Wonen is een kwestie in de provincie Antwerpen. Er is een groot tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen. Sociale huisvestingsmaatschappijen hebben leegstaande huurwoningen die soms maanden of jaren wachten op verbouwing. Het model Wonen met Kansen maakt deel uit van het project Woonlab. Het is een model waarin mensen met een acute woonnood tijdelijk en op een sociaal verantwoorde manier gehuisvest worden in sociale woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie.
De modelontwikkeling startte in 2018 in samenwerking met SAAMO Provincie Antwerpen. Wonen met Kansen was actief in 10 verschillende gemeenten in de provincie. Vanaf 2021 focust SAAMO Antwerpen zich voornamelijk op woningen in de (rand) van de stad.
Tijdelijke huisvesting met krachtgerichte begeleiding
Eén vierde van de dak– en thuislozen in Vlaanderen zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar. In de provincie Antwerpen staan er 3000 sociale woningen leeg. SAAMO zag een kans om met die twee zaken aan de slag te gaan. Het model Wonen met Kansen benut die leegstand om jongeren op weg te helpen. Dreigende dak- en thuisloze jongeren (17-25) kunnen gedurende één jaar, al dan niet in duo, wonen in een leegstaande sociale woning. Het woon- én begeleidingsaanbod biedt hen een opstap naar zelfstandig wonen, leren en werken.
Sociaal leegstandsbeheer
De woningen en appartementen worden door SAAMO opgeknapt en deels bemeubeld, zo voldoen ze aan de Vlaamse wooncode en is het basiscomfort van de bewoners gewaarborgd. De panden worden aan een betaalbare prijs aangeboden.
Begeleidingsaanbod
Groepsbegeleiding
SAAMO biedt de bewoners van Wonen met Kansen groepsbegeleiding aan. Hiervoor werken we samen met geëngageerde vrijwilligers.
‘De Woonclub’, zoals dit heet, bestaat uit 3 pijlers:
- Informele ontmoetingsmomenten: samen koken, boodschappen doen met een beperkt budget,…;
- Info- en vormingsmomenten: er is standaard een basispakket dat onder meer gaat over rechten en plichten op de woonmarkt, budgetteren, energiezuinig leven en gezond koken, daarnaast gaan we aan de slag met de vragen en noden van de jongeren;
- Ondersteuning bij de zoektocht naar een duurzame woonst (Huurzoeker).
Individuele begeleiding
De individuele begeleiding gebeurt door externe welzijnspartners, de zogenaamde toeleiders/begeleiders. Zij kunnen jongeren aanmelden en stellen samen met de jongeren doelstellingen op, die ze nastreven gedurende de bezettingsperiode. Daarnaast zorgen SAAMO en de partners voor een nazorg van 6 maanden. Tijdens deze nazorg worden de jongeren opgevolgd in hun nieuwe woning.
Wonen als hefboom
Wie kiest voor ‘Wonen met Kansen’, doet dit op vrijwillige maar niet op vrijblijvende basis. Jongeren die in begeleiding zijn bij een welzijnspartner kunnen kiezen om zich aan te melden bij Wonen met Kansen. Vervolgens worden ze uitgenodigd voor een intakegesprek.
Op basis van dat gesprek wordt de gepaste module gekozen:
- woningdelen + groepsaanbod + individuele begeleiding,
- alleen wonen + groepsaanbod + individuele begeleiding
- of alleen wonen met enkel individuele begeleiding.
Eens ze in het project stappen ondertekenen ze een bezettingscontract en vullen ze samen met de begeleiders hun persoonlijk ontwikkelingsplan in.
Op die manier komen jongeren zo snel mogelijk bij:
- het juiste kanaal om een opleiding af te maken,
- of bij een baan,
- of vinden ze een andere dagbesteding.
Het uitgangspunt hierbij is: “Wie een dak boven het hoofd heeft, kan beter openstaan voor nieuwe kansen.”
Meer weten of doen?
- Wil je meewerken? We zoeken vrijwilligers. Neem contact met ons op.
- Bekijk ons nieuwe draaiboek en ga er zelf mee aan de slag.