skip to Main Content

WoonBox@Cinoco

Project

In december 2020 namen de eerste bewoners hun intrek in het pilootproject van WoonBox in Sint-Jans-Molenbeek. In totaal staan er 8 WoonBoxen die in het gebouw een woonplek voorzien voor gezinnen en alleenstaande jongeren die anders moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden.

Vandaag is het naast een woonplek ook vooral een plek vol (samen)leven.

Samen vormen de 8 woonunits een dorp, een “safe space”, waarbinnen bewoners, zowel individueel als collectief, hun vaardigheden en talenten ontwikkellen, ontdekken en versterken. Via collectieve begeleiding benadert SAAMO Brussel de bewoners als een gemeenschap. Ze stellen gezamenlijk het huisreglement op en regelen de invulling en het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Door het collectieve werk, vindt de bewonersgroep aansluiting en ondersteuning bij elkaar en vormt er zich een kleinschalig solidariteitsnetwerk waarbinnen iedere bewoner zijn of haar plaats vindt.

Collectief verantwoordelijkheidsgevoel

Via bewonersvergaderingen, collectieve infosessies, workshops, groepsactiviteiten, enzovoort krijgt het WOONBOX Dorp steeds meer vorm. Zo ontstaat er niet alleen een groepsidentiteit, maar ook een collectief verantwoordelijkheidsgevoel bij de bewonersgemeenschap.

Een plek vol leven, zowel intern verbonden als met de buurt

Het WOONBOX Dorp is geen eiland op zich. Er is een link met de buurt doordat de ongebruikte ruimtes in het gebouw ter beschikking staan voor buurtwerkingen en organisaties. Dat zorgt voor een versterkende dynamiek in de omgeving van het WOONBOX Dorp en creëert een link met de buurt. Volgende organisaties en initiatieven zijn actief in en rond het WOONBOX Dorp:

  • D’Broej: Brussels BoxingAcademy organiseert laagdrempelige bokstrainingen en wedstrijden voor kinderen en jongeren.
  • ShinobisRiders biedt skate-initiaties en rollersoccer-trainingen (voetbal op rolschaatsen) aan kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie.
  • Collectif ATTA zet participatieve kunstprojecten op rond video en fotografie.
  • Made in West is een artisanaal atelier en keramiekproject, dat samen met buurtbewoners artistieke interventies organiseert in de publieke infrastructuur.
  • KoekelbergseAlliantie van Knutselaars (K.A.K.) experimenteert met theater, knutselprojecten, muziek en dans om ontmoeting en dialoog te realiseren.
  • Wijk Academie du Quartier is een geëngageerd burgercollectief in moeilijke en vergeten buurten.
  • Kelder Productions biedt een opnamestudio en muzieklessen aan jonge rappers & hiphoppers.
  • Ook verschillende artiesten en performers (dans, design, geluidskunst, enzovoort) streken neer in het gebouw.

Het project brengt de wijk binnen. Het is een plaats voor kruisbestuiving tussen verschillende disciplines en activiteiten, een spil van leven in de buurt. WOONBOX-bewoners verkrijgen hiermee een rechtmatige plaats binnen de wijk en voelen zich terecht echte buurtbewoners.

 

Cedric (34) en Claudia (33) woonden jarenlang met hun 4 kinderen in een 1-kamerappartement van 20m².  Sinds hun verhuis naar WoonBox in december 2020 vonden ze rust en ruimte. Dat zorgde bij Cedric voor de nodige energie om samen met Groep INTRO de zoektocht naar een job aan te vatten. Enkele maanden later had hij een vast contract te pakken. Door deze inkomensverhoging en het feit dat ze tijdens hun deelname aan dit project kunnen sparen, worden ze nu toegelaten tot een spaar -en aankoopgroep; de droom om ooit een eigen huis te bezitten komt iets dichterbij…

Begeleiding WoonBox@Cinoco

"Het WoonBox-project is voor M. (31) in de eerste plaats een grote hulp op financieel gebied. Verhuizen naar WoonBox, een lage huurprijs betalen én tegelijkertijd kunnen sparen, betekent voor haar een eerste stap naar een betere toekomst. Het geeft haar ademruimte om stil te kunnen staan bij andere doelen, waar we nu samen aan kunnen werken."

- Jolien, begeleidster van M. bij AprèsToe vzw.

Nieuws & verhalen

Back To Top