Skip to content

Antwerps Parlee | kom zelf mee praten

20/12/2022

Wat is een Antwerps Parlee? En waarom noteer je de data best nu al in je agenda? We vroegen het onze collega opbouwwerkster Elli Fernandes, tevens artistiek coördinator van Mama’s Open Mic: “Je kan naar Terzake of De Tafel van Vier blijven kijken of je kan zelf mee komen praten in één van de Parlees.”

Wat is een Antwerps Parlee?

“De Parlees worden 4 toffe avonden waarop we met een groep van zo’n 100 verschillende Antwerpenaren samenkomen om met elkaar te praten. We praten niet zomaar. We hebben het over thema’s die belangrijk zijn voor een samenleving. We spreken in kleine groepen en pakken het zo aan dat we tijd krijgen om te luisteren, een mening te geven en het ook respectvol niet eens te zijn met elkaar.”

“Je kan naar Terzake of De Tafel van Vier blijven kijken of je kan zelf mee komen praten in één van de Parlees.”

“Op een Parlee zal er muziek zijn en artistieke inbreng. Dat wordt mogelijk met hulp van de artiesten van Mama’s Open Mic. En de avonden zullen doorgaan in AMOR, de gezellige locatie van het cultuurhuis De Roma naast de concertzaal. Het worden avonden met veel kritische geesten maar vooral veel liefde voor de stad en elkaar.”

Waarom organiseren we met SAAMO de Parlees?

“Omdat we in de stad te weinig plekken zien waar verschillende mensen nog met elkaar praten. Tijdens de coronapandemie is de bubbel uitgevonden. Maar hoe vaak kwamen we ervoor en erna nog uit onze bubbel van mensen die op ons lijken? We hebben een maatschappij die we graag democratie noemen. Maar een democratie beperkt zich niet tot verkiezingen om de zoveel jaar.”

“In de Parlees oefenen we om opnieuw in gesprek te gaan.”

“Vanuit de buurtwerken van SAAMO werken we aan een samenleving waarin we opnieuw live in gesprek gaan met elkaar. Mensen ontmoeten elkaar te weinig. En als ze al samen op de tram zitten, dan praten ze niet met elkaar. Als we elkaar niet meer kennen, dan ondergraaft dat de solidariteit in de samenleving en de democratie. In de Parlees oefenen we om opnieuw in gesprek te gaan.”

Maar is het voor alle Antwerpenaren even makkelijk om te praten?

“Nee, niet iedereen praat even makkelijk. En als Nederlands niet je moedertaal is, dan denken mensen vaak: ‘Oei, ik zal maar zwijgen. Want ik kan het niet goed uitleggen.’ En daarom oefenen we dit najaar in de buurtwerken met dat praten. Elk buurtwerk organiseerde kleine Parlees in de beslotenheid van het buurtwerk. We keken samen welke thema’s en welke aanpak het beste werken.”

“Ik weet niet alles. Ik spreek niet perfect. En toch wil ik hier graag in gesprek gaan met mensen die ik niet ken.”

“In een aantal buurtwerken oefenen we ook met theatertechnieken om het woord te nemen. Om de stress los te laten en om iets te zeggen. Ik droom er van dat sommige mensen straks naar de Parlees in AMOR kunnen komen en zeggen: ‘Ik weet niet alles. Ik spreek niet perfect. En toch wil ik hier graag in gesprek gaan met mensen die ik niet ken.’”

Hoe verlopen die kleine Parlees in de buurtwerken tot nu toe?

“We zijn nog maar net gestart en er zijn nu 3 Parlees in 3 buurtwerken doorgegaan met telkens zo’n 10 mensen. We hebben het gehad over democratie en stemmen. Zo mocht iedereen op voorhand kiezen of ze koffie of thee wilden. De meerderheid bepaalt wat er tijdens de Parlee te drinken valt. Een confronterende oefening om het te hebben over ‘de meerderheid bepaalt’ en hoe dat voelt als jouw voorkeur niet gekozen wordt.”

“Op de grote Parlees willen we graag dat ook andere Antwerpenaars mee aan tafel schuiven.”

“De samenstelling van de groepen was al erg boeiend. Vaak vrijwilligers en deelnemers van de buurtwerken: een papa met zijn kinderen, een geëngageerde vrijwilligster met Syrische migratie-achtergrond, een Vlaamse gepensioneerde vrijwilliger, verlegen mensen, mondige mensen. In de kleine Parlees zaten er vooral mensen die ervaring hebben met vormen van uitsluiting op het vlak van armoede of discriminatie. Op de grote Parlees willen we graag dat ook andere Antwerpenaars mee aan tafel schuiven.”

Waarom moeten mensen de Parlees in hun agenda noteren?

“Omdat het tijd is voor een goed gesprek. Het werkt verbindend als we samen praten en luisteren. In de kleine Parlees stellen we al vast dat het tot onverwachte gesprekken leidt en nieuwe inzichten. Soms dacht ik al: ‘Oei, dit loopt verkeerd.’ Maar als je bereid bent om het toe te laten dat iemand een andere mening heeft en wanneer je open staat om van mening te veranderen, dan is er veel mogelijk. Het is graaf om te zien dat mensen elkaar niet ‘afschieten’ omwille van een andere mening. Dat leer je niet door Twitter- of Facebook-discussies. Hoeveel mensen zijn dat ‘gal spuwen’ nu niet beu? En het kan anders.”

“Het is graaf om te zien dat mensen elkaar niet ‘afschieten’ omwille van een andere mening.”

“Door de aanpak zorgen we er ook voor dat dit geen saaie vergaderingen worden. We maken samen een gedeelde definitie van het onderwerp, zodat we zeker over hetzelfde praten. We omkaderen het gesprek met objectief opzoekbare feiten. We gebruiken goede methodieken die er voor zorgen dat het gesprek een allesomvattende ervaring is. Door de inzet van artiesten en een presentator creëren we een sfeer waardoor je, je op je plek voelt. Ongeacht wie je bent. Vanuit mijn andere pet van artistiek coördinator van Mama’s Open Mic heb ik al 10 jaar ervaring om dit soort open fora samen met fijne andere mensen te organiseren. Dit is echt je kans om niet in je eigen echo-kamer te blijven zitten.”

Save the date

Antwerps Parlee gaat door in AMOR, Turnhoutsebaan 288-290 in 2140 Borgerhout telkens op dinsdagavond, de deuren openen om 19u15.

Zorg dat deze data in je agenda staan:

  • 4 april 2023: voedseloverschotten versus honger in de stad
  • 6 juni 2023: vrouwvriendelijkheid van openbare ruimte
  • 3 oktober 2023: werk en armoede
  • 5 december 2023: sociale bescherming

Meer info?

Een medewerker die je kent van Project Solidariteit en Elli Fernandes, elli.fernandes@saamo.be

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Solidariteit

Project | Solidariteit | Antwerpen

Het project Solidariteit bouwt aan draagvlak voor solidariteit in wijken en een stad waar verschillende vormen van uitsluiting en schaarste polarisatie verhogen.

Back To Top