Skip to content

Ministers bedanken vrijwilligers van Samen op straat

10/12/2022

Op zaterdag 10 december 2022 kwamen Federaal minister Annelies Verlinden, van Binnenlandse Zaken en Vlaams minister Benjamin Dalle, van Armoedebestrijding op bezoek in Borgerhout. Ze bedankten de vele vrijwilligers van ons project Samen op straat, opbouwwerkers van SAAMO en jeugdwerkers van JES en Kras voor hun inzet tijdens het WK.

Voetbal, voetbal, voetbal

Het WK in Qatar zorgde voor een ware feeststemming in de Antwerpse straten. Het was deze keer niet het Belgische elftal maar het Marokkaanse team dat hoge toppen scoorde. Na elke gewonnen match gingen veel mensen de straat op. Het feest beperkte zich niet tot families met een Marokkaanse migratie-achtergrond. Omdat Marokko het eerste Afrikaanse land ooit was dat de halve finales van het WK haalde, werd dit een feest voor alle mensen in Antwerpen met banden in het Afrikaanse continent.

Betrokken buurtbewoners

Vanuit het project Samen op straat werken we al enkele jaren met buurtvrijwilligers. Buurtvrijwilligers zijn volwassenen die vaak ook zelf jong geweest zijn in Borgerhout, Antwerpen-Noord of op het Kiel. Tijdens drukke avonden in een wijk, in de maand ramadan of tijdens vakanties wandelen ze rond in een wijk en spreken met jongeren. Na één van de eerste matches met feeststemming waren buurtvrijwilligers, opbouwwerkers en jeugdwerkers spontaan mee de straat op gegaan. Toen de sfeer grimmiger werd spraken ze jongeren aan. Op een aantal plaatsen waren spontane mensenkettingen ontstaan tussen de feestende menigte en de politie.

Er samen voor zorgen dat het feest, een feest blijft

Na de eerste match gingen opbouwwerkers en jeugdwerkers in overleg met politie. Er kwamen afspraken rond inzet van vrijwilligers en over taakverdeling. Dit overleg kwam niet uit het niets. Bob Davits, het diensthoofd van het bemiddelingsteam van de Antwerpse politie formuleerde het als volgt: “Dit soort samenwerkingen en vertrouwen zet je niet op in tijden van crisis. Dit kan slechts werken omdat we deze relaties al opgebouwd hadden.” Werken aan vertrouwen en samenwerking tussen politie en jongeren in wijken zoals Borgerhout en Kiel blijft een belangrijk aandachtspunt.

Waarom doen vrijwilligers dit?

Beide ministers kwamen om een delegatie van de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet in regen en koude. Hun engagement was niet onopgemerkt gebleven in de nationale media. De vrijwilligers gaven zelf aan dat ze het belangrijk vinden dat er een ander beeld naar buiten gaat over bewoners met een Marokkaanse migratie-achtergrond in wijken als Borgerhout en Kiel. Hun engagement komt uit liefde voor de wijk en de jongeren die er opgroeien. Of zoals Younes het formuleerde: “Zoals een vader het beste wil voor zijn kind, zo willen wij het beste voor de jongeren uit onze wijk. Daarom engageren wij ons mee om aan hun toekomst te werken.”

Bekijk hier de reportage van Borgerhout.tv

Back To Top