Skip to content

Community Land Trust

Model

Simulatie Plannen CLT Meulestede

CLT of Community Land Trust is een innovatieve vorm van sociaal wonen waarbij grond en woning van elkaar gescheiden worden.

Betaalbaar wonen is voor steeds meer mensen niet haalbaar en ‘delen’ is in. Waarom zouden we dan de grond onder onze woningen niet delen? Door te wonen op gemeenschapsgrond wil CLT Gent wonen voor mensen met een laag inkomen meer betaalbaar maken. CLT Gent realiseert duurzame en kwalitatieve woningen tegen betaalbare prijzen op gemeenschapsgronden voor kwetsbare groepen volgens een vernieuwend, buurtgericht en participatief model.

We beheren onze gemeenschapsgronden binnen een Stichting van Openbaar Nut en begeleiden onze (toekomstige) bewoners via een vzw. In beide structuren zijn de (toekomstige) bewoners vertegenwoordigd, maar ook buurtorganisaties en middenveld. In de Stichting is als derde partij ook de overheid vertegenwoordigd.

Bouwplannen

Op de Goedendagstraat-site te Meulestede worden in twee volumes van vier bouwlagen 34 woningen voorzien. Diverse types (1 tem 4 slaapkamerwoningen) worden in deze volumes geschakeld en gestapeld. Zo wordt woonkwaliteit gecombineerd met een compacte bouwwijze waardoor een open ruimte maximaal kan worden behouden. Daarnaast worden nog diverse andere sites of projecten onderzocht in functie van realisatie.

Het eerste CLT-project (Goedendagstraat) is ingebed in de wijk Muide-Meulestede-Afrikalaan en past  in het kader van het stadsvernieuwingsproject Muide Meulestede Morgen. Je leest er alles over op de website van Stad Gent. CLT Gent is alert voor en wil inspelen op behoeften in de wijk. Zo deden we bv. in 2016 een wijkbevraging. Hieruit kwam o.a. de nood aan een winkel naar voren. CLT Gent was dan ook mede-initiatiefnemer voor de opstart van de buurtwinkel Supermerkade.

CLT Gent op eigen benen

SAAMO is initiatiefnemer en trekker geweest bij de totstandkoming van CLT Gent. Ondertussen is de organisatie stevig uitgebouwd en verwierf ze autonome financiële middelen, dankzij een Vlaamse subsidie als sociaal-culturele volwassenenorganisatie. SAAMO zet de komende jaren voornamelijk in op de ondersteuning van kandidaat-bewoners binnen het project en de gemeenschapsopbouw in de wijk.

Nieuws & verhalen

40 Jaar Opbouwwerk

40 jaar opbouwwerk

Dit jaar vieren we 40 jaar opbouwwerk. 40 jaar mensen samenbrengen en samen bouwen aan een sterkere samenleving. Of zoals…

Opinie: Het Initiatief Van De Vlaamse Regering Om Jonge Gezinnen Te Ondersteunen Bij De Aankoop Van Een Woning In Eigen Streek, Mist Goede Fundamenten.

Opinie: Het initiatief van de Vlaamse regering om jonge gezinnen te ondersteunen bij de aankoop van een woning in eigen streek, mist goede fundamenten.

Opinie   Stijgende grond- en vastgoedprijzen drijven startende kopers weg uit hun bestaande netwerk. Om het probleem het hoofd te…

Wie Woning Ouder Dan 30 Jaar Verhuurt, Moet Conformiteitsattest Voorleggen

Wie woning ouder dan 30 jaar verhuurt, moet conformiteitsattest voorleggen

SAAMO Gent werkte afgelopen jaren mee aan drie ‘woondialogen’. Daarbij gingen maatschappelijk kwetsbare doelgroepen in gesprek met het Gentse woon-…

Feestelijke Eerste Steenlegging CLT Gent

Feestelijke eerste steenlegging CLT Gent

Op zaterdag 08 oktober ll. was het zover. Na 12 jaar werd de symbolische eerste steen gelegd van het CLT-project…

Back To Top