Ga naar hoofdinhoud

SAAMO: een nieuwe naam voor Samenlevingsopbouw

18/11/2021

Samenlevingsopbouw gaat voortaan door het leven als SAAMO. Een zachte naam waar ‘samen’ en ‘maatschappelijk opbouwwerk’ in zit. De nieuwe huisstijl straalt kracht uit. Verbinden en strijden dus, wat ook terugkomt in onze baseline ‘samen uitsluiting aanpakken’.

Waarom een nieuwe naam?

“We gingen op zoek naar een naam en een huisstijl die beter passen bij ons DNA”, zegt Dirk Masquillier, voorzitter van de groep van acht vzw’s van SAAMO. “Om dé naam en huisstijl te vinden, gingen we dus te rade bij onze opbouwwerkers, bij de mensen met wie we dagelijks werken en bij partners. Essentieel was ook dat de naam makkelijk te onthouden en uit te spreken zou zijn door anderstaligen en laaggeletterden. Samenlevingsopbouw was veel te moeilijk.”

Om tot het uiteindelijke logo te komen werden 174 laaggeletterden bevraagd.

Dirk Masquillier

Voortaan heten onze acht erkende vzw’s ook allemaal SAAMO. Samenlevingsopbouw, Rimo en Riso zijn dus verleden tijd. Dirk Masquillier: “Ons werk is op elkaar afgestemd en rond sommige thema’s werken we dagelijks samen over regio’s heen. Onder dezelfde vlag varen was dus een logische stap.”

Mensen samenbrengen en werken aan concrete oplossingen

Het DNA van SAAMO verandert niet. Opbouwwerkers brengen mensen in een kwetsbare positie samen en werken met hen aan concrete oplossingen voor uitsluiting. Ze doen dat met innovatief projectwerk en geëngageerd buurtopbouwwerkSamen ontwikkelen ze modellen, geven ze een aanzet voor verbeteringen in beleid en regelgeving en bouwen ze aan publieke bewustwording. Ontdek hier onze projecten.

In de samenleving van morgen is er plaats voor iedereen

We bouwen aan een samenleving waarin er plaats is voor iedereen. De ‘MO’ in SAAMO staat in die zin niet alleen voor ‘maatschappelijk opbouwwerk’ maar ook voor ‘morgen’. Structurele verandering blijft dus ons streefdoel. Op deze nieuwe website ontdek je via een handig overzicht onze recente realisaties.

Back To Top