Skip to content

Luister naar de podcast ‘Sterk Werk’

18/03/2024

Luister naar ‘Sterk Werk’ over mensen die willen werken, maar voor wie het niet evident is om een job te vinden. Elke aflevering is een boeiend gesprek. Komen aan bod: mensen met ervaringskennis, politici van de commissie Werk in het Vlaams Parlement en experten. Deze podcast is voor iedereen die interesse heeft in onze arbeidsmarkt, die professioneel met de arbeidsmarkt bezig is of die meer wil weten over de situatie van mensen die langdurig op zoek zijn naar werk.

De podcast is gemaakt door SAAMO en SAM, steunpunt Mens en Samenleving.

Een arbeidsmarkt die veraf staat van mensen

Vaak horen we spreken van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, maar wij ervaren dat het voor een aanzienlijke groep net de arbeidsmarkt is die veraf staat van de mensen. Het gaat om langdurig werkzoekenden die niet graag thuis zitten, die heel graag willen werken, maar voor wie dat toch niet lukt. Omdat ze met fysieke of mentale problemen te kampen hebben, omdat ze ouder zijn dan 55, omdat ze kortgeschoold zijn,…

We krijgen te horen dat er bij die groep onwil is. En dat ze hard moeten worden aangepakt om hen toch maar aan het werk te krijgen. Er wordt dus met wantrouwen naar hen gekeken, ook door onze beleidsmakers. De opbouwwerkers van SAAMO kénnen die groep. Ze kijken voorbij de vooroordelen naar hoe het nu echt zit en werken aan concrete oplossingen om de werkzaamheidsgraad binnen die groep te verhogen, namelijk via duurzame jobcreatie op wijkniveau (geïnspireerd door ‘Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid’ genoemd, naar het Frans model ‘Territoires Zéro Chômeur de Longue Durée) en aanpassingen aan het wettelijke kader.

De podcast ‘Sterk Werk’

De podcast vertrekt vanuit de leefwereld van mensen die weten wat het is om langdurig werkzoekend te zijn. Hun verhalen worden aangevuld met ervaringen en expertise vanuit het werkveld, de onderzoekswereld en de politiek. We luisteren naar:

  • mensen die zelf langdurig werkzoekend zijn of zijn geweest
  • opbouwwerkers van SAAMO die meewerken aan laagdrempelige tewerkstellingsprojecten op wijkniveau
  • politici van de commissie Werk in het Vlaams Parlement.
  • vakbonden en werkgeversorganisaties
  • arbeidsmarkt- en armoede-experten

De afleveringen van de podcast ‘Sterk Werk’

In de introaflevering nemen André en Leila je mee in hun woelig werkverhaal. Sterk Werk-projecttrekker Chris Haesendonckx deelt ervaringen uit het opbouwwerk.

Lees de transcriptie.

Voormalig minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat in de tweede aflevering op bezoek in de Werkplek in Willebroek. Nuran deelt met hem de meerwaarde van mee kunnen draaien in de wijkonderneming.

Lees de transcriptie.

Socioloog Wim Van Lancker en arbeidsmarktexpert Paul De Beer buigen zich in aflevering drie over de nood aan een andere kijk op werkloosheid, ver weg van het individueel schuldmodel.

Lees de transcriptie.

Bert getuigt in de vierde aflevering bij Vooruit-politicus Thijs Verbeurgt (Vooruit) over hoe complex de weg terug naar werk is wanneer verlies, rouw en mentale gezondheidsproblemen je helemaal uit het lood slaan.

Lees de transcriptie.

In de vijfde aflevering kijken Caro Van der Schueren (ABVV) en Maarten Hermans (ACV) door de vakbondsbril naar het fenomeen jobkansarmoede.

Lees de transcriptie.

Rachida confronteert Imade Annouri (Groen) in aflevering zes met de obstakels op haar pad naar duurzaam werk, inclusief kinderopvang en openbaar vervoer.

Lees de transcriptie.

Aflevering zeven haalt ook de werkgeversblik binnen in de reeks. Sonja Teughels van VOKA en Eva Verraes van Herw!n (collectief van sociale circulaire ondernemers) spreken onverbloemd over de hiaten in het arbeidsmarktbeleid.

Lees de transcriptie.

Christel vertelt in aflevering acht openhartig over hoe hard de (werk)wereld is voor mensen die kortgeschoold en chronisch ziek zijn. Kim de Witte (PVDA) pleit mee voor een heel andere arbeidsmarkt.

Lees de transcriptie.

Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) krijgt in aflevering negen mensen uit het Sterk Werk-project in Oostende over de vloer. Eva neemt hem mee in haar realiteit van werk vinden met een zware rugzak en zonder diploma.

Lees de transcriptie.

In de tiende aflevering krijgt Steven Coenegrachts (Open Vld) het verhaal te horen krijgt van Hind. Ze leeft sinds acht jaar in België met haar gezin. Haar man is vrachtwagenchauffeur en is heel de week op de baan, één van hun kinderen heeft autisme en adhd.

Lees de transcriptie.

In aflevering elf duiken we met Ides Nicaise dieper in zijn onderzoek naar het model Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid.

Lees de transcriptie.

Aflevering twaalf blikt terug op de podcast, samen met Wim Adriaens van VDAB, Bea Cantillon en Yasmien Naciri.

Lees de transcriptie.

Lees meer over de Sterk Werk-projecten van SAAMO

Back To Top