Sociale bescherming is een grondrecht. Toch nemen duizenden mensen die recht hebben op een vorm van sociale bescherming dat recht niet op. Het model de STEK pakt dat probleem aan. Tijdens de STEK-dag eind april ontmoetten tal van praktijkwerkers elkaar om ervaringen uit te wisselen, inspiratie op te doen en bij te leren. Ook minister Wouter Beke kwam langs. “De passie, betrokkenheid en motivatie van al deze mensen voelde ik meteen”, aldus de minister.
Een STEK is een laagdrempelige ontmoetingsplaats in de nabije omgeving, waar mensen warm onthaald worden. Het is een plek waar mensen rust en ontspanning vinden. Maar het is ook een plek waar ze leren over sociale rechten en over hun plaats in de samenleving. Daarnaast worden mensen via een STEK op weg geholpen naar de hulp- en dienstverlening die ze nodig hebben.
Hoe de STEK-praktijk een structureel verschil maakt
Samen met sociaal werkers gaan bezoekers aan de slag met ideeën en oplossingen die het dienstverleningsaanbod kunnen verbeteren. Ze ondernemen actie en gaan in overleg met politici en bevoegde instanties over structurele veranderingen voor meer sociale bescherming, die iedereen ten goede komen.
Blijven leren van elkaar
SAAMO kreeg van de Vlaamse overheid middelen om tegen 2022 samen met lokale besturen en partnerorganisaties zestien nieuwe STEK-praktijken uit te bouwen. Om van elkaar te leren en elkaar te inspireren vond in april een STEK-dag plaats in STEK Het Inloophuis in Beringen. Digitalisering, toegankelijkheid en verduurzaming stonden hoog op de agenda.