Wat wou jij altijd al weten van de politie maar durfde je hen nog nooit vragen? Op zondag 21 mei 2023 kwamen zo’n 21 jongeren van Samen op straat Kiel samen met mensen van de politie en ze stelden de vragen.
Geen geheim
Dat het niet altijd botert tussen jongeren en politie is jammergenoeg actueler dan ooit. Zo ook op het Kiel. Het ongenoegen stapelde zich op. Tijdens de coronapandemie verzamelden sommige jongeren GAS-boetes met het bijhorende prijskaartje. Maar ze konden als alternatief ook niet in hun ruime tuin zitten. Ook het WK voetbal met de goede prestaties van de Marokkaanse ploeg dreef de relatie op de spits. Er verschenen krantenartikels over het Kiel met als kop: “Jongeren voelen zich hier in de steek gelaten.” Maar ook als de cameraploegen verdwenen zijn, blijft Samen op straat verder werken. Vooral dan. En hoe verbeter je de relatie tussen jongeren en politie? Door elkaar te leren kennen en aan vertrouwen te werken.
Praten
Dus kwamen op zondag 21 mei politiemensen en jongeren samen in Villa Caloes op het Kiel. De politie werd vertegenwoordigd door iemand van het wijkteam, het bemiddelingsteam en de cel diversiteit. Het werd een boeiend eerste gesprek. Jongeren konden hun vragen stellen zoals: “Als je met een groepje jongeren op de hoek van de straat staat. En een politieagent komt ons controleren. Wat mag dan wel en wat mag dan niet?”. De jongeren leerden bij dat de politie een dienst klantenmanagement heeft waar je terecht kan met je vragen als je, je oneerlijk behandelt voelt. Deze dienst houdt controle op de andere diensten van de politie.
Traject
Dit gesprek op het Kiel maakt deel uit van een langer traject om de relatie tussen jongeren en de politie te verbeteren. Samen op straat werkt hier aan mee in de 3 wijken waar Samen op straat actief is. Wil je meer info over dit gesprek? Neem contact op met onze collega’s Soufiane of Brahim.