Skip to content

Verhaal uit Bruggen naar werk | Gesprek met Dawood

21/12/2021

De weg om werk te vinden is niet eenvoudig. Dawood gaf les in Afghanistan maar in België is ‘kunnen werken’ minder eenvoudig en dat heeft zo zijn gevolgen. Hij gaat in gesprek met opbouwwerker Allahmir. Ze kennen elkaar door ‘Bruggen naar werk’. SAAMO is in dit samenwerkingsverband één van de partners die mensen zoekt en leert kennen, die nu niet werken of ingeschreven zijn als werkzoekend. Je leest er hier meer over.

Dag Dawood, hoe gaat het met je?

“Het gaat goed, prima.”

Wil je, je kort voorstellen?

“Ik ben Dawood. Ik ben 60 jaar oud. Ik ben getrouwd en vader van 4 volwassenen kinderen. Twee kinderen zijn het huis uit. Maar twee anderen nog niet. Ik ben via gezinshereniging in 2016 naar België gekomen. We hebben de afgelopen jaren in verschillende wijken van Antwerpen gewoond: van Antwerpen-Zuid tot Hoboken en nu Borgerhout.”

Hoe voelt het om in België te wonen? Voel je je thuis in Antwerpen?

“Ik voel mij goed en slecht. Ik kom uit Afghanistan. En het gaat niet goed met mijn land. In Afghanistan hadden we geen veiligheid. In België zijn voldoende middelen en absolute armoede bestaat hier niet. Er zijn landen in de wereld waar mensen honger hebben.”

“Een job vinden is precies een marathon geworden. Ik hoop nog steeds dat ik ergens wel een kans krijg om duurzaam en waardig werk te vinden.”

Vertel ons over je leven in Afghanistan. Studeerde je? Werkte je?

“Ik behaalde een master in wiskunde en fysica in Rusland. Ik gaf 12 jaar les in een middelbare school in Afghanistan. Ik werkte 10 jaar als directeur bij het ministerie van parlementaire zaken in Afghanistan. Ik deed ook korte jobs als pedagogisch ondersteuner voor onthaal en training. Ik was provincieverantwoordelijke tijdens verkiezingen en werkte als analysator van vergaderingen van de Kamer.”

Is je diploma in België ook geldig?

“Ja, ik heb mijn diploma in België via Atlas gelijkgesteld. Ik heb een niveau-erkenning als bachelor in Vlaanderen gekregen door NARIC-Vlaanderen.”

Kan je met je erkende bachelor diploma werk vinden in Antwerpen/Vlaanderen? Solliciteerde je al?

“Het is moeilijk. Ik ben gespecialiseerd in een strekking in de wiskunde waar je veel taal voor nodig hebt. Maar mijn kennis van het Nederlands is te beperkt om op dat niveau te kunnen werken.”

Welke talen spreek je ?

“Dari is mijn moedertaal, ik spreek Pashtoe, Russisch, Engels en heb tot 2.2 ook Nederlands op school gevolgd. Maar ik spreek en leer elke dag Nederlands.”

“Ik zou in België nog heel graag les geven omdat ik de kennis en de ervaring heb. Maar daarvoor moet mijn Nederlands nog verbeteren.”

Welke stappen heb je intussen gezet om werk te vinden?

“Ik volgde Nederlands tot niveau 2.1 en dan schreef ik mij in bij VDAB. Ik volgde een beroepsopleiding voor industrieel elektricien en behaalde het certificaat. Ik hoopte daarmee snel een job te vinden. Maar de bedrijven waar ik via interim naar toe ging om te solliciteren vroegen me of ik een auto heb of een rijbewijs B of een VCA-attest. De VDAB verwees mij naar Groep Intro om mij verder te begeleiden. Maar na 2 jaar verschillende trajecten te volgen, heb ik nog steeds geen werk. Via SAAMO kwam ik in contact met de projecten Bruggen naar werk en Urbaan. Een job vinden is precies een marathon geworden. Ik hoop nog steeds dat ik ergens wel een kans krijg om duurzaam en waardig werk te vinden.”

Van welk inkomen leven jullie?

Mijn echtgenote krijgt werkloosheidsuitkering. En ik werk af en toe via interim. Ons gezamenlijke maandelijkse inkomen is rond de €1300. In België kan je met dat bedrag overleven. Als we alle vast kosten zoals huishuur, water, elektriciteit, gas en andere aftrekken hebben we maandelijks nog €400 om te leven voor het hele gezin. Hiermee kopen we kleren, eten of abonnementen voor de bus. Zaken zoals op restaurant gaan of op vakantie gaan is niet mogelijk.

Waar droom jij van?

“Ik zou in België nog heel graag les geven omdat ik de kennis en de ervaring heb. Maar daarvoor moet mijn Nederlands nog verbeteren. Eigenlijk wil ik gewoon werken, maar meestal krijg ik geen werk maar trajecten aangeboden.”

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bruggen naar werk

Project | Bruggen naar werk

Wie zijn de mensen die niet werken en geen werk zoeken? Met de bijdrage van SAAMO aan de samenwerking Bruggen naar werk leren we hen kennen.

Back To Top