Skip to content

SAAMO in coronatijden

17/06/2020

Maart 2020: corona slaat ongenadig toe. De impact is groot. Maar wie het al moeilijk heeft, krijgt het nog moeilijker. Mensen zitten opgesloten in kleine, slechte woningen zonder tuin, thuisblijven doet de energiekosten stijgen, producten in de winkels worden duurder, voor kinderen en jongeren is er vaak geen laptop om lessen te volgen, eenzaamheid slaat toe… Opbouwwerkers blijven alles geven om die mensen te ondersteunen. Ze zijn bereikbaar en zetten in het voorjaar allerlei alternatieve activiteiten op.

Verspreid solidariteit

Half maart 2020 startte een opbouwwerker van SAAMO in Vlaams-Brabant het initiatief ‘Verspreid solidariteit, geen virus’ op Facebook. Het inspireerde mensen van over heel België én zelfs het buitenland om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken.

Buurtwerken worden callcenters

Over heel Vlaanderen en Brussel gooien opbouwwerkers het over een andere boeg. Ze blijven nabijheid nastreven, maar in volle coronacrisis gebeurt dat via telefoon- en chatgesprekken.

Drarrie doe niet zot

Hoe informeer je jongeren over de coronamaatregelen? De collega’s van het project ‘Samen op Straat’ van SAAMO in Antwerpen pakken het creatief aan met een filmpje gemaakt door jongeren en Antwerpse influencers.

Voedselhulp en structurele maatregelen

Bij het uitbreken van de coronacrisis dreigt honger door het grote tekort aan voedselpakketten. In Brussel zet SAAMO snel een voedselbedelingsinitiatief op, samen met de vzw Cultureghem. Maar we pleiten eveneens voor structurele maatregelen.

De start van Robin Food

Door de coronacrisis zijn meer mensen op voedselhulp of goedkope prijzen bij de sociale kruidenier aangewezen. Tegelijk zitten boeren met groentenoverschotten. Koppel de twee aan elkaar en je hebt Robin Food, een initiatief van SAAMO in Vlaams-Brabant.

Groene ruimte

We moeten naar meer publieke ruimte die beter afgestemd is op de mensen die daar het meest nood aan hebben. In coronatijden is die nood nog groter. In Ronse houden opbouwwerkers een sociale moestuin en grasveld open op afspraak en wordt er solidariteit gezaaid. Ook in Antwerpen zijn er verschillende initiatieven en wordt er creatief ‘gesamentuind’ in mensen hun ‘kot’.

De babbelstoel

In Limburg riepen opbouwwerkers de ‘babbelstoel‘ in het leven. Van op een veilige afstand sociaal contact houden is cruciaal voor mensen die eenzaam zijn en dringende hulpvragen hebben.

Beleid op maat van iedereen

Vanuit het opbouwwerk wordt bij beleidsmakers gepleit om coronamaatregelen af te stemmen op mensen in een kwetsbare positie. Er wordt gewezen op de nood aan begrijpbare informatie in verschillende talen, op de nood aan fysieke ondersteuning bij belastingaangiftes, op problemen met laptops in scholen, op wat corona doet met een mens, de nood aan publieke ruimte voor jongeren, aandacht voor sociaal isolement,…

Back To Top