Skip to content

Model | Brugfigurenwerking in het onderwijs

Project
Brugfiguren Zijn Dé Schakel Tussen School, Welzijnsdiensten, Het Gezin En De Buurt
Brugfiguren Zijn Dé Schakel Tussen School, Welzijnsdiensten, Het Gezin En De Buurt
Onderwijs
Lagere School

Eén op zeven kinderen in Vlaanderen groeit op in kansarmoede. Scholen merken dat steeds meer gezinnen het moeilijk hebben. Hoe spreek je als school een gezin hierover aan? Welke steun kan je als school bieden? Scholen voelen zich onvoldoende gewapend om met de groeiende kwetsbaarheid en diversiteit om te gaan. SAAMO West-Vlaanderen zet in op Brugfigurenwerking, om ondersteuning te bieden aan basisscholen die werk willen maken van gelijke ontwikkelingskansen.

Dé schakel tussen school, welzijnsdiensten, het gezin en de buurt

Brugfiguren zijn neutrale tussenpersonen die een vertrouwensband opbouwen tussen gezinnen in een kwetsbare positie, de school en sociale partners. Dankzij het contact met de Brugfiguur, vinden ouders sneller de weg naar de juiste ondersteuning of hulpverlening.

In West-Vlaanderen wordt de meerwaarde van Brugfiguren meer en meer erkend.

“De oplossing ligt niet enkel in het ondersteunen van de kwetsbare gezinnen. Ook de school zelf kan acties ondernemen om de situatie van deze kinderen en hun ouders te verbeteren.” -Opbouwwerker, Veerle

In dialoog

SAAMO West-Vlaanderen gaat ook in dialoog met scholen, zodat zij hun beleid afstemmen op de noden en behoeften van kwetsbare gezinnen. Dit kan gaan over sensibilisering van de leerkrachten rond kansarmoede, kostenbesparend werken, beleid rond uitstapjes, ouderparticipatie, enzovoort.

“Als ik nu uitstappen plan, dan denk ik terug aan de getuigenis van de ervaringsdeskundige. Ik probeer creatief te zijn en de kosten zo laag mogelijk te houden.”

Kleuterjuf, Els

Lerend netwerk

SAAMO West-Vlaanderen ondersteunt lokale besturen en hun Brugfiguren, samen met de provincie West-Vlaanderen en expertisecentrum Vonk. Dit doen ze door het organiseren van intervisiegroepen, tref- en vormingsmomenten en het uitsturen van een thematische nieuwsbrief.

We zijn trots dat we met ons ondersteuningstraject van drie jaar alle Brugfiguren in de provincie bereiken. Ook beleidsmedewerkers van lokale besturen nemen deel. We willen hen verder inspireren en ervaringen laten uitwisselen zodat de functie van Brugfiguur zich verder kan ontwikkelen als een optimale schakel tussen onderwijs en welzijn. Op die manier versterken we de scholen in hun armoede-en diversiteitsbeleid.” – Teamverantwoordelijke, Joke    

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Inspiratie -en Praktijkboek Brugfiguren In Een Landelijke Omgeving

Inspiratie -en praktijkboek brugfiguren in een landelijke omgeving

We bundelden onze ervaringen met een brugfigurenwerking onderwijs in Wingene, Houthulst en Eeklo in een inspiratie- en praktijkboek.

Op de agenda

Trefdag brugfigurenwerking onderwijs

23/02/2024

Wanneer?  Vrijdag 23 februari 2024 – 09:00 tot 14u30 Waar? Ondernemerscentrum – Huis van de Voeding – Spanjestraat 141 –…

Nieuws & verhalen

Brugfiguren Lerend Netwerk

Goed nieuws: verlenging lerend netwerk brugfiguren onderwijs

In West-Vlaanderen brengen SAAMO, Flankerend Onderwijs van de Provincie en het Expertisecentrum Vonk brugfiguren samen in een lerend netwerk; een ondersteuningstraject van drie jaar met intervisie, vorming en trefdagen. En met succes! Daarom besliste de provincie begin december om de formule nog eens te verlengen.

Brugfiguur Veerle Houdt Zwevegemse Scholen Een Spiegel Voor

Brugfiguur Veerle houdt Zwevegemse scholen een spiegel voor

Brugfiguur Veerle werkt in Zwevegem aan gelijke onderwijskansen en maximale ontwikkelingskansen voor kinderen in een kwetsbare thuis-of armoedesituatie.

Lagere School

Van Avelgem tot Oostende: Brugfiguren versterken de relatie tussen ouders en de school

Twee mama’s vertellen hoe zij de ondersteuning van een brugfiguur ervaren.

Back To Top