Skip to content

Draaiboek De Budgetgidsen

Draaiboek De Budgetgidsen

In het model De Budgetgidsen gaan individuen of gezinnen samen met hun budgetgids op pad om hun rechten te realiseren. Na 5 jaar ervaring met deze buddywerking schreef SAAMO een draaiboek voor organisaties, lokale besturen of diensten. Het Antwerpse model De Budgetgidsen stelt al hun materiaal gratis ter beschikking, zodat anderen ermee aan de slag kunnen. Het is een handig pakket vol tips, getuigenissen en ervaringen over hoe je onderbescherming lokaal aanpakt.

Waar haal je de kracht vandaan?

Arm zijn en langdurig geen toegang hebben tot rechten en maatregelen, tast je draagkracht aan. Je draagkracht bepaalt welke info je kan verwerken en begrijpen, welke situaties, tegenslagen en emoties je aankan. In armoede leven is een complex gevecht om het hoofd boven water te houden. Je hebt geen ruimte meer voor nieuwe dingen. Je kent misschien je rechten, misschien ook niet. Misschien weet je waar en hoe je ze kan bekomen. Maar waar vind je de kracht en energie om je situatie op je eigen houtje te veranderen?

Een buddy

Wat als je een buddy had? Iemand die samen met jou op weg gaat om je rechten te realiseren. Een gelijke die zijn of haar draagkracht aan je uitleent, een helpende hand die je ondersteunt, een compagnon de route die mee onderbescherming aanpakt.

Pakt jouw gemeente of organisatie onderbescherming aan?

Beste collega-organisatie, lokaal bestuur of dienst, hier kom jij in beeld. Want jouw brede schouders hebben we meer dan nodig om onderbescherming aan te pakken. Maak kennis met De Budgetgidsen en ga actief en structureel aan de slag. Samenlevingsopbouw vzw ging je al voor, met dit handige draaiboek vol tips, getuigenissen en ervaringen als resultaat.

Hoe ga jij nu aan de slag?

Verdiep je in het opzet, de beleidscontext, de doelstellingen en de methodiek van De Budgetgidsen en ontdek hoe je het project ook in jouw werking kan implementeren. Dompel je onder, laat je inspireren en bouw dan samen met ons verder aan een sociaalrechtvaardige en duurzame samenleving.

En route!

Back To Top