Skip to content

WoonMobiel in Koekelberg

Project
Project WoonMobiel In Koekelberg SAAMO Brussel
Fundamenten / Fondations WoonMobiel SAAMO Brussel

In Brussel is het voor mensen met een laag inkomen moeilijker dan ooit om een betaalbare woning te vinden. Leegstaande terreinen, wachtend op een definitieve bestemming, vormen potentieel om tijdelijke woonoplossingen aan te bieden én te koppelen aan een zinvolle invulling voor de buurt.

Het project WoonMobiel biedt hier een antwoord op.

WoonMobiel start dit jaar op een nieuwe plaats: de Godiva-site in Koekelberg (rue de l’Armistice – Wapenstilstandstraat). WoonMobiel zet dit leegstaand terrein in voor een tijdelijk woon- en buurtproject.

Voor wie?

Voor mensen die zeer moeilijk toegang krijgen tot een betaalbare en kwaliteitsvolle woning.

Het doel?

Stap voor stap greep krijgen op hun leef -en woonsituatie, en uiteindelijk een doorstroming naar een meer permanente woning.

Hoe doen we dat?

Een groep bewoners ontwierp onder begeleiding van SAAMO Brussel, en samen met docenten en studenten van de KULeuven, alsook met BC Architects bvba, hun eigen modulaire woonunits. De verdere uitwerking en de productie ervan gebeurde vervolgens door een houtskeletbouwbedrijf, De NoordBoom. Zij werken met duurzame materialen en zetten in op een combinatie van snelle demontage én woonkwaliteit.

Op het terrein bouwen we twee woonunits en een collectieve ruimte. De woningen mogen gedurende twee jaar kosteloos op dit terrein staan in afwachting van de realisatie van het definitief project (lees meer hieronder). De bewoners van WoonMobiel worden zowel individueel als collectief ondersteund, door respectievelijk CAW Brussel en SAAMO.

Collectieve buurtruimte

Gedurende deze periode willen de twee bewoners en de opbouwwerkers ook de buurt betrekken bij het project. Daarom zetten we de site en de collectieve ruimte in om een antwoord te bieden op noden in de wijk. “Wat ontbreekt er in de buurt? Wat kunnen we als opbouwwerkers, bewoners en buren betekenen voor elkaar?

Volg ons op Facebook en Facebook voor updates! @saamobrussel

 

Luister hier naar onze podcast “Radio Solid”

WoonMobiel in de pers:

MO* Magazine: Tijdelijk bezet: hier woont (even) een dak- of thuisloze”

 

Meer info kan je ook terugvinden op: https://solidairmobielwonen.be/

Nieuws & verhalen

Eerste Hulp Bij Verkiezingen: Hoe Stemmen?

Eerste Hulp bij Verkiezingen: hoe stemmen?

De verkiezingen van 9 juni 2024 komen alsmaar dichterbij. Om onze doelgroepen te informeren en de stem van mensen in…

Project WoonMobiel In Koekelberg SAAMO Brussel

WoonMobiel gaat van start in Koekelberg

WoonMobiel is gestart op de Godiva-site in Koekelberg. Het project  zet dit leegstaand terrein in voor een tijdelijk woon- en…

Back To Top