Skip to content

Project | Solidariteit | Antwerpen

Project
Solidariteit
Solidariteit

Deelmaaltijd in SAAMO De Stek © Olivier Strobbe voor de Vlaamse Ouderenraad

Solidariteit

Hoe breng je solidariteit in beeld? In SAAMO Dinamo deden we dit met deze kaartjes. © Iso800 voor SAAMO

Solidariteit

Voedseloverschotten ophalen in de Diepestraat in 2060. © Iso800 voor SAAMO

Solidariteit

© Iso800 voor SAAMO

Solidariteit

Zo kan een buffet van voedseloverschotten er uit zien. © Iso800 voor SAAMO

Het project Solidariteit bouwt aan draagvlak voor solidariteit in wijken en een stad waar verschillende vormen van uitsluiting en schaarste polarisatie verhogen. SAAMO doet dit door heel verschillende mensen bij elkaar te brengen in activiteiten die streven naar een gelijkwaardige en respectvolle behandeling van iedereen. Zo ontwikkelt SAAMO modellen om solidariteit te versterken, met de belangen van wie maatschappelijk het zwakst staat in het vizier.

Samenleven in een stad is niet altijd eenvoudig

Waar armoede en samenlevingsproblemen samenkomen, zien we nieuwe kloven ontstaan tussen groepen: armen tegenover rijken, ‘de sukkelaars’ tegenover ‘de profiteurs’, moslims tegenover niet-moslims of Nederlandstaligen tegenover anderstaligen. Het is ook in deze wijken dat de bevolkingsdichtheid het hoogst is. Je ontkomt niet aan elkaar en wordt voortdurend geconfronteerd met anderen die anders zijn. Het gebrek aan herkenbaarheid en voorspelbaarheid kan voor conflict zorgen. Wanneer deze dynamiek zich vrij kan ontwikkelen, veroorzaakt ze meer structurele samenlevingsproblemen zoals vijandigheid tussen groepen, vervreemding, vereenzaming en radicalisering. Voor mensen met weinig draagkracht, door een focus op overleven, wordt de buitenwereld zo steeds bedreigender.

Solidariteit in de samenleving

Net het feit dat je niet rond elkaar kan, zorgt ook voor heel wat (directe) solidariteit. Buren die elkaar helpen, mensen die doneren aan goede doelen of vrienden en organisaties die acties op zetten om iets te doen voor iemand die een zware tijd heeft.

Naast deze zorg voor elkaar is er in onze samenleving ook een uitgebouwd systeem van (indirecte) solidariteit. Het is een systeem dat elke inwoner garandeert dat er ook voor jou gezorgd wordt als je ziek bent, je werk verliest of te oud bent om te werken. Dit uitgebouwde systeem vertrekt vanuit de idee dat het ons allemaal op een dag kan overkomen. We betalen er voor op het moment dat het goed gaat met ons en we krijgen er zorg van als het slecht gaat. Het gaat over het sociale zekerheidsstelsel, de vakbonden of pensioenen.

Het sociale zekerheidsstelsel komt steeds meer onder druk. Beleidsbeslissingen van de laatste decennia verstrengen de voorwaarden, beknibbelen op de duur en vergroten de druk op mensen die er gebruik van maken. Daarnaast kennen de mensen waarmee het goed gaat, steeds minder de mensen waarmee het op dit moment slecht gaat. Er ontstaat wantrouwen, voorwaardelijkheid en onderlinge concurrentie. Dit verhoogt de polarisering in de samenleving.

Hoe laat je solidariteit groeien?

SAAMO kiest er voor om samen met buurtbewoners een tegenverhaal te schrijven tegen vijandigheid, vervreemding, vereenzaming en radicalisering. Ze doet dat vanuit de 5 Antwerpse buurtwerken van SAAMO. Ze bundelen de activiteiten in 4 clusters:

Ontmoeting

SAAMO vertrekt vanuit ontmoeting. In de buurtwerken zorgen ze voor warme en moedige plaatsen in de buurt waar iedereen welkom is, ongeacht je inkomen of achtergrond. De buurtwerken streven er naar om warme plekken te zijn waar iedereen het gevoel heeft dat ze er thuishoren. Tegelijk gaan de buurtwerken de moeilijke gesprekken niet uit de weg wanneer mensen elkaar kwetsen of niet respecteren. Zo ontstaat er meer inzicht in wat we gemeenschappelijk hebben en vergroten ze het draagvlak voor solidariteit met de mensen die je niet kent.

