Ook gezinnen in een kwetsbare positie moeten kunnen meegenieten van duurzame en betaalbare energie. SAAMO-SOL onderzoekt samen met lokale besturen, energieleveranciers en andere partners hoe we gezinnen met minder middelen kunnen meenemen in de energietransitie.
Mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie hebben vaak zelf niet de middelen om keuzes te maken die een duurzamere levensstijl garanderen. Integendeel, ze dreigen zelfs het slachtoffer te worden van maatregelen afgestemd op sterkere groepen en van een beleid dat klimaatonvriendelijke keuzes afstraft. Om te komen tot een klimaattransitie moet het huidig gebruik van fossiele brandstoffen afgebouwd worden en moeten er meer hernieuwbare, duurzame alternatieven beschikbaar zijn. SAAMO ijvert voor een sociaalrechtvaardige transitie. Als we willen komen tot werkbare oplossingen voor de samenleving dan mag niemand achterwege gelaten worden.
Plug-and-Play
Sinds april 2025 is het voor Vlaamse huishoudens toegestaan om een set plug-and-play zonnepanelen te gebruiken. Zo’n zonnepanelen kan je rechtstreeks in je stopcontact steken, en de geproduceerde stroom gebruiken of injecteren. Deze panelen zijn eenvoudig te installeren en te verplaatsen, en zijn een stuk goedkoper dan een installatie die je aan je meter koppelt.
SAAMO West-Vlaanderen stelt enkele plug-and-play zonnepanelen ter beschikking van enkele huishoudens met beperkte middelen. Met dit experiment willen we nagaan of deze nieuwe technologie gebruiksvriendelijk is en welke impact ze kan hebben op de energiefactuur.
We werken voor dit project samen met Energiehuis Oostende, BMLIKO en Samen Divers.
Dit project komt tot stand met steun van het Fonds Célina Ramos en projectsteun van Welzijnszorg.
De Experten Oostende
Onze ambitie gaat verder dan het uittesten van een nieuw product. We willen ook de stem mensen in een kwetsbare situatie laten horen in het energiebeleid, want: De energie-transitie zal sociaal zijn, of zal niet zijn.
In Brussel komt elke maand al een groep Experten samen. Mensen met ervaring in energie-armoede worden geïnformeerd over energie(-armoede)beleid en gaan in gesprek met beleidsmakers en andere stakeholders. Stad Oostende en SAAMO West-Vlaanderen zetten samen een lokale Experten-werking op, waar beleid ook op lokaal niveau afgetoetst kan worden bij de doelgroep.
Project De Experten wint Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg