Ga naar hoofdinhoud

STEK Peterbos

Project

In de sociale woonwijk Peterbos werken we samen met haar diverse bewoners aan een solidaire en levendige wijk waar het goed wonen is.

Peterbos is een sociale hoogbouwwoonwijk aan de rand van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De wijk bestaat uit 18 woonblokken met ongeveer 4000 inwoners. De bewoners zijn sociale huurders en hebben een heel kwetsbaar socio-economisch profiel. Peterbos is één van de armste wijken van Brussel. Zowel de wooninfrastructuur als de openbare ruimte zijn verouderd en in slechte staat. Er zijn ook weinig basisvoorzieningen en spontane ontmoetingsplaatsen waardoor er veel eenzaamheid en sociaal isolement is.

 

SAAMO Brussel bouwt met een STEK in Peterbos een laagdrempelige plek uit waar bewoners een luisterend oor vinden en elkaar kunnen ontmoeten om samen hun wijk mee vorm te geven en hun rechten als sociale huurder te realiseren.

 

STEK Peterbos is een laagdrempelige plek, waar bewoners terecht kunnen met individuele vragen en noden en waar ze worden doorverwezen naar de juiste hulp- en dienstverlening. Via kleinschalige buurtontmoetingen, een collectieve moestuin, lessen Frans en Nederlands, een doe-het-zelf atelier, digitale oefenkansen, enz. zorgt STEK Peterbos ook voor een brede waaier aan informele ontmoetings- en leerkansen in de wijk. Het informele karakter geeft bewoners terug vertrouwen in zichzelf en in elkaar. Mensen worden aangesproken op hun kwaliteiten en talenten. Ze kunnen in STEK Peterbos ook een vrijwilligersrol opnemen. Op die manier wil SAAMO Brussel in Peterbos tussen bewoners opnieuw een versterkt gevoel van solidariteit creëren om samen tot actie te komen voor en in hun wijk. Als sociale huurder botsen bewoners eveneens op drempels inzake sociale bescherming. Samen met bewoners ijvert SAAMO Brussel tenslotte ook voor meer sociale bescherming en realisatie van hun rechten.

 

In 2022 wil SAAMO Brussel in Peterbos samen met bewoners en partnerorganisaties onder meer werk maken van een betere aanpak van de veiligheidsproblematiek, van meer digitale inclusie en van een nog betere zorgzame buurt.

 

Wil je enkele bewoners van Peterbos beter leren kennen. Klik dan hier.

 

PETERBOS IN DE PERS

“Terwijl jullie discussiëren over ons proberen wij verder samen te leven” (opiniestuk De Wereld Morgen)

Tools

SAAMO stopt niet bij de analyse. SAAMO werkt samen met wie uitsluiting ervaart en partners aan oplossingen.
Die oplossingen vertalen zich in modellen en aanpakken waar anderen mee aan de slag kunnen of die kunnen inspireren.
Bij de 'Tools' vind je draaiboeken, filmpjes en andere documenten waarmee ook jij uitsluiting kan aanpakken.

Back To Top