Materiaal en talenten delen

Met Buurtgoed en Buurtgemaakt streeft SAAMO naar een cultuur waarin het vanzelfsprekend is dat je zaken hergebruikt en dingen voor elkaar doet. In de winkels en kasten van Buurtgoed kan je aan solidaire prijzen of gratis kleding en materiaal vinden. Buurtgemaakt is een oproep aan iedereen om je talent in te zetten voor je buurt. We verwerken recyclagemateriaal tot iets nieuws, verkopen en delen dat verder.

Liefde gaat door de maag

Niets werkt zo verbindend als samen koken en eten. SAAMO werkt modellen uit om met voedseloverschotten aan de slag te gaan en daardoor budgetvriendelijk en gezond te koken. We verbinden zo mensen in een kwetsbare positie en mensen die maatschappelijk sterker staan rond een gedeelde zorg voor milieu en klimaat. Zo pakt SAAMO mee voedselverspilling aan en werkt ze mee aan een sociale dimensie in het Antwerps klimaat- en milieubeleid.

Spreekruimte

Hoe kan je rekening met iemand houden als je niet weet wat iemand belangrijk vindt? Aan de hand van theatermethodieken laat SAAMO mensen krachtgericht hun verhaal vertellen aan elkaar, de buurt en aan beleidsactoren. Ze gaan op zoek naar gedeelde bezorgdheden en problemen en brengen die naar buiten. Ze doen dit op momenten zoals 17 oktober, de internationale dag van verzet tegen armoede, de week van verbondenheid of tijdens de campagne Ieders Stem Telt.

Wilde ideeën of gewoon meer weten?

  • Solidariteit bouw je nooit alleen. Heb jij een idee of wil je meewerken? Neem contact met ons op.
  • Wil je meer weten? Neem contact met ons op.

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Gedeelde Belangen?

Gedeelde belangen? | inspiratieochtend rond de inclusieve delende stad

De Antwerpse buurtwerken van SAAMO organiseerden 29 november 2019 een inspiratieochtend rond ‘de inclusieve delende stad’. 

Op de agenda

Buurtkeuken / vasten verbindt

27/03/2024

Woensdag 27 maart 2024 18u (19u08 eten) De Kompaan, Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout Het is buurtkeuken in Kompaan op woensdag…

#2kmsamenaantafel

31/03/2024

Zondag 31 maart 2024 Turnhoutsebaan, 2140 Borgerhout (Van Geertstraat tot Stenenbrug) 19u30 tot en met 22u30 eten om 20u14 (zonsondergang)…

Repair Café Borgerhout

07/12/2024

Zaterdag 7 december 2024 13u00 – 16u00 EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout SAAMO Borgerbaan en Circuit organiseren elke 2 maanden…

Repair Café Borgerhout

05/10/2024

Zaterdag 5 oktober 2024 13u00 – 16u00 EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout SAAMO Borgerbaan en Circuit organiseren elke 2 maanden…

Nieuws & verhalen

Openstaande Vacatures

Word je een deel van ons team?

Zonder helpende handen geen samenlevingsopbouw. Ben jij de medewerker of vrijwilliger die we zoeken?

Reuzin Saamolina

Borgerhout heeft een nieuwe reuzin

Een 30-tal vrijwilligers van buurtwerk Borgerbaan bouwden de afgelopen 7 maanden aan een nieuwe reuzin. Op zaterdag 23 september wandelt…

Parlee

Antwerps Parlee | kom zelf mee praten

Wat is een Antwerps Parlee? En waarom noteer je de data best nu al in je agenda? We vroegen het…

Onze Tuin, Een Initiatief Van SAAMO Antwerpen, Bibliotheek Permeke En Red Star Line Museum

Onze tuin | Publieke ruimte als vaccin voor fysiek en mentaal gezonde bewoners

Elke donderdagmorgen komen ze samen in de bibliotheek Permeke aan het De Coninckplein: een groep vrouwen uit Antwerpen-Noord en Borgerhout…

Back To Top