen we voor verandering zorgen.”
“Vanuit SAAMO Brussel ondersteunen we hen daarbij. We organiseren zelf elke week activiteiten in het Peterbos. We koken samen, kijken naar de voetbalmatches van Futsal Peterbos of organiseren iets voor de jongeren. Als het maar gezellig is, niets is verplicht.”
“De tieners zijn voor ons een belangrijke doelgroep. We willen dat ze zich goed voelen, dat ze een toekomstperspectief hebben en dat ze ergens terechtkunnen als het misgaat. Vertrouwen is heel belangrijk. Want als ze straks aan het puberen zijn, is het een stuk lastiger om die band op te bouwen.”
“Er is weer sociale controle: de volwassenen durven de jongeren aan te spreken op hun gedrag.”
“Het project ‘Samen op Straat’ komt voort uit de Buurtvaderprojecten in Nederland en begon voor SAAMO in Antwerpen. In 2005 heb ik de eerste projecten mee opgestart met SAAMO Antwerpen in de wijken Borgerhout, Antwerpen-Kiel en Antwerpen-Noord. Die ervaringen nam ik mee naar Brussel.”
“We kregen al veel positieve reacties van de buurtbewoners. Er is meer contact. De vaders geven aan dat het makkelijker is om de jongeren aan te spreken op hun gedrag, omdat ze hen kennen van de activiteiten. Er zijn ook 2 jongeren ambassadeur van de wijk bij de gemeente. Daarmee hebben ze een belangrijke verantwoordelijkheid en leren tegelijk hoe het eraan toegaat in de gemeente en de politiek.”
“Ons werk zit erop als er een solide buurtteam is.”
“Wanneer zit het werk van SAAMO erop? Als er een hechte groep van jongeren en vaders is die hun plek kunnen vinden in de buurtwerking van SAAMO in Peterbos en als ze zich verder blijven inzetten voor de wijk. Daar zijn we al een goed eind naar op weg. We hebben voor dit project een subsidie voor 2 jaar, dus het loopt in principe af eind 2024. Als er verdere financiering volgt, kunnen we het project ‘Samen op Straat’ misschien zelfs uitbreiden naar een nieuwe wijk in de stad. Dat zou pas mooi zijn!”
“Vandaag zijn de rollen omgekeerd en ben ik de sociaal werker.”
“Ik groeide zelf op in Klein Begijnhof in Mechelen, een arbeiderswijk waar we als migranten terechtkwamen bij de armere Mechelaars. Het was een wijk die in de jaren 80 heel snel werd getroffen door de economische crisis en de werkloosheid.”
“Zo kwam ik als jongere in contact met het jeugdwerk. De sociaal werkers van toen hadden een grote impact op ons leven. Dat heeft mij gemotiveerd om ook in het jeugdwerk te gaan. Vandaag zijn de rollen omgekeerd en ben ik de opbouwwerker die ervoor wil zorgen dat de jongeren goed terechtkomen.”
“Sociaal werk is voor mij een roeping. In de eerste plaats om mensen te helpen die uit de boot vallen of dreigen te vallen. Maar sociaal werk heeft volgens mij nog een andere opdracht, en dat is om discriminatie, onrecht en uitsluiting bloot te leggen en aan te klagen bij de politiek.”
(overgenomen van WSWD 2024 – Mhamed | Departement Zorg (departementwvg.be))