Samen met mensen met een recht op leefloon ijveren we voor een volwaardig laatste vangnet voor iedereen.
Er zijn vandaag strikte voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een leefloon. Daarnaast is het huidige beleid erg gefocust op sociale fraude bij OCMW-gerechtigden. OCMW’s moeten balanceren tussen begeleiding enerzijds en controle anderzijds. SAAMO Brussel ijvert, samen met mensen met een recht op leefloon, voor het behoud van het leefloon als een volwaardig laatste vangnet voor iedereen.
Leefloongerechtigden bevinden zich daarenboven in een erg kwetsbare positie, zowel individueel als collectief. Ze kennen hun rechten vaak niet of onvoldoende. Uit ramingen blijkt dat de non take-up van het leefloon in België tussen de 57 en de 76% varieert. Leefloongerechtigden zijn ook niet georganiseerd en hebben geen spreekbuis voor structurele belangenbehartiging ten aanzien van het beleid. Op lokaal niveau is er bovendien geen effectieve controle of OCMW’s de rechten van hun cliënten correct toekennen.
Met het project BASkuul wil SAAMO Brussel deze ongelijke machtsverhouding tussen leefloongerechtigden en OCMW’s doen kantelen en dit op twee manieren:
STEK BASkuul
Bij STEK BASkuul kunnen mensen met recht op een leefloon terecht om zich te informeren over hun rechten en voor (juridische) ondersteuning bij het realiseren van die rechten. Bij non take-up blijkt het niet kennen, het niet (durven) aanvragen, het niet voorgesteld krijgen en het niet claimen van een leefloon belangrijke struikelblokken te zijn. Leefloongerechtigden vinden er een luisterend oor en ontmoeten er ook lotgenoten. Er is ruimte voor uitwisseling over eigen ervaringen en discussie over mogelijke oplossingen om deze struikelblokken aan te pakken.
Onvoorwaardelijkheid van sociale bescherming
Samen met leefloongerechtigden wil SAAMO Brussel werk maken van een bredere alliantie om het politieke en publieke draagvlak voor de toenemende voorwaardelijkheid van het leefloon terug te dringen. Het leefloon is een volwaardig mensenrecht en laatste vangnet voor ieder die bedreigd is in de menswaardigheid van zijn bestaan. BASkuul wil hierbij ook de positie van de rechthebbenden op een leefloon zelf versterken door hen mee aan tafel te zetten om te onderhandelen over de sociale rechten van mensen met een leefloon. Pas dan kunnen we machtsverhoudingen ook echt doen kantelen.
BASKUUL IN DE PERS
‘Leefloon is een mensenrecht’ (opiniestuk Sociaal.Net)
Artikel in “Ensemble”: “Baskuul : avec et pour les Bruxellois les plus fragiles”